Middelen tegen kalknagels

Kalknagels zijn erg vervelend om te hebben. Ze zien er niet mooi uit en kunnen veel last veroorzaken. Kalknagels zijn ook erg besmettelijk. Het is daarom belangrijk om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Kalknagels gaan nooit vanzelf over, dus als je er vanaf wil dan moet je er wel iets er tegen doen. Er zijn een paar middelen tegen kalknagels die je kunt inzetten. Ze werken niet allemaal even goed, maar kunnen per persoon verschillende gewenste effecten hebben.

Hoe ontstaan kalknagels?

Kalknagels ontstaan vaak op je teennagels. Ze worden ook wel schimmelnagels genoemd en dat is logisch. Kalknagels worden namelijk veroorzaakt door een huidschimmel. Deze huidschimmel is heel erg besmettelijk en kan overgedragen worden van mens tot mens. Let erop dat de schimmel ook doorgegeven kan worden van omgeving op mens. Het is daarom niet gek dat veel kalknagels ontstaan in het zwembad of in de sauna, waar veel mensen op blote voeten rondlopen. Het overdragen van een schimmel gebeurt heel vaak.

Hoe kom je van een kalknagel af?

Het is belangrijk om een kalknagel meteen te behandelen, vooral omdat het kan overslaan naar je andere nagels. Er zijn verschillende middelen tegen kalknagels. Of ze ook daadwerkelijk werken is per persoon verschillend. Het is ook mogelijk dat je huisarts medicijnen voorschrijft om ervan af te komen. Een groot nadeel van medicijnen is dat het bij veel mensen verschillende bijwerkingen kan hebben. Ook moet je de medicijnen lang slikken voordat je ervan af komt. Bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld misselijkheid en buikpijn zijn. Een behandeling met medicijnen duurt ongeveer 3 maanden.

Tea tree olie

Een manier om van kalknagels af te komen is door tea tree olie op de kalknagel te smeren. Tea tree olie wordt gewonnen uit de naalden van een theeboom. De olie heeft een schimmeldodende werking. Perfect voor kalknagels dus. Druppel een paar keer per dag wat tea tree olie op een wattenstaaf en smeer deze over de kalk nagel. Doe dit 2x per dag. Helaas komt de tea tree olie alleen op de nagel en dringt deze niet door onder de nagel. Per persoon is de werking hiervan verschillend.

Azijn

Wat je ook vaak hoort is dat het gebruik van azijn een kalknagel kan verminderen. Azijn is heel erg zuur en schimmels kunnen slecht tegen zuur. Daarom kun je elke dag 15 minuten je voeten weken in een badje met azijn en water. Meestal wordt door de azijn de kalknagel aangepakt. Ook hier is de werking per persoon verschillend omdat het azijn niet onder de nagel doordringt.

Laserbehandeling

Je kunt er ook voor kiezen om voor een laserbehandeling te gaan. De laser zorgt ervoor dat de nagel verhit wordt tot wel 45 graden, waardoor de schimmel dood gaat. Dit is één van de nieuwste behandelmethodes. Een groot nadeel is dat het redelijk prijzig is om dit te doen. Ook zijn er ongeveer 4 tot 6 laserbehandelingen nodig om je kalknagel helemaal te behandelen.

Laserbehandeling

Als laatste zijn er de producten van ProtectAir. Deze producten bevatten olile-active. Dit is een middel die de schimmel op de nagel doodt. Ook zorgt het ervoor dat de schimmel zich niet meer kan vermenigvuldigen. Na 1 week gebruik is er al zichtbaar resultaat op het besmette gebied. 86 procent van de gebruikers ziet een succesvolle nagelherstel in de eerste 4 weken. Niet voor niets is ProtectAir al 2 jaar lang de meest gebruikte kalknagelbehandeling van Nederland.