Thuiszorg voor het behandelen van kalknagels en andere kwaaltjes

thuiszorg kalknagels
Thijs van Dijk
14 december 2023

Het is ontzettend belangrijk om goed te zorgen voor kwaaltjes zoals kalknagels. Als je dit niet doet, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Lees verder om alles te leren over kalknagels hoe thuiszorg ook kan helpen bij andere kwaaltjes. Natuurlijk bespreken we ook hoe je dit kunt voorkomen én genezen!

Wat zijn kalknagels?

Laten we beginnen met een duidelijke definitie van kalknagels. Kalknagels, ook wel bekend als onychomycose, zijn een veelvoorkomende aandoening van de nagels. Vaak kun je het herkennen omdat, er geleidelijk iets in de structuur en het uiterlijk, van de nagels veranderd. Dit gebeurt meestal op de teennagels. Enkele symptomen van kalknagels kunnen zijn:

 • De nagels worden geelachtig of bruin
  Een van de meest opvallende symptomen van kalknagels is de verkleuring van de nagels. Ze kunnen geelachtig of bruin worden en zien er vaak brokkelig uit.
 • Er zit een verdikking in de nagel
  Kalknagels kunnen ook zorgen voor een verdikking in de nagels. Hierdoor kan het zijn dat de nagels er onregelmatig en hobbelig uitzien.
 • De nagel brokkelt af
  De nagels kunnen broos en gemakkelijk afbrokkelen, dit kan pijnlijk zijn.
 • De vorm van de nagel veranderd
  Na verloop van tijd kunnen kalknagels de vorm van de nagels veranderen, waardoor ze moeilijker te knippen en te verzorgen zijn.
 • De nagel doet pijn
  In sommige gevallen kunnen kalknagels leiden tot pijn, vooral bij het dragen van schoenen.

Nu we een duidelijk beeld hebben van wat kalknagels zijn en je het kunt herkennen,  is het tijd om te begrijpen wat de mogelijke oorzaken zijn van deze aandoening.

Oorzaken van kalknagels

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor kalknagels ontstaan. Het begrijpen van de oorzaak van je kalknagel zal helpen bij het voorkomen van dit kwaaltje in de toekomst. Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van kalknagels:

Schimmelinfectie

Kalknagels worden vaak veroorzaakt door schimmelinfecties. Schimmels gedijen goed in warme en vochtige omgevingen, zoals in je schoenen. Als je nagels in contact komen met deze schimmels, kunnen ze geïnfecteerd raken en kalknagels ontwikkelen.

Niet goed zorgen voor je voeten

Het is belangrijk om je voeten goed te verzorgen, zoals regelmatig je nagels knippen en comfortabele schoenen dragen. Als je dat niet doet, vergroot je de kans op kalknagels.

Kalknagels zijn besmettelijk

Kalknagels kunnen zich verspreiden door direct contact met geïnfecteerde nagels of door het delen van persoonlijke items zoals handdoeken of schoenen.

Ouderdom

Naarmate we ouder worden, kunnen onze nagels brozer en fragieler worden. Dit maakt ze vatbaarder voor kalknagels. Het is dus belangrijk om extra aandacht aan je nagels te besteden als je ouder wordt.

thuiszorg kalknagels

Behandelingen beschikbaar in thuiszorg

Thuiszorg, zoals thuiszorg Groningen, biedt verschillende pedicureservice voetbehandelingen aan:

 • Doorbloeding verbeteren
 • Eczeemplekjes behandelen
 • Kalknagels behandelen
 • Verkleuringen wegnemen
 • Ontstekingen behandelen
 • Eelt en likdoorns verwijderen

Organisaties zoals thuiszorg Groningen, bieden professionele pedicureservice in de thuiszorg, waardoor je de zorg en aandacht krijgt die je voeten verdienen.

Zelfzorg tips voor kalknagels

Natuurlijk hoef je niet alleen te vertrouwen op thuiszorg om kalknagels aan te pakken. Hier zijn vijf praktische zelfzorgtips om je te helpen:

 • Schone voeten
  Begin met het grondig reinigen van je voeten, vooral de ruimtes tussen je tenen. Zorg ervoor dat je voeten goed droog zijn, want schimmels gedijen in vochtige omgevingen.
 • Goede schoenen
  Kies schoenen die ademend zijn en vocht afvoeren, zoals leren schoenen. Vermijd synthetische, strakke schoenen die vocht vasthouden.
 • Schone sokken
  Draag dagelijks schone sokken, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, omdat deze vocht kunnen opnemen.
 • Verzorgde nagels
  Knip je nagels recht en niet te kort. Gebruik aparte nagelknippers of scharen voor geïnfecteerde nagels om verdere verspreiding te voorkomen.

Let er wel op dat het even kan duren voordat je verbetering in je kalknagel kunt zien. Consistentie is belangrijk als je dit zelf wilt behandelen.

De rol van thuiszorg bij kalknagelbehandeling

Thuiszorg kan op verschillende manieren helpen bij de behandeling van kalknagels en andere voetproblemen. Thuiszorgverleners, zoals Alex cares, zijn getraind en ervaren in het behandelen van voetproblemen, waaronder kalknagels. Ze kunnen professionele zorg en behandeling bieden om de symptomen te verlichten en de nagels te verbeteren.

