Is kalknagel besmettelijk?
Kalknagels, ook bekend als schimmelnagels, zijn een veelvoorkomende aandoening waar miljoenen mensen over de hele wereld last van hebben. De schimmel veroorzaakt verkleuring, verdikking en broosheid van de nagels, meestal aan de voeten. Veel mensen met een kalknagel hebben vragen over de nagel, zoals de besmettelijkheid ervan. Binnen dit artikel zullen we verschillende feiten en mythen omtrent kalknagels bespreken. Ook zullen we de vraag "Zijn kalknagels besmettelijk?" beantwoorden.
Wat is een kalknagel?
Je hebt er vast wel eens van gehoord, een kalknagel. Het is vooral een veel voorkomend probleem bij oudere mensen, maar ook steeds meer jongere mensen krijgen ermee te maken. Medisch staat een kalknagel bekend als onychomycose. Dit is een schimmelinfectie die de nagels aantast. Het begint meestal aan de randen of de punt van de nagel en verspreidt zich geleidelijk naar de gehele nagelplaat. Kalknagels komen vaak voor bij de teennagels, maar kunnen ook de vingernagels aantasten. Hoe dan ook, het is een vervelend terugkerend iets wat veel oorzaken heeft.
De oorzaken van kalknagels
Schimmels, zoals dermatophytes, zijn de belangrijkste veroorzakers van kalknagels. Deze schimmels leven graag in warme en vochtige omgevingen. Zwembaden, douches en kleedkamers zijn hier goede voorbeelden van. Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van kalknagels zijn onder andere een verzwakt immuunsysteem, diabetes, slechte voetverzorging en het dragen van strakke schoenen. Bij al deze factoren kan de schimmel namelijk goed zijn gang gaan.
Bestel hier het beste product tegen kalknagels!Symptomen van een kalknagel
Een kalknagel zal je redelijk snel herkennen. Meestal is je nagel verkleurd of voel je opeens pijn of ongemak bij het dragen van bepaalde schoenen. Om je wat meer informatie hierover te geven, hebben wij een lijst gemaakt met de meest voorkomende symptomen van een kalknagel:
- Verkleuring van de nagel (geel, wit of bruin)
- Verdikking en broosheid van de nagel
- Verandering in de vorm van de nagel
- Brokkelige textuur van de nagel
- Ophoping van vuil onder de nagel
- Pijn of ongemak bij het dragen van schoenen
Besmettelijkheid van kalknagels
Nu komen we bij de vraag: is een kalknagel besmettelijk? Het antwoord is ja, kalknagels kunnen besmettelijk zijn. De schimmel die de infectie veroorzaakt, kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden overgedragen. Het kan zich verspreiden via direct contact met geïnfecteerde nagels of via besmette oppervlakken zoals vloeren, handdoeken en nagelgereedschap. Veel mensen weten dit niet, waardoor de kalknagel nog makkelijker zijn gang kan gaan en zich dus kan verspreiden naar andere mensen.
Hoe wordt een kalknagel overgedragen?
Een besmettelijke kalknagel kan worden overgedragen door direct contact met geïnfecteerde nagels. Dit kan gebeuren tijdens het delen van schoenen, sokken of nagelknippers met iemand die een kalknagel heeft. Daarnaast kunnen schimmelsporen op besmette oppervlakken overleven en worden overgedragen door aanraking.
Preventie van kalknagels
Er zijn veel preventieve maatregelen die je kunt nemen om het risico op kalknagels te verminderen. Hieronder hebben wij enkele voorbeelden van deze preventieve maatregelen gegeven:
- Houd je voeten schoon en droog, vooral tussen de tenen.
- Draag ademende schoenen gemaakt van natuurlijke materialen.
- Gebruik altijd slippers in openbare ruimtes zoals zwembaden en kleedkamers.
- Vermijd het delen van schoenen, sokken en nagelgereedschap met anderen.
- Verzorg je nagels regelmatig en knip ze recht af.
- Gebruik antischimmelproducten in schoenen en sokken.
De behandeling van kalknagels
De behandeling van kalknagels kan variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie. Enkele veelgebruikte behandelopties zijn:
- Antischimmelcrèmes en -zalven
- Schimmeldodende nagellak
- Orale antischimmelmedicatie
- Chirurgische verwijdering van de nagel (in ernstige gevallen)
- Lasertherapie
Natuurlijke remedies voor kalknagels
Naast de bovenstaande behandelingen zijn er ook enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het bestrijden van kalknagels. Enkele voorbeelden hiervan zijn tea tree olie, appelazijn, knoflook, kokosolie en oregano-olie. Hoewel deze producten kunnen helpen met het verminderen van de klachten, kan het ook zijn dat er geen of nauwelijks effect is. Het is dan ook aan te raden om, wanneer mogelijk, het bij medische behandelingen te houden.
