Middelen tegen kalknagels

Een van de meest voorkomende en vervelende aandoeningen aan de nagel, is een kalknagel. Hoewel veel mensen bekend zijn met dit probleem, weet men vaak niet hoe ze het moeten aanpakken. Bovendien geldt dat wat voor de een werkt voor de ander minder effectief is. Omdat kalknagels besmettelijk zijn en in de meeste gevallen niet vanzelf verdwijnen, is het van belang om effectief aan de slag te gaan. We zouden de specialist in kalknagel behandelen niet zijn zonder je te ondersteunen met de juiste middelen. 

We delen de beste producten tegen kalknagels en onze top 10 behandelingen. Vervolgens geven we meer informatie over het ontstaan en bestrijden van kalknagels. Lees snel verder voor deskundig advies en ontdek hoe je kalknagels snel en effectief kunt behandelen!

Beste producten tegen kalknagels

Het beste product tegen kalknagels is de laserbehandeling van NailSonic. Een laserbehandeling is een steeds populairdere behandeling aan het worden voor kalknagels. Bij zo’n laserhandeling wordt er gebruik gemaakt van een dunne laserstraal die het midden van de schimmelinfectie kan bereiken. Door de warmte van deze laser zal de schimmel worden opgenomen zonder dat de nagel of de huid wordt beschadigd. De infectie zal gaan afsterven, waardoor verdere verspreiding wordt tegengegaan. Tijdens zo’n laserbehandeling kan het zijn dat je wat pijn ervaart. In de meeste gevallen zijn er minimaal drie laserbehandelingen nodig. Het vergt geduld, maar dat zal zeker beloond worden!

Zo’n laserbehandeling tegen kalknagels kan gemakkelijk vanuit thuis uitgevoerd worden met de NailSonic. NailSonic is namelijk een van de best geteste middelen tegen kalknagels. Het apparaat gebruikt ultrasone trillingen die de schimmel effectief en preventief bestrijden. Over het algemeen blijkt dat de meeste gebruikers al binnen één week resultaat boeken na het gebruik van deze nagel-laserset.

laserbehandeling kalknagel

Een ander product dat goed werkt bij het verkrijgen van gezondere nagels is de NailCare revive pen. Het is daarmee dan ook een goed alternatief voor medicijnen bij kalknagels. Het wordt aanbevolen door Apothekers en is voor iedereen geschikt, zonder risico’s. De formule bestaande uit de combinatie van teatreeolie en vitamine B7 verbetert de dikte van de nagels. Doordat de gezondheid van de nagels raakt gestimuleerd, vermindert de kans op nieuwe schimmelgroei in de nagels. Ondanks dat deze nagel revive pen niet specifiek ontworpen is voor kalknagel, ervaren gebruikers een enorme verandering in de gezondheid van hun nagels. Het bevorderen van de nagelgezondheid is immers een belangrijke stap bij het het tegengaan van kalknagels!

hoe kan ik kalknagel behandelen

Top 10 beste middelen tegen kalknagels

Laten we vooropstellen dat het enorm belangrijk is om een kalknagel direct te behandelen, gezien ze enorm besmettelijk zijn. Er zijn verschillende middelen tegen kalknagels beschikbaar, die afhankelijk van de ernst van de situatie effectief of minder effectief werken. Kalknagels gemakkelijk zelf te behandelen met antischimmelproducten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Om je te helpen de beste keuze te maken hebben we een top 10 samengesteld van de beste middelen tegen kalknagels. Met deze top 10 kun je op een betaalbare en betrouwbare manier je kalknagels en schimmelnagels behandelen. De producten variëren van natuurlijke middelen tot het uitbesteden aan een pedicure.

Azijn

Azijn is een van de natuurlijke middelen tegen kalknagels. Het gaat de schimmels in de kalknagels tegen dankzij het zuur van het middel. Schimmels kunnen namelijk niet tegen zuur en worden hiermee bestreden. Bovendien is de behandeling gemakkelijk uit te voeren. Het is namelijk de bedoeling dat de geïnfecteerde nagels dagelijks worden geweekt in een bak met witte azijn of appelazijn. Onze stap voor stap gids van azijn tegen kalknagels adviseert een mengsel te maken van 250 ml lauw tot warm water en 250 ml azijn. Hierin week je je voeten minimaal vijftien tot twintig minuten.

