Deukjes in nagel: oorzaak en behandeling

Deukjes in nagel
Thijs van Dijk
13 juni 2023

In de geneeskunde is het gebruikelijk om de hele persoon te onderzoeken om een volledig beeld te krijgen van iemands gezondheid. Een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn onze nagels. Ze kunnen ons echter belangrijke informatie geven over onze gezondheidstoestand. Dit artikel gaat over "deukjes in nagel", wat ze betekenen, wat je er tegen kunt doen en welke ziekten ze mogelijk kunnen suggereren.

Oorzaken van deukjes in de nagels

Een deukje of inslag op een nagel kan verschillende oorzaken hebben. Deze veranderingen kunnen zo simpel zijn als een gevolg van een blessure, of een teken zijn van een dieper liggende gezondheidsproblematiek. De nagels zijn gemaakt van een eiwit genaamd keratine, en eventuele veranderingen in de structuur van dit eiwit kunnen leiden tot veranderingen in de nagels, waaronder deukjes.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Ijzertekort

Een mogelijke verklaring voor deukjes in de nagels kan een ijzertekort zijn. Dit komt vaak voor bij mensen die geen vlees eten of een slechte opname van ijzer in hun darmen hebben. Het kan resulteren in dunne, breekbare nagels met deukjes. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een enkel symptoom zoals deukjes in de nagels vaak niet voldoende is om een diagnose te stellen, omdat ijzertekort ook andere symptomen kan veroorzaken zoals vermoeidheid en bleekheid.

Psoriatische Artritis

Een andere mogelijke oorzaak voor deukjes in de nagels kan artritis zijn, vooral psoriatische artritis. Psoriasis is een chronische huidaandoening die schilferige, rode plekken op de huid veroorzaakt, en in veel gevallen ook nagelafwijkingen, zoals putjes of deukjes. Psoriatische artritis is een vorm van artritis die ontsteking van de gewrichten veroorzaakt bij mensen met psoriasis. Als u andere symptomen van psoriasis of artritis heeft, kan het verstandig zijn om medisch advies in te winnen.

Nierproblemen

Nierproblemen kunnen ook aan de basis liggen van veranderingen in de nagels. Bij chronische nierziekte, bijvoorbeeld, kan er zich een toestand voordoen die bekend staat als 'halve maan ziekte', waarbij de nagels wit worden met een donkere band aan de basis. Dit gaat echter vaak gepaard met andere symptomen, zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, en verlies van eetlust.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel deze gezondheidsproblemen een verklaring kunnen zijn voor deukjes in de nagels, deze aandoeningen vaak gepaard gaan met andere symptomen. Als u alleen deukjes in uw nagels heeft en verder gezond bent, dan is het waarschijnlijk dat er een minder ernstige oorzaak is. In sommige gevallen kan een inslag op een nagel een teken zijn van slechte gezondheid.

Genezen van deukjes in de nagel

We zullen het kort houden, we hebben een product gevonden die je kan helpen om je te genezen van deukjes in je nagels. Geloof je ons niet? Klik dan op het onderstaande product en laat je overtuigen!

Voorkomen van deukjes in de nagel

Zoals met veel gezondheidskwesties, kan preventie vaak effectiever zijn dan genezing. Hier zijn enkele tips om je nagels gezond te houden en deukjes te vermijden:

  1. Goede Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen, met name biotine, vitamine E en ijzer, die essentieel zijn voor gezonde nagels.
  2. Nagelhygiëne: Houd uw nagels schoon en droog om infecties te voorkomen. Vermijd nagelbijten of het te hard duwen van de nagelriemen, wat kan leiden tot schade aan de nagels.
  3. Voorkom Trauma: Bescherm uw nagels tegen verwondingen. Als u bijvoorbeeld klusjes in huis doet, draag dan beschermende handschoenen.
  4. Hydratatie: Hydrateer uw handen en nagels regelmatig, vooral in droge klimaten of tijdens de wintermaanden.

Voor meer informatie bezoek de site curious.be over de behandeling van deukjes op de nagels.

Bronnen

  1. Fawcett RS, Linford S, Stulberg DL. "Nail abnormalities: clues to systemic disease." American Family Physician. 2004 Mar 15;69(6):1417-24.
  2. Jellinek NJ. "Nail signs of systemic disease." Dermatologic Clinics. 2006 Oct;24(4):341-53.
  3. Piraccini BM, Alessandrini A. "Drug-related nail disease." Clinics in Dermatology. 2013 Jul-Aug;31(4):618-26. doi: 10.1016/j.clindermatol.2013.01.007.
  4. Grover C, Reddy BS, Uma Chaturvedi K. "Diagnosis of nail psoriasis: importance of biopsy and histopathology." British Journal of Dermatology. 2005 Dec;153(6):1153-8.