Middelen tegen voetschimmel

beste middelen tegen voetschimmel
Thijs van Dijk
28 mei 2024

Voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door een schimmel, ook wel bekend als zwemmerseczeem. De reden hier voor is dat je sneller voetschimmel krijgt in vochtige omgevingen. Iedereen kan het oplopen, maar er weer vanaf komen is een tweede. Je herkent voetschimmel aan de grijs-witte schilfertjes en kloofjes tussen je tenen. Voetschimmel doet gelukkig geen pijn, maar kan wel flink jeuken. Afwachten is geen optie, je zult dus op zoek moeten naar een oplossing. Maar wat is eigenlijk het beste middel tegen voetschimmel? En hoe kun je het zo veel mogelijk proberen te voorkomen? Hieronder vertel ik je alles erover. Zo loop ik je door de oorzaak heen en wat zoal de beste manieren zijn op het op te lossen!

Hoe loop je voetschimmel op?

Voetschimmel is letterlijk een schimmel die onder- of in je huid gaat zitten. Dat op zichzelf is nog geen probleem, echter wanneer het gaat infecteren is het moment dat je een probleem kan hebben. Huidresidente immuuncellen, die in je epidermis en in de dermis (de lederhuid) zelf zitten, zorgen voor een immuunreactie om bepaalde schimmels aan te vallen die je lichaam proberen binnen te komen. Dit doen ze door rechtstreeks schimmels en schimmelstoffen te detecteren via patroonherkenningsreceptoren en door te reageren op door keratinocyten afgeleide alarmines. Helaas is het zo dat, in sommige gevallen, deze immuuncellen niet helemaal goed werken. Wanneer dit het geval is, dan krijg je voetschimmel. Je hebt een grotere kans op voetschimmel wanneer een van de volgende, of meerdere, dingen spelen:

 • Je hebt al eens eerder last gehad van voetschimmel (grote kans op herinfectie)
 • Je bent veel op vochtige plekken zoals zwembaden of sauna's en droogt hier niet goed je voeten
 • Je hebt een verlaagd immuunsysteem
 • Je staat te lang in de douche of zit te lang in bad
 • Overmatig zeep gebruiken zorgt voor een minder effectieve beschermfunctie op je huid
 • Een geïrriteerde huid heeft een lagere immuniteitsgrens
 • Zweetvoeten of kalknagels helpen niet
 • Je hebt suikerziekte of een huidziekte
 • Je bent bij iemand geweest die ook voetschimmel heeft
 • Je draagt meerdere dagen achter elkaar dezelfde sokken
 • Na het sporten doe je in de clubdouches geen slippers aan

Wat zijn symptomen van voetschimmel?

Symptomen van voetschimmel kunnen zijn:

 • Rode huidschilveringen met mogelijk blaasjes tussen de tenen of aan de zijkant van je voet
 • Wondjes/geïrriteerde huid tussen de tenen
 • Een onnatuurlijke geur
 • Grijze of witte huidschilveringen tussen de tenen of aan de zijkant van je voet
 • Jeuk

Deze symptomen kunnen op een paar plekken gevonden worden, namelijk: Onder je voeten, aan de zijkant van je voeten, tussen je tenen, aan de zijkanten van je vingers of in je handpalm. Dat je deze symptomen hebt, betekent niet per direct dat je last hebt van voetschimmel. Het verstandigste is om dit na te vragen aan je huisarts om zo definitief uitsluitsel te krijgen.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Voetschimmel: is het besmettelijk?

Ja! Voetschimmel is heel erg besmettelijk. Wees dus altijd voorzichtig rondom iemand die last heeft van deze aandoening. Zoals je wellicht weet (want ik heb het hierboven beschreven) is een deel van de symptomen losse huidschilfers. De huid laat dus een beetje los bij voetschimmel, maar deze schilfers zijn best besmettelijk. Zie jij iemand die met blote voeten ergens rondloopt? Leer dan je les van diegene en doe ze niet na. Je weet niet of er net iemand heeft gelopen die last heeft van voetschimmels en daarmee een schimmelspoor heeft achtergelaten.

voetschimmel voorbeeld

Middelen tegen voetschimmel

Er is niet één weg naar Rome en er is niet één middel tegen voetschimmel. Ik ben voor je op onderzoek uit gegaan en ben zo op een paar mogelijke oplossingen gekomen. Overleg met je huisarts welke het beste voor jou is of probeer ze zelf uit.