Tea tree olie 

Een van de andere natuurlijke middelen tegen kalknagels is tea tree olie. De olie wordt gewonnen uit de naalden van een theeboom en heeft een schimmeldodende werking. Daarmee is tea tree olie tegen kalknagels een van de beste middelen. De kalknagel mag twee keer per dag behandeld worden met een mengsel bestaande uit twee theelepels, tea tree olie en ongeveer 200 ml water. Breng het op een wattenstaaf aan en smeer deze over de kalknagel. Ook deze behandeling dient meerdere malen herhaald te worden voor het behalen van het beste resultaat.

Sudocrem

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende kalknagelbehandeling, maar Sudocrem kan een effectief middel zijn tegen kalknagels. Sudocreme tegen kalknagels is een werkende behandeling door de antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast bevat Sudocreme zinkoxide, wat de groei van bacteriën en schimmels doet remmen en de huid beschermt tegen andere infecties. Sudocreme bevat ook lanoline, dit is een vettige stof die de huid doet hydrateren en verzachten, waardoor de kalknagel makkelijker te behandelen is. Breng een dunne laag sudocrem aan op de kalknagel en laat het intrekken om de schimmel te bestrijden. Tot slot gebruik je warm water en zeep om het vuil te verwijderen en droog je de nagel voorzichtig af.

Soda

Een ander middeltje dat altijd in huis zal liggen is soda. Soda wordt niet alleen gebruikt als schoonmiddel, het kan namelijk ook als antischimmelmiddel tegen kalknagels gebruikt worden. Soda bevat namelijk een hoge zuurtegraad waar de schimmels niet tegen bestand zijn. Kalknagels behandelen met soda levert resultaten op na twee tot vier weken en is bovendien gemakkelijk. Je maakt als het ware een pasta substantie bestaande uit soda en water. Hierbij bestaat 2/3 uit de soda. Het is de bedoeling dat je de pasta op én rondom de kalknagel smeert, middels een wattenstaafje. Deze behandeling mag gedurende een kwartier twee keer per dag herhaald worden.

Sudocreme kalknagel

Vicks

Een van de middelen tegen kalknagels die je niet zal verwachten is Vicks. Toch werkt Vicks tegen kalknagels, een eigenschap van Vicks is namelijk Thymol, dat zowel een antibacteriële als ontsmettende werking heeft. De stof wordt pas geactiveerd bij lichaamswarmte, wat betekent dat het effectief is bij het aanbrengen op de nagels en nagelriemen. De antibacteriële stof bestrijdt de veroorzaker van kalknagels, namelijk de ‘microsporum canis bacterie’. Knip en vijl de kalknagel zorgvuldig weg. Breng met een wattenstaafje de Vicks aan op de nagel en herhaal het twee keer per dag. Let op: er dient wel rekening gehouden te worden met het uitdrogende effect van Vicks. Houd de nagels dus goed in de gaten na de behandeling.

Groene zeep

Groene zeep is een natuurlijk middel dat goed tegen kalknagels werkt omdat het antischimmel eigenschappen bevat. Doordat het product natuurlijk is het veilig voor gebruik voor je huid en nagels. Je brengt het simpelweg aan op je nagel, laat het even inwerken en vervolgens spoel je het af. Bovendien is het een van de goedkoopste behandelingen! Groene zeep bij kalknagels gebruik je door de nagels te masseren met de zeep en het voor een paar minuten te laten intrekken. Vervolgens spoel je de nagels met warm water af en herhaal je deze behandeling dagelijks tot het gewenste resultaat zichtbaar is.  

