Een nagelaandoening bij honden?

honden nagelaandoening nagelknipper huisdieren
Thijs van Dijk
26 september 2024

Is je hond ineens veel aan het likken aan zijn pootjes, of misschien aan één specifieke nagel? Het kan een teken zijn van een nagelaandoening bij honden, en ja, honden kunnen ook last hebben van iets wat lijkt op een kalknagel! Net zoals bij mensen, kunnen nagelproblemen bij honden erg vervelend zijn. Maar wat zijn de symptomen, oorzaken en vooral: hoe zorg je ervoor dat je hond weer vrolijk op z’n pootjes staat?

In deze blog leg ik uit hoe je een nagelaandoening bij je hond kunt herkennen, wat de oorzaken kunnen zijn, en hoe je dit aanpakt.

Symptomen van een nagelaandoening bij honden

Honden zijn behoorlijk goed in het verbergen van pijntjes en kwaaltjes, maar als hij een nagelaandoening bij honden heeft, kun je vaak een paar duidelijke signalen oppikken. Let bijvoorbeeld op de volgende symptomen:

  • Likken of bijten aan de pootjes of nagels
    Als je hond continu likt of knabbelt aan zijn pootjes, vooral rond de nagels, dan is dat vaak een teken dat er iets mis is.
  • Breekbare nagels
    Nagels die snel breken of splijten kunnen wijzen op een probleem.
  • Misvormde of kromme nagels
    Soms kan de nagel er vreemd uitzien, bijvoorbeeld gekruld of misvormd.
  • Pijn bij het lopen
    Als je hond mank loopt of een van zijn poten ontziet, kan dat een teken zijn van nagelproblemen.
  • Roodheid en zwelling
    Ontstekingen rondom de nagel zijn ook een belangrijk symptoom.
  • Verkleuring van de nagels
    Nagels kunnen van kleur veranderen, bijvoorbeeld donkerder worden of er geler uitzien.

Soms merk je zelfs pus of korstvorming rond de nagel. In dat geval kan er sprake zijn van een infectie, en dat betekent meestal dat je even naar de dierenarts moet.

nagelaandoening bij honden nagelknipper huisdieren

Oorzaken van nagelproblemen bij honden

Een nagelaandoening bij honden kankunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt. Vaak zijn er een paar specifieke boosdoeners die verantwoordelijk zijn voor deze vervelende kwaaltjes. Hier zijn een paar van de meest voorkomende oorzaken:

Gebrek aan verzorging

Net zoals wij onze nagels knippen, moeten ook hondennagels regelmatig geknipt worden. Wanneer je dit niet doet, kunnen ze te lang worden en zelfs ingroeien. Dit kan pijn doen en kan leiden tot infecties. Gebruik een goede nagelknipper huisdieren, zodat je de klus snel en veilig kunt klaren.

Trauma

Honden zijn speelse wezentjes en het kan gebeuren dat ze een nagel stoten, breken of zelfs verliezen tijdens het spelen of rennen. Soms merk je pas later dat een nagel gebroken is omdat je hond ineens begint te manken of aan zijn poot likt.Dit kan het begin zijn van een nagelaandoening bij honden.

Infecties

Bacteriële en schimmelinfecties zijn een veelvoorkomende oorzaak van een nagelaandoening bij honden. Honden kunnen een schimmelinfectie aan hun nagels krijgen, vergelijkbaar met een kalknagel bij mensen. Dit kan leiden tot dikke, broze nagels die uiteindelijk kunnen afbreken.

Allergieën

Honden kunnen last hebben van omgevingsallergieën of voedselallergieën, en soms kunnen deze allergieën ook invloed hebben op de nagels. Een allergische reactie kan leiden tot infecties of ontstekingen rond de nagelbedden en lijken op een nagelaandoening bij honden.

Auto-immuunziektes

In sommige zeldzame gevallen kan een auto-immuunziekte nagelproblemen veroorzaken. Dit betekent dat het immuunsysteem van de hond zijn eigen lichaam aanvalt, in dit geval de nagels. Dit kan leiden tot misvormde, dikke of broze nagels.

Verschillende nagelaandoeningen bij honden en hoe je ze behandelt

Er zijn verschillende soorten nagelproblemen waar je hond last van kan hebben. Hier zijn een paar veelvoorkomende aandoeningen bij honden en hoe je deze kunt behandelen:

Ingegroeide nagels

Dit komt meestal door te lange nagels die beginnen te krullen en in de poot van de hond groeien. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn en zelfs leiden tot infecties. De oplossing is simpel: regelmatig knippen! Zorg ervoor dat je een huisdier-nagelknipper gebruikt en voorkom dat de nagels te lang worden.

Als de nagel al ingegroeid is, moet je waarschijnlijk naar de dierenarts om de nagel veilig te laten verwijderen. Vervolgens zal je hond mogelijk antibiotica of een pijnstiller nodig hebben als er een infectie is ontstaan.

Nageltrauma

Een gebroken of afgescheurde nagel kan veel pijn doen en vaak ook gaan bloeden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je hond met zijn nagel achter iets blijft haken of tijdens een wilde speelsessie.

Als de nagel gebroken is, kun je het beste de dierenarts raadplegen, vooral als de nagel flink beschadigd is. In sommige gevallen kan het nodig zijn de nagel verder af te knippen of zelfs te verwijderen. Zorg ervoor dat de poot schoon blijft om infecties te voorkomen.

Schimmelinfectie (Kalknagel)

Een schimmelinfectie kan ervoor zorgen dat de nagel dikker wordt, broos wordt en zelfs verkleurt. Dit kan pijn doen en de hond kan beginnen te likken of bijten aan de nagel.

Een schimmelinfectie kan meestal worden behandeld met speciale crèmes of medicijnen die je via de dierenarts kunt krijgen. Het is belangrijk om de infectie vroegtijdig te behandelen, zodat het niet verder verspreidt.

Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie ontstaat vaak als gevolg van een trauma aan de nagel of door slechte hygiëne. Dit kan leiden tot pusvorming, roodheid en zwelling rond de nagel.

De dierenarts zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Zorg ervoor dat de nagels van je hond schoon en droog blijven terwijl de infectie geneest.

Auto-immuunziektes

Hoewel dit minder vaak voorkomt, kunnen auto-immuunziektes ervoor zorgen dat de nagels van je hond broos en misvormd worden.

Als je dierenarts vermoedt dat dit het geval is, zal hij of zij waarschijnlijk een behandeling op maat maken met medicijnen om het immuunsysteem van je hond te ondersteunen.

Preventie is de sleutel

De beste manier om een nagelaandoening bij honden te voorkomen, is door regelmatig de nagels te controleren en te knippen. Zorg ervoor dat je een goede huisdier-nagelknipper hebt en leer de juiste kniptechniek om te voorkomen dat je de nagel te kort knipt. Vergeet ook niet om de poten regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele tekenen van problemen, zoals roodheid of zwelling.

Als je merkt dat je hond aan zijn pootjes likt of als de nagels er ongewoon uitzien, wees er dan snel bij. Een dierenarts kan snel vaststellen wat er aan de hand is en zo nodig de juiste behandeling starten.