De voordelen van zuivel

kindertandarts
Djibril Kampu
23 maart 2022

Wist je dat je het risico op darmkanker kunt verkleinen door iedere dag zuivelproducten te eten of drinken? Producten zoals melk hebben daarnaast nog meer goede eigenschappen. Je vindt alle voordelen van het drinken of eten van zuivel hier op een rijtje. Toch zijn er ook een paar dingen waar je op moet letten, want niet alle zuivelproducten zijn goed voor de gezondheid.

Calcium

Een voedingsstof in zuivel die goed is voor je gezondheid, is calcium. Calcium zorgt ervoor dat je botten sterk blijven. Calcium is ook nog eens goed voor het gebit, waardoor je tandarts bij de controle tevreden zal zijn over de tanden van jou en de kinderen. Verder heeft calcium een positief effect op de werking van zenuwen en spieren en helpt het bij bloedstolling. Calcium zit niet alleen in zuivelproducten als kaas en melk, het zit ook in graanproducten, boerenkool en spinazie.

Ontdek wat je nog meer tegen kalknagels kan doen

Eiwitten

Eiwit is een voedingsstof die energie oplevert voor je lichaam. Je hebt deze energie nodig voor de opbouw van cellen. Wanneer je relatief veel eiwitrijke producten eet, helpt dat om op gewicht te blijven. Door producten met eiwit te nuttigen krijg je een vol gevoel. Bovendien zijn eiwitten goed voor je spieren en zijn producten vol met eiwitten goed voor de nagelgroei.

Vitamine B2 en B12

In zuivelproducten vind je ook vitamine B2 en B12. Vitamine B en B12 zijn belangrijk voor je energielevel. Deze voedingsstoffen activeren de natuurlijke energie in je lijf. B-vitamines spelen namelijk een rol bij de verbranding van koolhydraten en eiwitten. De belangrijkste vitamine in deze categorie is B12 en deze zit vooral in dierlijke producten zoals zuivel. Door het eten of drinken van zuivelproducten wordt een extra bezoek bij een dokter of kindertandarts onnodig

de voordelen van zuivel

Welke zuivel kun je dan nemen?

Wellicht denk je bij zuivel al snel aan melk en yoghurt. Dat zijn ook veruit de belangrijkste zuivelproducten. Toch kun je hier ook een selectie uit maken. Zuivelproducten bevatten verzadigde vetten, waardoor het risico op hart en vaatziekten op de lange termijn zou kunnen toenemen. Kies daarom voor halfvette producten zoals halfvolle melk en halfvolle of magere yoghurt. Je moet natuurlijk geen zuivelallergie hebben. Als je koemelkallergie hebt, dan kun je beter soyamelk nemen.

Deze producten kun je beter laten staan

Let er ook op dat de zuivelproducten niet te veel suikers bevatten, want een teveel aan suikers is niet gezond. De kindertandarts zal daar ook niet blij mee zijn. Producten die je dus beter kunt laten staan zijn chocolademelk en yoghurtdrankjes. Kies ook voor magere zuivelproducten. Dat magere zuivelproducten vrij zijn van vet wil niet zeggen dat deze producten geen suiker bevatten! Mocht je juist wel zin hebben in een kop chocomel en iemand spreekt je er op aan, kun je met behulp van deze blog nog steeds enkele goede eigenschappen benoemen.