Wanneer wordt het tijd om een arts te raadplegen?
Eigenlijk vrijwel meteen. Heb je vermoeden dat je te maken hebt met een kalknagel? Dan is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor diagnose en of behandeling. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of diabetes is dit nog een stuk belangrijker. Bij deze ziektes kunnen kalknagels namelijk sneller ernstige complicaties veroorzaken.
Zo krijg jij geen kalknagels
Naast het voorkomen en behandelen van besmettelijke kalknagels, kun je ook enkele levensstijltips volgen om je nagels gezond te houden. Hieronder hebben wij enkele suggesties opgeschreven.
- Eet een uitgebalanceerd dieet met voedingsstoffen die de nagel gezondheid bevorderen, zoals biotine, vitamine E en omega-3-vetzuren.
- Vermijd het dragen van strakke schoenen of hoge hakken die druk op de nagels kunnen uitoefenen.
- Houd je nagels kort en schoon.
- Gebruik handschoenen bij huishoudelijke taken om je nagels te beschermen.
Enkele mythen over kalknagels
Er bestaan enkele mythen en misvattingen over kalknagels. Laten we er een paar ontkrachten:
Mythe 1: Een kalknagel is hetzelfde als een schimmelnagel.
Feit: Ja, kalknagel en schimmelnagel verwijzen naar dezelfde aandoening. Het is een infectie veroorzaakt door schimmels.
Mythe 2: Kalknagels verdwijnen vanzelf.
Feit: Helaas verdwijnen kalknagels zelden vanzelf. Behandeling is meestal nodig om de infectie te genezen. Ook zijn kalknagels besmettelijk. Kijk dus uit dat je de schimmel niet naar anderen verspreid.
Mythe 3: Kalknagels zijn het gevolg van een slechte hygiëne.
Feit: Kalknagels kunnen iedereen treffen, ongeacht hun hygiëneniveau. Het heeft meer te maken met blootstelling aan schimmels, door een besmettelijke kalknagel, dan met slechte hygiëne.
Veel voorkomende vragen over kalknagels
Kan ik nagellak dragen als ik een kalknagel heb?- Ja, je kunt nagellak dragen, maar het is belangrijk om een schimmeldodende nagellak te gebruiken en je nagels regelmatig te controleren op verdere verkleuring. De schimmeldodende nagellak zal er namelijk voor zorgen dat de kalknagel niet erger wordt.
Kan ik naar de sportschool gaan als ik een kalknagel heb?- Ja, je kunt naar de sportschool gaan, maar het is essentieel om slippers te dragen in doucheruimtes en kleedkamers om besmetting te voorkomen. Doe je dit niet? Dan kan de schimmel zich namelijk makkelijk verspreiden
Hoe lang duurt het voordat een kalknagel geneest?- De genezingstijd van een besmettelijke kalknagel kan variëren, maar het kan enkele maanden duren voordat de nieuwe, gezonde nagel volledig is gegroeid.
Kan ik een kalknagel krijgen van mijn huisdier?- Hoewel het ongebruikelijk is, kunnen sommige dieren, zoals honden, kalknagels hebben. Het is echter zeldzaam dat mensen kalknagels krijgen van hun huisdieren. Er dient dan namelijk heel veel direct contact met deze nagel te zijn geweest en dat is uitzonderlijk.
Is het veilig om een pedicure te krijgen als ik een kalknagel heb?- Het is raadzaam om een pedicure te vermijden als je een kalknagel hebt, omdat dit het risico op besmetting kan vergroten. Raadpleeg een specialist voor professionele behandeling.
Conclusie
Een kalknagel is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de nagels aantast. Het is belangrijk om te begrijpen dat een kalknagel besmettelijk kan zijn en voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om verspreiding te voorkomen. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose en behandeling als je vermoedt dat je een kalknagel hebt. Volg goede hygiënische praktijken en gezonde nagelverzorging om kalknagels te voorkomen. Weet je al dat je een schimmelnagel hebt en wil je hier van af? Klik dan op de onderstaande link om supersnel van je schimmelnagel af te komen!