De invloed van schoenen op schimmelnagels

De invloed van schoenen op schimmelnagels
Thijs van Dijk
12 maart 2024

Ruim 50% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd. Dit probleem doet zich het vaakste voor in de zomer, dit doordat mensen dan vaker met bijvoorbeeld badslippers, of überhaupt op bloten voeten, doen rondlopen. Schimmelnagels zijn ontzettend besmettelijk. In bijvoorbeeld het zwembad, is de kans op het krijgen van een schimmel infectie ontzettend groot. In deze blog gaat het daarom over de invloed die schoenen hebben op het krijgen, maar ook het voorkomen en het behandelen van schimmelnagels.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Een gezonde en verzorgde teennagel beschikt over een beschermend vetlaagje. Echter, wanneer die nagel nat of vochtig wordt, bestaat er een mogelijkheid dat het laagje wordt weggespoeld. Hiermee creëert er zich eens kans voor de schimmels om zich op de nagel te gaan vestigen. Dit is ook de reden, waarom altijd wordt geadviseerd om bij gezamenlijke ruimtes, zoals bij het douchen op de voetbalclub, bij zwembaden en sauna’s maar ook bij andere sportfaciliteiten ten alle tijden iets van bescherming onder de voeten te hebben. Denk hierbij aan badslippers, of plastic schoenenhoesjes. Als je toch op blote voeten loopt, is het van groot belang om je voeten grondig af te drogen. Hierdoor zorg je ervoor dat de schimmelnagel zich niet verder kan gaan ontwikkelen. Heb je het vermoeden van een schimmelnagel? Draag dan geen schoenen die amper tot geen ventilatie bieden. Waarom dat is, lees je hieronder!

Welke rol spelen schoenen bij schimmelnagels?

Ventilatie is van cruciaal belang, bij het voorkomen, genezen maar ook het behandelen van een schimmelnagel. Mocht je schoenen dragen, die bijvoorbeeld gemaakt zijn van kunststof. Dan zal dat resulteren in zwetende voeten, en dat is nou juist de ultieme broedplaats voor schimmels. Doordat het een niet-ademende stof is, kan het vocht niet geabsorbeerd worden. Dit is ook de reden, waarom je nooit met bloten voeten door bijvoorbeeld een gymzaal moet lopen. Mochten andere mensen daar met hevige zweet voeten hebben gesport, dan worden die schimmels ontzettend snel verspreidt.

De pasvorm van een schoen

Heb je schoenen die iets te strak zitten, en een klemmend gevoel geven? Ook dit kan het risico op schimmelnagels vergroten. Mocht je zulke schoenen vrijwel dagelijks dragen, dan kan die schoen druk gaan uitoefenen op je nagels. Wat zal resulteren in gescheurde/ kapotte nagels. Hierdoor wordt het voor de schimmels veel gemakkelijker om door te dringen. Ruime schoenen, die je tenen voldoende ruimte bieden helpt dus ontzettend mee in het voorkomen van schimmelnagels. Op www.zorghulpmiddeleninfo.nl staat hierover bijvoorbeeld nog meer informatie.

Schoenen reinigen

Het mogen bekend zijn, schimmels groeien zeer snel op vochtige en donkere ruimtes. Helaas heeft nou net iedereen zijn schoenen die twee kenmerken. Schoenen die niet of nauwelijks worden gereinigd vormen daarmee dus een broedplaats. Desinfecteer daarom minimaal maandelijks je schoenen, maar al helemaal na een intensieve sportsessie. Door het nemen van deze preventieve maatregelen, is de kans op een schimmelnagel ontzettend klein. Wat je het beste kunt gebruiken? Azijn en zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genoemd. Strooi de schoenen in met het zout, waarna je via een spuit het azijn, gemengd met water, doet verspreiden over de schoenen. Laat dit 12 uur intrekken en veeg het daarna schoon met een vochtige doek.

De beste schoenen bij het behandelen van schimmelnagels

Op het moment dat je last hebt van een schimmelnagel kan het kiezen van schoenen best lastig zijn. Je wilt namelijk geen schoenen dragen die het probleem erger maken. Stel je gaat met vrienden of familie op een zomerse avond op het terras zitten, kies er dan voor om slippers te dragen. Een betere manier van ventileren is er namelijk niet, en je voeten zullen hiermee ook niet gaan zweten. Mocht je die luxe niet hebben, doordat je bijvoorbeeld naar het werk moet; kies dan in elk geval voor schoenen die gemaakt zijn van een ademend materiaal, zoals leer, canvas of mesh. Kies ook voor een ruime pasvorm, hiermee voorkom je wrijving op de nagels. Mochten je nagels namelijk breken, dan zal de schimmel zich opnieuw weer gaan verspreiden. Verder is het belangrijk om een schoen te kopen, waar je de binnenzolen van kunt losmaken. Dit doordat je hiermee beter de schoenen kunt reinigen. Mocht je verbandschoenen hebben, kijk dan voor de optie met een open bovenkant.

Lees ook: Ontstoken kalknagel: Oorzaken, behandelingen en preventie