Je hoeft je huis niet te verlaten voor de behandeling. Thuiszorg brengt de zorg naar jou toe, wat vooral handig is als je mobiliteitsproblemen hebt of niet in staat bent om naar een kliniek te reizen.

Naast de behandeling van bestaande voetproblemen kunnen thuiszorgverleners ook advies geven over preventieve zorg. Ze kunnen tips geven over hoe je je voeten gezond kunt houden en toekomstige problemen kunt voorkomen.

thuiszorg kalknagels

Andere veelvoorkomende kwaaltjes behandeld door thuiszorg

Thuiszorg gaat veel verder dan alleen pedicurebehandelingen. Ze voeren veel verschillende belangrijke diensten uit. Thuiszorg helpt mensen bij hun dagelijkse bezigheden en verzorgingsbehoeften. Denk aan dingen als hulp bij persoonlijke verzorging, zoals douchen en aankleden als dat lastig wordt. Ook ondersteuning bij medicatiebeheer, zodat je de juiste pillen op het juiste moment inneemt.

Maar het gaat ook om praktische zaken, zoals boodschappen doen, zodat je altijd vers eten in huis hebt. En als je geen zin hebt om te koken of het niet meer kunt, kunnen ze zelfs een maaltijd voor je bereiden. Ze kunnen ook het huishouden op zich nemen, zoals schoonmaken en de was doen.

Wat ook belangrijk is, is het sociale aspect. Thuiszorgverleners bieden niet alleen fysieke hulp, maar ook gezelschap. Vooral voor ouderen kan dit eenzaamheid verminderen.

En als er specifieke medische zorg nodig is, kunnen ze dat ook bieden. Denk aan wondverzorging, injecties of het monitoren van je gezondheid.

Thuiszorg is er om jou te ondersteunen bij alles wat je nodig hebt, zowel qua gezondheid als dagelijkse bezigheden. Ze passen hun diensten aan op jouw persoonlijke behoeften.

Het belang van preventie bij kalknagels

Het is belangrijk om preventie maatregelen voor kalknagels te implementeren. Kalknagels zijn namelijk niet gemakkelijk te behandelen en kunnen zich verspreiden.

Om er preventief voor te zorgen dat je geen kalknagels krijgt is hygiëne het belangrijkst. Zorg dat je schone voeten hebt, schone sokken draagt en je voete goed verzorgd. Ook is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen en de nagels op de juiste manier te knippen.

Technologie en thuiszorg

Technologie staat nooit stil, hierdoor zijn er ook nieuwe ontwikkelingen in de thuiszorg. Laten we eens kijken naar enkele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie en thuiszorg:

Telezorg

Een van de opvallendste ontwikkelingen is het gebruik van telezorg. Dit stelt thuiszorgorganisaties zoals Alex Cares in staat om op afstand zorg te bieden. Via videoconferenties kunnen zorgverleners patiënten evalueren, vragen beantwoorden en advies geven, wat vooral handig is voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Digitale dossiers

Thuiszorgorganisaties maken steeds vaker gebruik van digitale dossiers om patiëntgegevens bij te houden. Dit maakt het gemakkelijker om informatie te delen tussen zorgverleners en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Medicijnherinneringen

Apps en slimme apparaten kunnen patiënten helpen herinneren aan hun medicatie. Deze technologieën sturen herinneringen en kunnen zelfs waarschuwen zorgverleners als een patiënt zijn medicijnen niet op tijd inneemt.

De impact van goede voetverzorging

Goede voetverzorging heeft een directe impact op de algemene gezondheid. Het helpt bij het voorkomen van infecties, verbetert de mobiliteit en vermindert pijn. Gezonde voeten dragen bij aan een actieve levensstijl en welzijn. Regelmatige voetverzorging is dus ontzettend belangrijk voor een goede kwaliteit van leven.

thuiszorg kalknagels

Kosten en vergoedingen pedicurezorg

Vergoeding voor pedicurezorg kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorzaak van de voetproblemen en je zorgverzekeraar. Hier is een overzicht van de vergoedingen voor pedicurezorg:

Vergoeding basisverzekering

Pedicure wordt vergoed vanuit de basisverzekering als je diabetes mellitus hebt of een verhoogd risico hebt op voetulcera. De mate van vergoeding hangt af van de voetproblemen en wordt bepaald aan de hand van zorgprofielen.

Zorgprofielen

Er zijn vier zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. Vanaf zorgprofiel 2 zijn er vergoedingen mogelijk uit de basisverzekering.

Indicaties en vergoeding

Patiënten met zorgprofiel 1, 2, 3 en 4 hebben recht op jaarlijks gericht voetonderzoek en voetverzorgingsadviezen door een pedicure of podotherapeut.

Patiënten met zorgprofiel 2, 3 en 4 hebben recht op extra voetzorg, waaronder behandeling om huidzweren te voorkomen.

Vergoeding aanvullende zorgverzekering

Voor voetzorg die niet door de basisverzekering wordt gedekt, kan vergoeding mogelijk zijn onder de aanvullende verzekering.

De aanvullende dekking kan van toepassing zijn voor patiënten met reumatoïde artritis, dwarslaesie, medische voetklachten en soms voor patiënten met diabetes (afhankelijk van zorgprofiel).