Tea Tree Olie

Er zijn ook natuurlijke middelen verkrijgbaar tegen voetschimmel. Sommige mensen geven hier de voorkeur aan. Tea Tree olie, wat ook goed is tegen kalknagels, is hier een voorbeeld van. Tea Tree olie bevat natuurlijke bestanddelen die schimmels tegenwerken. Zo is er een onderzoek geweest waarin ze Tea Tree olie gebruikte om pathogene huidschimmels te bevechten in een gecontroleerde omgeving. Het is ook een van de goedkopere manieren om van je voetschimmel af te komen. Twee maal daags behandel je je voeten met een wattenstaafje met Tea Tree olie. Je zult versteld staan van het resultaat. Dat onderzoek waar ik aan refereerde, toonde aan dat, bij consequent gebruik van Tea Tree olie, je voetschimmel in 2 weken met 25% kan afnemen en na 4 weken met wel 40%!

Oma's middel tegen voetschimmel

En natuurlijk zijn er ook een aantal middelen waarbij sommige mensen zweren, maar die niet altijd even goed werken voor iedereen: Oma’s middel tegen voetschimmel. Hiermee bedoelen we natuurlijk de ‘ouderwetse’ middeltjes. Eén van die middelen is kokosolie (met hier meer info). In kokosolie zit laurinezuur. Laurinezuur is een sterk antischimmelmiddel en zou ook werken tegen voetschimmel. Smeer iedere dag je voeten in met kokosolie en na een paar dagen zou je resultaat moeten zien. Ook een voetbadje met azijn zou goed helpen. Iedere dag zo’n 10 minuten je voeten in een voetbadje met azijn doen en ene paar dagen later is de schimmel verdwenen.

Antischimmelpoeder

Antischimmelpoeder is een goed middel wanneer je nét af bent van je voetschimmel en niet zit te wachten op een herinfectie. Wanneer je de poeder in je sokken of schoenen doet, verminder je de kans op een herinfectie door overgebleven schimmelsporen. Ik gaf al eerder aan dat herinfectie een grote kans heeft bij mensen die eerder last hebben gehad van voetschimmel, vandaar dat ik je deze tip op het hart druk!

Antischimmelcrème

Bij antischimmelcrème geldt eigenlijk dezelfde regel als met Tea Tree olie, namelijk: gebruik het twee keer per dag. De bedoeling is dat je na een week of 2 resultaten begint te merken omtrent jeuk, schilfers en andere symptomen. Ondanks dat ik zeg dat de vuistregel twee keer per dag is, raad ik aan om altijd de instructies op de verpakking zelf te lezen. De ene crème is de ander niet en je wilt wel dat je middel tegen voetschimmel effectief blijft.

Lucovitaal

Heb je veel last van jeuk en een branderig gevoel door de voetschimmel? Dan raad ik je Lucovitaal aan. Dit middel stopt de jeuk en het branderige gevoel dat je vaak hebt bij voetschimmels. Let wel op dat dit middel bedoeld is als ondersteuning voor de behandeling van voetschimmel. Het zorgt er dus voor dat de jeuk en branderigheid verdwijnen. Je zult dus andere middelen moeten gebruiken om er echt vanaf te komen. Maar heb je echt veel last van jeuk, dan kan ik dit product zeker aanraden.

Medicatie tegen voetschimmel

Ik ga niet medicatie aanraden, dat is de taak van een gelicenseerd arts. Echter kan ik wel aanraden om altijd langs de huisarts of voetspecialist te gaan wanneer een van de bovenstaande middelen tegen voetschimmel niet lijken te werken. In sommige gevallen werken crèmepjes en homeopathische middelen gewoon niet, dan is het tijd voor zwaarder geschut. Vaak krijg je terbinafine voorgeschreven. Deze stof doodt schimmels en gisten in zowel je huid als je nagels. Echter zitten hier wel wat haken en ogen aan (lees altijd de bijsluiter). Zo mag je dit écht niet nemen wanneer je zwanger bent, kunnen je misselijk maken en kunnen een negatief effect op andere medicatie hebben.

Wat moet ik doen wanneer voetschimmel terugkomt?

Zoals ik al een paar keer aangaf: de kans op herinfectie bij mensen die eerder last hebben gehad van voetschimmels is groot. Het beste is om nogmaals een van de middelen te gebruiken die hierboven benoemd staan en het traject opnieuw te starten. Blijft het maar keer na keer terugkomen? Ga dan nog eens langs bij een arts om te kijken of er een onderliggende reden is dat je lichaam gevoelig is voor herinfectie van schimmels. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips en ik wens je veel succes in je strijd tegen voetschimmel!