Kun je je kalknagel vijlen en waar moet je op letten?

kalknagel vijlen
Djibril Kampu
20 juni 2023

Kalknagels behandelen kan inderdaad door het vijlen ervan. Dit is het meest effectief met een glasvijl en in combinatie met andere werkende producten. Het voordeel van een glasvijl is namelijk dat een fijne vijl voor verzorgde nagels zorgt. Wil je voor het optimale resultaat gaan? Volg dan onze stappen en knip de schimmelnagel af. Velen vragen zich af of dit kan, ons antwoord is: ja op een verantwoorde manier. Je kan de infectie ervan afknippen nadat de schimmelnagel is uitgegroeid. Een schimmeldodende tinctuur versterkt deze werking. Lees verder om stap voor stap te ontdekken hoe kalknagel vijlen te werk gaat.

Belangrijkste om te weten:

 • Kalknagel vijlen is het meest effectief in combinatie met een azijn voetenbad & vicks.
 • De beste mogelijkheid om thuis kalknagels te behandelen naast het vijlen is het gebruik van de NailSonic laser.
 • Het voordeel van kalknagel vijlen is het verwijderen van verdikkingen op de nagelplaat.
 • De beste nagelvijl om kalknagels te vijlen is de glasvijl.
 • Een fijne vijl zorgt voor de meest verzorgde nagels.
 • Je kan schimmelnagels afknippen zodra het is uitgegroeid. Dit doe je het beste met een schimmeldodende tinctuur.

Hoe vijl ik een kalknagel: stap voor stap uitgelegd

 1. Bereid de nagels voor: Week de voeten of handen in warm water met eventueel tijgerbalsem, wat kan helpen tegen kalknagels, om de nagels en de omliggende huid zacht te maken. Dit vergemakkelijkt het vijlen en vermindert de kans op schade aan de nagels.
 2. Gebruik een goede vijl: Kies voor een fijne, schone vijl die speciaal is ontworpen voor nagelverzorging. Vermijd het delen van vijlen om verspreiding van infecties te voorkomen.
 3. Vijl voorzichtig: Vijl de geïnfecteerde nagel voorzichtig in één richting om verdikkingen en verkleuringen te verminderen. Vermijd agressief vijlen, want dit kan de nagel beschadigen.
 4. Hygiëne is essentieel: Reinig de vijl grondig na gebruik en was uw handen om verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 5. Regelmatig vijlen: Herhaal deze procedure regelmatig, bij voorkeur wekelijks, om de nagels gezond te houden en verdere infectie te voorkomen.

Welke vijl voor schimmelnagels te gebruiken?

Als je een kalknagel wilt vijlen, is het belangrijk om de juiste vijl te gebruiken voor een effectieve behandeling. Een vijl met een fijne korrel, zoals een glasvijl is ideaal voor het vijlen van kalknagels. Deze vijlen hebben een glad en zacht oppervlak, waardoor je de verdikking voorzichtig kunt verwijderen zonder de nagelplaat te beschadigen. Bovendien zorgt het gebruik van een fijne vijl ervoor dat je de nagel gelijkmatig en gecontroleerd kunt vijlen, wat resulteert in dunner uitziende en gezonder ogende nagels. Het is raadzaam om de vijl regelmatig schoon te maken en te desinfecteren om de verspreiding van de schimmel te voorkomen. Kies dus voor een vijl met een fijne korrel om op een veilige en effectieve manier kalknagels te vijlen en weer mooie en gezonde nagels te verkrijgen.

Glazen nagelvijl
(115 reviews)
Rosalie Hulshof

'De glasvijl, vijlt de nagels pijnloos mooi rond zonder dat ze tijdens of na het vijlen splijten. Bij vele andere nagelvijlen had ik dit wel. Ik gebruik deze glasvijl al jaren en hij is nog steeds goed! Hij vijlt haakjes mooi weg, maar is ook heel goed te gebruiken om de nagels bij te houden wat lengte betreft. Topproduct!'

Een fijne nagelvijl voor het beste resultaat
Voorkomen van scheuren in nagels
Geschikt voor alle nageltypes
De kleinste oneffenheden op de nagel verdwijnen
Onslijtbaar
Bekijk de prijs bij bol.com

De voordelen van kalknagel vijlen

Het vijlen van kalknagels heeft verschillende voordelen voor de behandeling van deze aandoening. Een van de voornaamste voordelen is het verwijderen van verdikkingen die vaak ontstaan op de nagelplaat door kalknagels. Door regelmatig te vijlen kunnen deze dikke lagen voorzichtig worden weggehaald, waardoor de nagels er dunner en gezonder uitzien. Bovendien verbetert het vijlen ook de effectiviteit van andere behandelingen.

Door de bovenste laag van de geïnfecteerde nagel te verwijderen, vergroot het de effectiviteit van antischimmelmedicijnen en lokale behandelingen. Daarnaast draagt het vijlen van kalknagels ook bij aan het verminderen van de verspreiding van de infectie. Kalknagels kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar aangrenzende nagels, maar door de geïnfecteerde nagels te vijlen en de schimmel te verwijderen, wordt de kans op verspreiding naar gezonde nagels aanzienlijk verkleind.

