Kruidnagelolie gebruiken tegen voetschimmel

voetschimmel kruidnagel
Thijs van Dijk
4 april 2024

Er bestaan talloze huismiddelen die je kunt gebruiken om voetschimmel te behandelen. Al deze huismiddelen beschikken over antibacteriële en schimmelwerende stoffen. Ok kruidnagelolie valt onder deze huismiddelen om voetschimmel te behandelen. Deze olie heeft namelijk sterk antibacteriële eigenschappen. In principe zou kruidnagel je dus kunnen helpen om voetschimmel te bestrijden. De praktijk laat echter een ander beeld zien en werkt het niet zo goed als gedacht. Binnen deze blog gaan we hier meer uitleg over geven.

Kernpunten van dit artikel

  • Kruidnagelolie bevat anti-bacteriële eigenschappen
  • Kruidnagelolie bevat schimmelwerende eigenschappen die je onder andere beschermen tegen stafylokokken
  • De bewezen effectiviteit van kruidnagelolie op schimmelinfecties is nog niet bevestigd
  • Uit onderzoek blijkt dat kruidnagelolie de waarde van schimmelbacteriën laat afnemen in cavia's (Alshimaa, 2024)

Wat is het effect van kruidnagelolie?

Kruidnagelolie staat bekend om de diverse effecten op de gezondheid en welzijn. De olie bezit krachtige antimicrobiële eigenschappen die helpen bij het bestrijden van bacteriën en schimmels. Daardoor zou het dus de stafylokokken, die zorgen voor huidinfecties als schimmelinfectie. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende en pijnstillende effecten, wat kan bijdragen aan verlichting van irritatiepijn op schimmelinfecties. Hierdoor lijkt kruidnagelolie een natuurlijke oplossing voor schimmelinfecties te bestrijden.

Hoe gebruik je kruidnagelolie?

Kruidnagelolie kan op verschillende manieren worden gebruikt om van de voordelen te genieten. Een populaire methode is vernevelen met behulp van een aroma vernevelaar, waardoor de geur door de ruimte wordt verspreid. Daarnaast kan het topisch worden aangebracht door het te verdunnen met een draagolie en rechtstreeks op de huid aan te brengen. Voor inwendig gebruik moet kruidnagelolie met voorzichtigheid worden gebruikt en bij voorkeur onder begeleiding van een professional. Als je het wilt gebruiken om schimmelinfecties te bestrijden, dien je dit direct op de huid te doen, net zoals bij kokosolie.

Kruidnagelolie tegen schimmel

In welke dosis doe je kruidnagelolie toepassen?

Kruidnagelolie is een erg stevige en sterke olie, die je absoluut niet direct op de huid kunt toepassen. In plaats daarvan dien je kruidnagelolie te verdunnen voordat je voetschimmel kunt behandelen. Je kunt dit doen op de volgende manieren:

  • Olie direct op de huid toepassen: Als je kruidnagelolie direct op de huid wilt toepassen dien je deze eerst te mengen met een basisolie. In dit geval kun je hier het beste amandelolie of een soortgelijke olie voor gebruiken. Je doet dit mengen door 2 druppels kruidnagelolie per 1 eetlepel basis olie te vermengen.
  • Olie in bad: Naast de olie direct op de huid toe te passen, kun je er ook voor kiezen deze olie in bad te doen. Hiervoor dien je wel eerst een emulgator te gebruiken, waarmee je de olie mengt. Een voorbeeld van een emulgator is solubol. Heb je geen kruidnagel? Dan kun je ook kiezen voor een bad met soda.

Wat zijn de bijwerkingen van kruidnagelolie?

Hoewel kruidnagelolie over het algemeen veilig is voor gebruik, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Onverdunde kruidnagelolie kan huidirritatie veroorzaken bij sommige mensen, daarom is het belangrijk om het altijd goed te verdunnen voor direct huid contact. Bij inwendig gebruik kan het mondirritatie veroorzaken als het niet correct wordt verdund. Bij kruidnagelolie tegen voetschimmel, dien je het altijd uitwendig toe te passen.

Werkt kruidnagelolie?

Kruidnagelolie bevat verschillende zuren en antimicrobiële eigenschappen om schimmels te weren en zich er tegen te beschermen. Echter blijkt dit in de praktijk heel anders uit te zien. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat kruidnagelolie zorgt voor een vermindering van voetschimmel. Het enige wat bekend is is dat de schimmelwerende effecten van de olie wel werken, maar dan bij infecties op cavia’s. Tijdens deze behandeling werd namelijk aangetoond dat het aandeel van schimmel stoffen, significant afnam na behandeling met kruidnagelolie (Alshimaa, 2024).

Alternatieven voor kruidnagelolie

Het gebruik van kruidnagelolie tegen voetschimmel blijkt in de praktijk dus niet zo effectief te zijn als gedacht. In plaats daarvan kun je beter gebruik maken van een van de werkende schimmelwerende middelen. Hieronder hebben we een top drie gegeven van de middelen die je hiervoor kunt gebruiken.

DAKTARIN crème: Smeer deze crème 's ochtends en 's avonds. Voordat je de crème smeert dien je eerst je voeten schoon en droog te maken. Door de crème te smeren, zorg je ervoor dat de jeuk minder wordt en zie je na een tijdje verschil. Blijf de crème smeren tot de jeuk en andere klachten weg zijn, en dan nog een weekje extra, om zeker te zijn dat de schimmel helemaal weg is.

Funghi Clear: Deze spray tegen schimmel is heel makkelijk in gebruik. Spuit met de spray op de plek waar de schimmel zit. Tevens kun je het gebruiken voor schimmelnagels. Deze zijn vaker geel en worden ook wel kalknagels genoemd.

Lamisil Once: Dit is een makkelijke crème voor voetschimmel. Je hoeft het maar één keer op je voet te smeren. Het helpt tegen jeuk en andere lastige dingen van voetschimmel. Deze crème blijft wel 3 maanden werken. Het helpt dus niet alleen nu, maar zorgt er ook voor dat de voetschimmel niet terugkomt.