Oorzaken van een kalknagel
Veel mensen hebben last van kalknagels. Kalknagels zijn ook heel besmettelijk. Het hebben van kalknagels kan impact hebben op je zelfvertrouwen. Je hoeft je voeten echt niet te verbergen. Maar welke oorzaken zijn er eigenlijk van het ontstaan van kalknagels? Je leest het allemaal in deze blog.
Wat is een kalknagel?
Een kalknagel is een verdikte, brokkelige en geel verkleurde nagel die is aangetast door de candidaschimmel of de teenschimmel: dermatofyten. Een kalknagel is niet altijd geïnfecteerd door een schimmelinfectie. Een kalknagel kan ook andere oorzaken hebben, zoals ouderdom en huidaandoeningen. Zorg er dat je je nagels goed verzorgt. Dus regelmatig schoonmaken en ook goed hygiëne vijlen.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken met betrekking tot het krijgen van een kalknagel. Hieronder staan de belangrijkste en meest voorkomende uitgelicht.
Via andere schimmelinfecties
Een kalknagel ontstaat vaak uit zwemmerseczeem, een schimmelinfectie aan de huid. Als zwemmerseczeem niet tijdig wordt behandeld, kan de schimmel zich verspreiden naar de nagels.
In vochtige ruimtes zoals een sportschool en een zwembad
Kalknagels zijn zeer besmettelijk. Vooral in openbare ruimtes, zoals sauna’s, sportscholen en openbare douches of zwembaden, waar veel mensen op blote voeten lopen, is de kans op besmetting erg groot. Er blijven namelijk besmette huidschilfers achter op de natte vloer. Hiermee kun je gemakkelijk geïnfecteerd raken met schimmels die kalknagels veroorzaken.
Via opgelopen letsel aan de nagel
Je kunt ook een kalknagel krijgen als je een letsel oploopt. Bijvoorbeeld als je bekneld raakt tussen een deur of je slaat met je vinger op je nagel. Het gebeurt dan vaak dat de nagel loslaat van het nagelbed. Hoe groter het losgelaten deel is, des te groter is het gebied waar schimmels kunnen binnendringen.
Andere oorzaken
Andere oorzaken voor het oplopen van een kalknagel zijn:
- Een ontwijkende zuurgraad van de huid
- Het niet goed afdrogen van de voeten na het baden of sporten
- Een verminderde weerstand
- Dragen van te krappe schoenen
Deze factoren kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een kalknagel
- Leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe meer kans je maakt op een kalknagel
- Zwemmerseczeem: 1 op de 4 mensen met zwemmerseczeem krijgen een kalknagel
- Blote voeten in openbare ruimtes: bijvoorbeeld in zwembaden, douches en in de sauna
- Problemen in de bloedsomloop. Ook als je schoenen te krap zitten
- Ziekten als diabetes mellitus en psoriasis
- Slechte hygiëne
Een infectie met schimmels die kalknagels veroorzaken, komt vaker voor bij teennagels dan bij vingernagels. Dit komt doordat teennagels vaak zijn opgesloten donkere, warmere en vochtige ruimte. Dit is een ideale plek voor schimmels. Zorg ervoor dat je regelmatig je schoenen ontsmet. Een andere oorzaak kan zijn dat er minder bloed naar de tenen stroomt dan naar de vingers.
Bij wie komt een kalknagel vaak voor?
Een kalknagel komt vaak voor bij oudere volwassenen. De oorzaken zijn onder meer een verminderde bloedsomloop en een lagere blootstelling aan schimmels. In de loop van de jaren groeien de nagels trager en worden ze dikker. Hierdoor worden de nagels vatbaarder voor infecties. Ook zijn mensen met chronische ziekten zoals diabetes vatbaarder voor kalknagel. Er zit geen verschil tussen mannen en vrouwen.