Azijn tegen voetschimmel en zwemmerseczeem

azijn tegen schimmelnagels
Thijs van Dijk
26 april 2024

Voetschimmel (tinea pedis), ook wel bekend als zwemmerseczeem, is een zeer besmettelijke huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bepaalde groep schimmels, namelijk dermatofyten. Deze soorten schimmels zijn hardnekkig en lijken daardoor steeds terug te komen. Deze schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan. Dit zorgt voor kloofjes en schilfering tussen de tenen, een rode of schilferige huidafwijking, of jeukende blaasjes op de voetzolen. Deze klachten zijn vaak zichtbaar aan de randen van de voeten. Gelukkig zijn er een aantal middelen, zoals azijn, die effectief zijn tegen schimmelinfecties bij de voeten. Hieronder gaan wij je meer vertellen over hoe je azijn kunt inzetten tegen voetschimmel.

(Voet)schimmels

Schimmels zijn micro-organismen die vrijwel overal om ons heen bestaan. Deze organismen overleven het beste in vochtige, warme ruimtes. Schimmels spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en zijn onmisbaar. Op onze huid leven schimmels samen met andere micro-organismen in evenwicht. Een voetschimmel ontstaat wanneer dit evenwicht wordt verstoord. Wanneer deze zich onder de huid gaat nestelen, zal de schimmel zich uitbreiden, wat resulteert in de vervelende aandoening, bekend als voetschimmel of zwemmerseczeem.

Hoe ontstaat zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is een andere naam voor voetschimmel. Dit komt doordat mensen deze schimmel vaak in zwembaden oplopen. Zwembaden zijn namelijk plekken waar veel mensen bij elkaar komen, er op blote voeten wordt gelopen en waar het vochtig is. Schimmels zijn vrij besmettelijk. Zwembaden zijn dus de ideale broeiplaats voor schimmels om zich te verspreiden. Het is vervelend wanneer je te maken krijgt met voetschimmel. Het is belangrijk dat je deze voetschimmel tijdig behandelt. Wacht je namelijk te lang, dan kan deze voetschimmel voor een kalknagel zorgen.

Binnen de medische wereld staan deze gistachtige schimmels bekend onder de naam "dermatofyten". Hoewel er miljarden schimmels op ons lichaam leven en onze weerstand verbeteren, doen dermatofyten het tegenovergestelde en verminderen ze juist onze weerstand. Door deze vermindering van weerstand kun je een schimmelinfectie oplopen.

Zuurgraad van de huid

De zuurgraad van de huid is een resultaat van haar functie als ons grootste orgaan voor de uitscheiding van zure afvalstoffen. Hoe meer zure afvalstoffen er in het lichaam zijn, des te zuurder de huid wordt. Veel schimmels leven goed in een zure omgeving met een pH van 3,5 tot 5,0, wat verklaart waarom er zoveel soorten huidschimmels zijn. Het is belangrijk om de pH-waarde van de huid in de gaten te houden; een pH tussen 5,0 en 10,0 is aanvaardbaar. De ideale pH-waarde ligt rond de 8,0 voor optimale reiniging, verzorging en voeding van de huid.

huidschimmel behandelen met azijn

Voetschimmel behandelen met azijn

Als je gebruik maakt van azijn, kun je de verspreiding van zowel de voetschimmel als de bijbehorende blaasjes effectief tegengaan. Bij het gebruik van azijn wordt appelazijn in het bijzonder aangeraden. De behandeling gaat als volgt:

  • Meng een kwart liter witte azijn met dezelfde hoeveelheid warm water. Zorg dat je het mengsel goed roert.
  • Laat je voeten voor ongeveer 15 tot 20 minuten in het azijnmengsel weken.
  • Na het weken, dep je je voeten zorgvuldig af, probeer niet te wrijven.
  • Na het drogen, behandel je je voeten met tea tree olie en ten slotte met een antischimmelzalf.

Deze methode kan erg effectief zijn, mits je deze behandeling twee keer per dag herhaalt. Bij de behandeling van voetschimmel is het belangrijk om geduld te hebben, omdat het genezingsproces tijd vergt. Je zult niet van de ene op de andere dag van de schimmel af zijn. Maak deze behandeling een onderdeel van jouw routine. Trek daarnaast na elke behandeling schone sokken aan en gooi de handdoek direct in de was. Zoals eerder vermeld, zijn schimmels besmettelijk. Zorg ervoor dat je zowel de sokken als de handdoek(en) op 60 graden wast, zodat de schimmels daadwerkelijk doodgaan.

