Kokosolie tegen voetschimmel; werkt het?

kokosolie voetschimmel
Thijs van Dijk
3 april 2024

Voetschimmel is een veelvoorkomende aandoening die veel ongemak en irritatie veroorzaakt, aan zowel de huid als voeten. Kokosolie zou volgens velen kunnen werken tegen voetschimmel, maar in de praktijk blijkt dit toch minder effectief te zijn dan gedacht. Kokosolie bevat inderdaad stoffen die helpen voetschimmel te bestrijden, maar dit is vaker niet effectief genoeg. In dit artikel zullen we meer informatie hierover geven en waardoor wij op deze conclusie kwamen.

Kokosolie ook goed voor de voeten?

Kokosolie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn diverse gezondheidsvoordelen en toepassingen. Het wordt gewonnen uit het vruchtvlees van kokosnoten en staat bekend om zijn hydraterende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. In theorie zou het dus goed moeten werken tegen voetschimmel. Kokosolie bevat namelijk laurinezuur en caprinezuur, die krachtige antischimmel eigenschappen hebben. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen helpen bij het doden van de schimmels die voetschimmel veroorzaken, terwijl ze tegelijkertijd de huid hydrateren en kalmeren.

Redenen waarom kokosolie goed is tegen voetschimmel

In de bovenstaande alinea hebben wij kort uitleg gegeven over de werking van kokosolie tegen voetschimmel. Samengevat ziet het rijtje met redenen er als volgt uit:

  • Kokosolie bevat laurinezuur en caprinezuur, die krachtige antischimmel eigenschappen hebben.
  • Het hydrateert de huid, waardoor het minder vatbaar is voor infecties.
  • Kokosolie helpt bij het verminderen van jeuk en irritatie veroorzaakt door voetschimmel.
  • Het kan de groei van schimmels remmen en hun verspreiding voorkomen.
  • Kokosolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die de genezing van geïnfecteerde huid kunnen bevorderen.
  • Het is een natuurlijk product zonder chemische toevoegingen, wat het veilig maakt voor langdurig gebruik.
  • Kokosolie kan worden gecombineerd met andere natuurlijke ingrediënten, zoals azijn, voor een verhoogde effectiviteit tegen voetschimmel.
  • Regelmatig gebruik van kokosolie kan helpen bij het voorkomen van herhaalde infecties en het behouden van gezonde voeten.

Waarom je beter voor iets anders kunt kiezen dan kokosolie

  • Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor kokosolie, wat kan leiden tot huidirritatie of andere allergische reacties.
  • Kokosolie is niet effectief bij ernstige of gevorderde gevallen van voetschimmel. Hierbij is een intensievere behandeling nodig.
  • Het kan enige tijd duren voordat resultaten zichtbaar zijn bij het gebruik van kokosolie. Er is geen garantie dat de kokosolie na een bepaalde tijd begint te werken.
  • Mensen met bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van kokosolie en dit eerst bespreken met een zorgverlener om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.
  • Kokosolie kan bij sommige mensen vlekken op kleding of beddengoed veroorzaken vanwege de olieachtige textuur. Dit kan ook gebeuren nadat het is toegepast op de huid.
  • Voor sommige mensen kan de geur of textuur van kokosolie onaangenaam zijn, waardoor ze liever een ander middel gebruiken.
  • Als kokosolie niet correct wordt aangebracht of regelmatig wordt gebruikt, kan het minder effectief zijn bij het bestrijden van voetschimmel.
kokosolie tegen voetschimmel

Bijwerkingen

Het gebruik van kokosolie is doorgaans onschuldig. In de meeste gevallen zal het geen bijwerkingen veroorzaken. Er zijn echter gevallen waarin de huid contact maakt met kokosolie en dit kan zorgen voor irritatie. Hieronder hebben wij een lijst opgesteld met mogelijke bijwerkingen die kokosolie kan hebben op de huid.

  • Verstopte poriën: Kokosolie kan een reinigende werking hebben voor de huid, maar wanneer er te veel olie op de huid komt kan dit zorgen voor verstopte poriën. Deze verstopte poriën maken de huid vetter en tasten daardoor de huid aan
  • Eczeem: Naast verstopte poriën, kan het gebruik van kokosolie ook zorgen voor het ontstaan van eczeem. Meestal is dit maar in minimale hoeveelheid, maar bij veel en verspreid gebruik van kokosolie kan zich dit al snel over de huid verspreiden.
  • Uitdroging: Voor de meeste huidtypes, beschermt kokosolie tegen uitdroging van de huid. Dit is echter lang niet bij elk huidtype van toepassing, daarom wordt het aangeraden dit eerst met een professional te overleggen. Dit zal zorgen voor een lagere kans op bijwerkingen en een lagere intensiteit van de bijwerkingen.

Alternatieven voor kokosolie

Zoals je hebt kunnen lezen, bevat kokosolie enkele schimmelwerende en bestrijdende eigenschappen. De zuren werken effectief tegen de schimmels die voetschimmel of kalknagels veroorzaken. Echter is er tot op heden onvoldoende wetenschappelijk bewijs, dat kokosolie ook daadwerkelijk zorgt voor een vermindering van voetschimmel. Vooral bij voetschimmel in een gevorderd stadium blijkt dat kokosolie niet krachtig genoeg is. Daarom hebben wij hieronder enkele voorbeelden gegeven voor kokosolie tegen voetschimmel:

DAKTARIN crème: Gebruik deze crème 's ochtends en 's avonds. Maak je voeten eerst schoon en droog. Het maakt de jeuk minder en je ziet na een tijdje echt verschil. Smeer de crème tot de jeuk en andere klachten weg zijn, en dan nog een weekje extra, om zeker te zijn dat de schimmel helemaal weg is.

Funghi Clear Spray tegen Schimmel: Deze spray is heel makkelijk in gebruik. Je spuit het gewoon op de plek waar de schimmel zit. Je kunt het ook gebruiken voor schimmelnagels, die soms geel zijn en ook wel kalknagels worden genoemd.

Lamisil Once: Dit is een makkelijke crème voor voetschimmel. Je hoeft het maar één keer op je voet te smeren. Het helpt tegen jeuk en andere lastige dingen van voetschimmel. Deze crème blijft wel 3 maanden werken. Het helpt dus niet alleen nu, maar zorgt er ook voor dat de voetschimmel niet terugkomt.

Kokosolie tegen voetschimmel is niet effectief

Op basis van bovenstaande punten kunnen we dus de conclusie trekken dat kokosolie tegen voetschimmel niet effectief is. Kokosolie bevat schimmelwerende kenmerken, maar bij de meeste voetschimmel soorten is dit niet krachtig genoeg. Hetzelfde geldt voor de zuren die in kokosolie zitten. Hoewel laurinezuur en caprinezuur schimmels doden, kan dit maar in zeer kleine hoeveelheden. Bij een beginnende en gevorderde voetschimmelinfectie is dit aantal schimmels te groot en daardoor kan zowel laurine- als caprinezuur, dit niet effectief verhelpen. De middelen Daktarin, Funghiclear en Lamisil zijn een beter alternatief. Al deze middelen bevatten meer zuren, schimmelwerende ingrediënten en hebben een bewezen wetenschappelijk onderbouwde effectiviteit.