Propolis tinctuur

Een andere effectieve behandeling voor kalknagels is propolis tinctuur. Propolis tinctuur is een natuurlijk product met velen bioactieve stoffen, zoals flavonoïden, fenolzuren en etherische oliën. Deze bioactieve stoffen staan voornamelijk bekend om de antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast helpt propolis tinctuur tegen kalknagels met het bestrijden van de schimmel op een nagel en de groei ervan remmen. Ook kan het de nagelstructuur versterken en beschadigde nagels herstellen.Breng twee keer per dag een paar druppels aan op de nagels. Als de klachten langer aanhouden mag je dagelijks in totaal 10 druppels gebruiken, verdeeld over drie keer per dag.

Jodium

Jodium tegen kalknagels werkt ook door zijn anti-schimmel eigenschappen. Om jodium toe te passen is het nodig om de aangetaste nagel alvorens te reinigen en af te drogen. Vervolgens breng je een aantal druppels jodium aan op de nagel met een wattenstaafje. Het jodium hoort volledig opgedroogd te zijn voordat je sokken of schoenen aantrekt. Deze herhaling mag dagelijks herhaald worden tijdens een aantal weken, totdat er zichtbare verbeteringen te zien zijn.

Kokosolie

Ook kokosolie heeft schimmelwerende eigenschappen en is daarmee een van de behandelingen tegen kalknagels en schimmelnagels. De kokosolie behandeling ziet er als volgt uit: maak de kalknagels goed schoon en smeer de voeten twee keer per dag in. De kokosolie mag in de voeten gewreven worden en moet vervolgens volledig intrekken. Om deze behandeling optimaal te benutten is de combinatie met tea tree olie een gouden tip! Je voegt simpelweg enkele druppels tea tree olie toe aan het kokosmengsel.

Kruidnagelolie

Een andere effectieve behandeling voor kalknagels is propolis tinctuur. Propolis tinctuur is een natuurlijk product met velen bioactieve stoffen, zoals flavonoïden, fenolzuren en etherische oliën. Deze bioactieve stoffen staan voornamelijk bekend om de antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast helpt propolis tinctuur tegen kalknagels met het bestrijden van de schimmel op een nagel en de groei ervan remmen. Ook kan het de nagelstructuur versterken en beschadigde nagels herstellen.Breng twee keer per dag een paar druppels aan op de nagels. Als de klachten langer aanhouden mag je dagelijks in totaal 10 druppels gebruiken, verdeeld over drie keer per dag.

beste behandeling kalknagel

Hoe ontstaan kalknagels?

Kalknagels zijn verkleurde en verdikte nagels die zowel aan je vingers en tenen kunnen ontstaan. Ze ontstaan voornamelijk op je teennagels, maar óók je vingernagels kunnen aangetast worden. Hoe worden onze nagels dan aangetast? Kalknagels zijn het gevolg van een schimmelinfectie. Deze schimmelinfectie wordt doorgaans opgelopen in vochtige omgevingen zoals in en rondom het zwembad of de sauna. Veel mensen lopen hier namelijk rond op blote voeten, dit verhoogt het risico op het overdragen van huidschimmels. Zodra deze schimmel de nagel infecteert, dringt het dieper door, wat vaak verkleurde, dikke en brokkelige nagels als gevolg heeft. Vaak wordt het al snel lastig om een kalknagel te knippen. Het is dan ook van belang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.

Hoe kom je van kalknagels af?

Om van een kalknagel af te komen zijn er dus verschillende middelen die variëren in aanpak. Het beste middel tegen kalknagels is situatie afhankelijk. Het hangt namelijk af van de ernst van de infectie. Voornamelijk voor een beginnende kalknagel zijn de benoemde top 10 middelen tegen kalknagels een goede oplossing. Verder is het van belang om de aandacht aan een goede voet hygiëne te vergroten. Dit kan door het dagelijks wassen van de voeten, openbare plekken te vermijden waar op blote voeten wordt gelopen en door goed ventilerende schoenen te dragen.

Indien de situatie ernstig is en de kalknagel of schimmelnagel verder gevorderd is, is een farmaceutische behandeling zoals een laserbehandeling een betere optie. In het meest ernstige geval, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen om medicatie voorgeschreven te krijgen.