Ongeveer vijf procent van de gehele Nederlandse bevolking heeft last van kalknagels of schimmelnagels. Een kalknagel herken je vaak aan een verkleurde, brokkelige en verdikte nagel wat vaak op de tenen voorkomt. De oorzaak van een kalknagel is een schimmel die in de nagel groeit. Er zijn een aantal verschillende behandelingen om van een kalknagel af te komen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van Vaporub, azijn of een laserbehandeling tegen kalknagels inzetten. Een laserbehandeling is een steeds populairder wordende manier van het behandelen van een schimmelnagel.
Inhoudsopgave
Hoe werkt een laserbehandeling voor kalknagels
Bij laserbehandeling voor kalknagels wordt gebruik gemaakt van een dunne fijne laserstraal. De laserstraal bereikt het midden van de schimmelinfectie die de nagel geïnfecteerd heeft. De schimmel zal de warmte van de laser opnemen en omzetten in warmte. Een laserbehandeling zal de schimmel vernietigen zonder de nagel, huid of het nagelbed te beschadigen. Wanneer de celstructuur van de schimmelinfectie een temperatuur van 45 graden bereikt zal de infectie afsterven en verdere verspreiding tegengegaan. Tijdens de laserbehandeling van een kalknagel zal je deze warmte merken en zal je een pijnprikkel ervaren. Er zijn minimaal drie laserbehandelingen nodig bij kalknagels. Als de infectie hardnekkiger is zal je al snel vijf of zes behandelingen nodig hebben.
Voor de laserbehandeling
Voorafgaand aan de behandeling moet je nog een aantal stappen doorlopen.
- De huisarts moet allereerst gaan vaststellen dat je ook daadwerkelijk een kalknagel hebt. Dit zal worden gedaan door middel van een kweek.
- Als de huisarts heeft vastgesteld dat je een kalknagel hebt kan je een afspraak maken bij een dermatologisch centrum.
- Bij het dermatologisch centrum zal er worden gekeken naar je nagel en zullen de vervolg stappen met je besproken worden.
- Als je een afspraak hebt ingepland is het van belang dat je op de dag zelf schone voeten hebt en dat je kalknagel gevijld en geknipt is. Ook mag je geen nagellak of crème op de nagel dragen.
- In sommige gevallen kan het dermatologisch centrum je ook adviseren om je kalknagel te laten frezen bij een pedicure.
- Tot slot is het ook belangrijk om schone sokken mee te nemen naar je afspraak. Zo kan je een herinfectie voorkomen.
Na de behandeling
Als je het beste resultaat wilt bereiken is het belangrijk dat je herinfectie tegengaat. Als je het beste resultaat wilt bereiken dat moet je je houden aan de volgende stappen.
- Gebruik speciaal strooipoeder of een spray om je schoenen te behandelen en de infectie te vernietigen.
- Was je sokken op 60 graden.
- Gebruik drie keer per week een speciale crème, zoals Loprox om je nagels en nagelriemen te behandelen. Voor Loprox krijg je vaak een speciaal recept.
- Vijl en knip je nagels een keer per week. Je kan ook dode huid rondom je nagel verwijderen met een nagelborstel.
- Droog je voeten en tenen goed af na het douche
- Draag altijd slippers in openbare ruimtes, zoals zwembaden, douches en sauna’s
Effectiviteit laserbehandeling kalknagels
De effectiviteit van laserbehandeling tegen kalknagels is erg hoog. Meerdere studies laten zien dat 50 tot 75 procent van alle behandelde patiënten schimmelnagel vrij zijn. Je moet er echter wel rekening mee houden dat wanneer nagels verkeerd groeien het resultaat minder goed zal zijn. Dit is vaak het geval bij oudere mensen, mensen met diabetes of mensen met vaatproblemen.
Kosten laserbehandeling kalknagels
Kosten voor een laserbehandeling tegen kalknagels helaas niet worden gedekt door de zorgverzekering. De kosten van de laserbehandeling voor kalknagels liggen gemiddeld op zo’n € 65 euro per voet. Bij twee voeten zal het vaak iets voordeliger zijn dan kan je uitgaan van € 100 euro voor beide voeten. De kosten zijn vaak per behandeling en vaak heb je minimaal drie behandelingen nodig.
Doe het zelf lasertherapie behandeling kalknagels
Zijn er nog nadelen aan een laserbehandeling voor je kalknagel?
Zoals veel dingen zijn er wel altijd een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Bij een laserbehandeling voor je kalknagel kan de behandeling niet altijd optimaal werken. Als het dermatologisch centrum gebruik maakt van een oudere laser dan zal deze niet de benodigde temperatuur kunnen behalen. Als de temperatuur van 45 graden niet behaald kan worden dan zal de schimmelinfectie niet vernietigd worden.
Ook kan het altijd voorkomen dat de laserbehandeling voor je kalknagel plekken op je nagel kan overslaan. Als dit gebeurd dan kan de schimmelinfectie blijven en zich weer verspreiden. Tijdens de behandeling gaat de laser over het nagelbed van je teennagel heen. Je nagelbed zal overal verhit moeten worden, zodat de infectie vernietigd kan worden. Omdat de laserstraal dun en fijn is kan het altijd voorkomen dat er een stukje zal worden overgeslagen. Als dit gebeurd zal de behandeling niet effectief genoeg zijn.
Alternatieven voor lasertherapie
Als je geen gebruik wilt maken van een lasertherapie voor je kalknagel kan je nog een aantal alternatieven inzetten. Hierboven las je er al een paar over je kalknagel met Vaporub of azijn behandelen. Een van onze favorieten is gebruik maken van ProtectAir. ProtectAir bevat allerlei ingrediënten die helpen tegen schimmelinfecties. Ingrediënten zoals, olile active wat bewezen heeft dat het schimmelinfecties doodt. Uit onderzoeken is gebleken dat meer dan 80 procent van de gebruikers een succesvol nagelherstel hebben kunnen realiseren. Ook zal het ProtectAir serum geleverd worden met een speciale schoenspray waarmee je schoenen kan behandelen. Zo kan je herinfectie tegengaan.