De beste producten voor kalknagel vijlen: onze ervaring

We hebben een aantal producten uitgeprobeerd in combinatie met kalknagel vijlen zodat we de beste mogelijkheden met jou kunnen delen. In combinatie met een azijn voetenbad ben je gegarandeerd snel af van je kalknagels. Niet iedereen kan deze geur aan en daarom hebben we ook andere producten uitgeprobeerd. Geloof het of niet maar het andere huismiddel tegen kalknagels dat goed werkt in combinatie met vijlen is vicks! Ben jij niet zo'n fan van huismiddeltjes tegen kalknagel? Dan hebben we de beste veelgeprezen oplossing! Dit is namelijk de NailSonic, met zijn ultrasone trillingen geniet je binnen één week van gezondere nagels. Het is klinisch best getest tegen kalknagels en dat vinden wij niet gek. Wij zijn dol op dit product en gunnen jou dit ook!

NailSonic™
(9148 reviews)
Sanne F.

"Ik was altijd onzeker over mijn nagels, maar dit product heeft dat compleet verandert! Het is echt makkelijk te gebruiken en snel en effectief. Ik loop nu vol zelfvertrouwen op m'n slippers over het strand!"

Geen nagelschimmel meer in slechts 7 dagen!
Toon vol vertrouwen overal je nagels
Geniet van blijvende resultaten
Geen resultaat? Je geld terug!
Houdt gezonde nagels en huid intact
Bestel nu!

Aanvullende behandelingen voor kalknagel vijlen

Er zijn verschillende soorten middelen beschikbaar die we kunnen gebruiken om onze kalknagels te behandelen. Denk aan bestrijding middels een azijn voeten bad, vicks, pleisters, complete kalknagel behandeling sets, oncystop pro en zo kunnen we nog even door. Wat erg belangrijk is bij het behandelen van kalknagels is blijven proberen. Blijf verschillende behandelingen uitproberen, want niet elk product werkt bij iedereen hetzelfde. Elk lichaam reageert immers anders. Het is dus belangrijk om uit te zoeken welke manieren jou het beste helpen. Een van de voordelen van kalknagel vijlen is dat het bij iedereen zal helpen gezondere nagels te krijgen. Een goed werkend middel is uiteraard belangrijk maar de juiste manier van handelen ook.

Kan je een schimmelnagel afknippen?

Kalknagels zijn altijd verdikt en verkleurt. Het zal nooit meer zo gezond worden zoals je gewend bent en daarom moet de nagel uitgroeien. Je kunt het dus het beste verwijderen door te knippen en te vijlen. Zodra de beschadigde nagel los ziet, knip je het aangetaste stuk af. Vervolgens verwijder je het vuil en behandel je de rest van de nagel. Dit doe je het best met een schimmeldodende tinctuur. Dit is met andere woorden een nagellak op basis van bijvoorbeeld miconazolnitraat. Een van deze werkende nagellak tegen kalknagels is de Daktarin nagellak. Onze Daktarin nagellak review vertelt je hier meer over!

Daktarin Nagellak
Klinisch bewezen werking tegen kalknagels met miconazolnitraat
Effectieve resultaten na 2 tot 3 weken
Goede prijs-kwaliteit verhouding
Bekijk de prijs bij bol.com

Wat doet een pedicure bij kalknagel vijlen?

We begrijpen dat je eigen kalknagel vijlen een lastige opdracht is, vooral als je ze dun wilt vijlen. Je kunt er dan ook voor kiezen om het alvorens door een pedicure te doen. Kalknagels zijn meestal vrij dik, deze laag is er dan ook lastig van af te halen. Een professional kan ervoor zorgen dat de belangrijkste laag er van af is, zodat je vervolgens zelf thuis met de kalknagels aan de slag kan.

Kan een kalknagel vanzelf overgaan?

Het antwoord is kort gezegd: nee. Neem de ernst van kalknagels serieus, de nagel kan namelijk los gaan zitten. Hieronder bevinden zich nóg meer bacteriën die jij zelf niet ziet. Het geneest dus nooit vanzelf en het is dan ook beter om te voorkomen dan te genezen.

Kalknagels of andere schimmels kan je op verschillende plekken oplopen. Als je sauna’s, zwembaden of sportzalen bezoekt, draag dan altijd slippers of waterschoenen. Probeer je voeten altijd goed te drogen na het zwemmen of douche. Verzorg je voeten goed en deel nooit je nagelknipper, vijl of schaar met iemand anders. Doe altijd schone sokken aan. Probeer ook altijd goed ventilerende schoenen en sokken te dragen. Uiteraard zijn er meer maatregelen die je kan nemen. Informeer je bijvoorbeeld over de beste vitamines voor sterke en gezonde nagels om deze in je eetgewoonten toe te passen. Zo kom je al een heel eind!