Tips voor een gezonde kindermond

amandelsteentjes
Djibril Kampu
27 juli 2021

Je zou kunnen denken dat de staat van het kindergebit niet zo belangrijk is. Kinderen verliezen immers hun melktanden en ze worden vervolgens vervangen door volwassen tanden. Pas als hun blijvende tanden erin zitten, begint het werk echt. Maar dit is zeker niet waar! De mondhygiëne en verzorging voor de melktanden is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van de mond. De staat van het gebit van kinderen is dus belangrijk, maar dat neemt niet weg dat het niet altijd gemakkelijk is om kinderen voor hun gebit te laten zorgen.  

Wat je moet weten over kindertanden  

Kinderen tussen de 6 en 10 maanden oud krijgen hun eerste melktanden. Er zijn diverse verschillen waar je rekening mee moet houden wanneer je je kinderen helpt bij het verzorgen van hun tanden. Ten eerste is de samenstelling van kindertanden een beetje anders dan die van volwassenen. Babytanden hebben een dunnere glazuurlaag dan permanente tanden.

Kinderen hebben zo'n heldere en witte glimlach, juist omdat ze een dunner laagje glazuur hebben. De tanden zijn dus een stuk minder goed beschermd tegen tandbederf. Melktanden helpen kinderen om te eten en hun spraak te ontwikkelen voordat hun volwassen tanden doorkomen. Zodra hun volwassen tanden klaar zijn, vallen de melktanden eruit. Maar melktanden zijn er ook om hun volwassen tanden op het goede spoor te houden door ruimte te besparen voor permanente tanden in hun mond. Door de melktanden nu goed te beschermen, kun je veel pijn en geld voor later besparen.  

Tips voor het verzorgen van kindertanden  

  • Poets elke dag de tanden van je kind. Als baby kun je de tanden zachtjes schoon wrijven met nat washandje. Als de tanden wat groter zijn, kun je gebruik maken van een kindertandenborstel. Het is ook belangrijk dat je de tong van je kind goed reinigt, zo kun je namelijk eenvoudig de vorming van amandelsteentjes voorkomen.   
  • Kinderen onder 2 jaar mogen geen tandpasta gebruiken. Let er ook op dat je kinderen de tandpasta goed uitspugen en het niet doorslikken.   
  • Leer je kinderen hoe belangrijk mond- en tandverzorging is. Leg uit hoe ze moeten poetsen, maak er een liedje van, laat ze hun eigen tandenborstel uitzoeken of zet een timer. Er zijn veel verschillende manieren om het tandenpoetsen ritueel wat leuker en leerzamer te maken.   
  • Ga minstens 2 keer per jaar met je kind naar de tandarts. Deze controle is erg belangrijk. Mocht er namelijk sprake zijn van gaatjes, ontstekingen of amandelsteentjes, dan ben je er op tijd bij.   
  • Probeer je kinderen zo min mogelijk snoep te geven. Ga liever voor suikerarme snacks, zoals rauwkost, fruit of crackers.