Wat is de oorzaak van een kalknagel?

Kalknagels zijn verdikte en verkleurde nagels. Ongeveer 66 procent van de Nederlanders heeft af en toe last van een kalknagel. Kalknagels komen vaker voor bij teennagel dan bij vingernagels. De kleur van de kalknagel is vaak witgeel en in sommige gevallen zelfs groen of bruin. De kalknagels zijn vaak brokkelig en kunnen afbreken. Ze zien er niet mooi uit en het knippen met een schaar is last. Maar hoe kom je eigenlijk aan een kalknagel?

Hoe ontstaat een kalknagel?

Kalknagels hoeven niet altijd een schimmelnagel te zijn. Ze kunnen ook onderdeel zijn van andere huidziektes. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis of lichen planus. Kalknagels zijn als het ware een verzamelnaam voor hetzelfde symptoom namelijk de verkleuring en verdikking. Schimmelinfecties zijn uiteraard de belangrijkste oorzaak van een kalknagel. In dit geval zijn meestal meerdere teennagels ge√Įnfecteerd zowel als handen. Wanneer het een huidziekte is zoals psoriasis dan ontstaan er putjes in de nagel. De Nagel kan ook los komen te zitten waardoor er zuurstof onder komt en de nagel grijs/wit verkleurt. Bij Lichen Planus zijn de nagels dun en komen er richels en groeven in.

Oorzaak kalknagels door schimmel

De meest voorkomende vorm, die bij de meeste mensen ook bekend is, komt door een schimmelinfectie. De huidschimmel zorgt ervoor dat de nagel wordt aangetast. De schimmel kun je al oplopen in bijvoorbeeld een zwembad. Wanneer je met je voet over de bodem loopt dan heb je kans dat daar de schimmel van iemand anders zit. Wanneer de weerstand van deze persoon niet optimaal is dan bestaat er een kans dat de schimmel gaat groeien en zich gaat nestelen op de huid. De huid wordt vervolgens rood en kan gaan schilferen. Ook tussen de tenen kunnen witte en zachte plekken ontstaan. Dit wordt ook wel voetschimmel genoemd. Deze voetschimmel kan overslaan op de nagel waardoor de kalknagel ontstaat.

Hoe kom je er van af?

Kalknagels gaan nooit uit zichzelf weg. Het is daarom belangrijk om de kalknagel zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je azijn of thea tree olie gebruiken. Een van de betere producten is ProtectAir. Deze producten verkorten de behandeltijd van de schimmelinfectie, voorkomt herinfectie en bevordert het nagelherstel. Met de producten van ProtectAir behandel je de schimmelnagel en bescherm je tegelijkertijd jouw nagels en schoenen tegen schimmelinfecties.
ProtectAir

De kalknagel is besmettelijk

Kalknagels zijn erg besmettelijk. Doordat het een schimmel is op de nagels kan het makkelijk over springen naar andere nagels. Belangrijk is dan om niet te lang hiermee rond te lopen maar dit zo snel mogelijk te behandelen. Omdat de nagels van de voet dicht op elkaar zit is de kans op verspreiding sneller aan de voeten dan aan de handen. Als je de schimmelnagel dus niet op tijd behandeld dan kan de schimmelinfectie overspringen naar andere nagels