De werking van appelazijn tegen voetschimmel

Zoals je ondertussen weet is appelazijn, ook wel bekend als appelciderazijn, een goed product voor de behandeling tegen voetschimmel. Appelazijn is namelijk een natuurlijk product dat wordt gemaakt uit het sap van appels. Dit product kent dan ook verschillende geneeskundige toepassingen. Het werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en kan ervoor zorgen dat je weerstand verhoogd wordt. Appelazijn is een zuur en wordt van nature gebruikt om schimmels tegen te gaan. Dit wordt dan ook gezien als een natuurlijke manier om voetschimmel te bestrijden.

Net zoals hierboven beschreven, dien je een voetenbad te nemen. Het is belangrijk om te weten dat je bij appelazijn je voeten niet langer dan 10-15 minuten in het voetenbad houdt. Appelazijn is een zuur en kan bij langdurige blootstelling de huid irriteren. Dit kan ervoor zorgen dat je voeten droog en/of rood worden, je jeuk kunt ervaren en je zelfs scheurtjes of blaren kunt krijgen als je huid te veel uitdroogt. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je voeten niet te lang weekt.

Schoonmaakazijn

Ten slotte heb je ook nog schoonmaakazijn. Wij raden je af om deze vorm van azijn te gebruiken voor je huid. Het is namelijk geen natuurlijk product en bevat een hogere concentratie zuur dan gewone tafelazijn, die wel 2 tot 3 keer hoger kan zijn. Bovendien bevat schoonmaakazijn stoffen zoals methanol, die schadelijk zijn. Schoonmaakazijn is dan ook niet bedoeld voor consumptie op welke manier dan ook. Het kan bij frequent contact zorgen voor huidirritaties. Ondanks dat schoonmaakazijn juist door de zuurgraad effectief schimmels kan aanpakken, wordt het sterk afgeraden om het op de huid te gebruiken. Kies dus altijd voor tafelazijn voor de behandeling van je voetschimmel.


Helpt azijn effectief tegen voetschimmel?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de behandeling van voetschimmel met azijn of appelazijn. Binnen deze onderzoeken is gekeken naar een bepaalde waarde van een stof voor en na de behandeling, waaruit uiteindelijk een conclusie kon worden getrokken. Samenvattend, door appelazijn of azijn toe te passen in een behandeling, kon de pH-waarde voor en na de behandeling worden gemeten. Hieruit bleek dat de pH-waarde van de huid positief toenam en de pH-waarde van de schimmel juist afnam na een behandeling. Hiermee kan men concluderen dat (appel)azijn een positief effect heeft op het bestrijden van schimmels. Echter, biedt appelazijn geen beschermende laag. Kortom, er is een bewezen werking, maar geen bescherming tegen herinfectie. Daarnaast zijn er ook andere huismiddelen tegen voetschimmel die je kan gebruiken.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!
Zwemmerseczeem behandelen

Voorkomen van zwemmerseczeem

Ten eerste, niet iedereen die dermatofyten op zijn huid krijgt, krijgt meteen te maken met een schimmelinfectie op de huid. Je moet hier gevoelig voor zijn. Je weerstand speelt hier een grote rol in. Sommige mensen kunnen overal op blote voeten lopen en nergens last van krijgen, terwijl anderen dit geluk niet hebben. Andere kunnen na een keer op blote voeten meteen last krijgen van een schimmelinfectie. Hier is in essentie weinig aan te doen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zijn hier enkele tips die jij kunt gebruiken om zwemmerseczeem te voorkomen.

  • Droog je voeten altijd goed af, zowel na het zwemmen als na het douchen
  • Probeer niet op blote voeten te lopen in openbare ruimtes
  • Draag altijd droge en schone sokken en zorg ervoor dat je schoenen goed ventileren.
  • Gebruik dagelijks antischimmelpoeder op je voeten
  • Je voeten elke dag goed wassen. Gebruik hier een neutrale zeepsoort voor
  • Reinig de douchevloer af en toe met chloor

Alternatieven op een voetschimmel behandeling met azijn

Azijn of appelazijn tegen voetschimmel kan voor de een goed werken en voor de ander geen effect hebben. Daarom presenteren wij hieronder nog dé optie voor mensen die zekerheid willen, namelijk Imperial Feet. Het is een uiterst effectieve behandeling tegen voetschimmel en de perfecte crème voor voetverzorging. Deze schimmelwerende crème is samengesteld door specialisten in voetzorg en is wereldwijd de meest toegepaste formule door pedicures.