Donkere vlekken en strepen op je nagels: Hoe komt het en hoe behandelen?

Donkere vlekken en strepen op je nagels
Thijs van Dijk
22 juni 2023

Onze nagels zijn niet alleen een esthetisch kenmerk, maar ze kunnen ook aanwijzingen geven over onze algehele gezondheid. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in de conditie van je nagels, zoals het verschijnen van strepen. In dit artikel zullen we bespreken wat de mogelijke oorzaken zijn van strepen op je nagels en welke stappen je kunt nemen om ze te behandelen.

Mogelijke oorzaken van strepen op de nagels

Strepen op je nagels kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

  • Trauma: Een blessure aan de nagelmatrix, het gebied onder de nagel waar nieuwe cellen worden geproduceerd, kan strepen veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van een ongeluk of het stoten van je nagels.
  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, kunnen onze nagels veranderingen ondergaan, zoals het ontwikkelen van verticale strepen. Dit is meestal een normaal onderdeel van het verouderingsproces.
  • Nutriëntentekorten: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine B12 of ijzer, kan leiden tot het ontstaan van deze op de nagels.
  • Nagelschimmel: Een schimmelinfectie kan ook strepen op de nagels veroorzaken. Andere symptomen zijn verdikking, verkleuring en broze nagels.
  • Medische aandoeningen: Soms kunnen strepen op de nagels wijzen op onderliggende medische aandoeningen, zoals psoriasis, eczeem of huidaandoeningen die bekend staan als lichen planus

Strepen op nagels door langdurige stress

Te veel stress kan ook strepen op de nagels veroorzaken, een aandoening die bekend staat als "Beau's lijnen". Deze horizontale strepen worden gevormd doordat de groei van de nagelmatrix tijdelijk vertraagt als reactie op de stressvolle situatie. Dit kan optreden bij mensen die te maken hebben met langdurige stress, angststoornissen, depressie of andere psychische problemen.

Wanneer iemand wordt blootgesteld aan langdurige stress, kunnen hormonen en neurotransmitters uit balans raken, wat de groei en ontwikkeling van de nagels kan beïnvloeden. Deze strepen zijn meestal tijdelijk van aard en verdwijnen na verloop van tijd wanneer de stressfactor afneemt en het lichaam weer in balans komt.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Donkere vlekken op de nagel: Wat is het en behandeling

De mogelijke oorzaak van donkere vlekken op de nagel is een beschadiging zoals een bloeduitstorting onder de nagelplaat. Dit kan het gevolg zijn van een vinger die bijvoorbeeld tussen de deur komt of als er iets op gevallen is. Het weefsel onder de huid is beschadigd, maar het bloed kan nergens heen. Het kleurt eerst donkerrood, maar na een paar dagen wordt het donkerder van kleur. Je zult moeten wachten tot de nagel ver genoeg gegroeid is, zodat je het stukje zwarte nagel er zelf kunt afknippen.

Een andere mogelijke oorzaak van een donkere of verkleurde nagel is kalknagel. Meestal komt dit voor bij de teennagels, maar het kan ook bij de vingers ontstaan. Kalknagel is een ander woord voor schimmelnagel en zwemmerseczeem. Het is besmettelijk en het moet behandeld worden. Als je vermoedt dat je kalknagel hebt, lees dan onze blog over het behandelen van kalknagels.

Zo voorkom je strepen of donkere vlekken op je nagels

Het voeden van nagels kan zowel van binnenuit als van buitenaf. Van binnen uit kun je gezond eten. Eet voldoende vezels en zorg ervoor dat je genoeg vitamine C, B12, magnesium en keratine binnenkrijgt. Het belangrijkste voor je nagels zijn de omega-3 vetzuren, die je in vis tegenkomt. Het voeden van de buitenkant kan bijvoorbeeld met een olie voor je nagelriemen.

Tips & advies

Als je strepen op je nagels opmerkt, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen voordat je met de behandeling begint. Hier zijn nog enkele algemene tips die kunnen helpen:

  • Bescherm je nagels: Draag handschoenen bij huishoudelijke taken en vermijd overmatig contact met water om je nagels te beschermen tegen schade.
  • Eet een uitgebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt door een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, eiwitten en gezonde vetten.
  • Supplementen: Als je vermoedt dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, kun je overwegen om supplementen te nemen na overleg met een arts.
  • Hygiëne: Houd je nagels, schoon en droog om het risico op schimmelinfecties te verminderen.
  • Medische hulp: Raadpleeg een dermatoloog als de strepen op je nagels aanhouden, verergeren of gepaard gaan met andere symptomen. Ze kunnen de onderliggende oorzaak vaststellen en een passende behandeling voorschrijven.

Strepen op je nagels kunnen een teken zijn van verschillende factoren, variërend van onschuldig tot mogelijk ernstig. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in de conditie van je nagels en indien nodig de juiste stappen te nemen om ze te behandelen. Voor meer informatie lees op elnora.be voor behandeling van nagels.