Huismiddelen tegen voetschimmel

Huismiddel tegen voetschimmel
Djibril Kampu
18 juni 2023

Voetschimmel is een veelvoorkomende aandoening dat ongemak en irritatie kan veroorzaken. Kortom, iets wat je liever niet wilt hebben of waar je snel van af wilt zijn! Gelukkig zijn er verschillende soorten huismiddel tegen voetschimmel beschikbaar. In dit artikel zullen we een aantal van huismiddelen bespreken en hoe deze kunnen bijdragen aan het verlichten van de symptomen en het bestrijden van de schimmel. Lees verder om meer te weten te komen over deze handige remedies.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de huid van de voeten kan aantasten. Deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door schimmels die ontstaan in vochtige en warme omgevingen. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat het vaak wordt opgelopen in zwembaden. Wanneer je eenmaal voetschimmel hebt opgelopen, is de kans groot dat het vaker terugkomt. Ook oudere mensen en mensen met diabetes zijn vatbaarder voor voetschimmel.

Oorzaken van voetschimmel

Voetschimmel kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt. Hieronder hebben wij vijf voorbeelden gegeven van de meest voorkomende oorzaken voor voetschimmel. De grootste kans op voetschimmel (in willekeurige volgorde) krijg je door de onderstaande situaties:

 • Blootstelling aan geïnfecteerde oppervlakken, zoals vloeren in openbare ruimtes.
 • Langdurige blootstelling aan vocht, zoals zweten in sportschoenen.
 • Verminderde immuniteit.
 • Slechte voetverzorging en hygiëne.
 • Delen van persoonlijke items, zoals handdoeken of schoenen, met iemand die voetschimmel heeft.
voetschimmel

Symptomen van voetschimmel

De symptomen van voetschimmel kunnen variëren, maar vaak ervaren mensen de volgende klachten:

 • Jeukende huid tussen de tenen.
 • Roodheid en schilfering van de huid.
 • Brandend gevoel of pijn.
 • Blaren en zweren.
 • Slechte geur.

Preventieve maatregelen

Zoals je misschien al hebt kunnen ervaren, is het hebben van voetschimmel niet fijn. Gelukkig zijn er meerdere preventieve maatregelen die je kunt nemen om het risico op voetschimmel te verminderen. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. Hieronder sommen we een aantal preventieve maatregelen op.

 • Houd je voeten schoon en droog.
 • Draag ademende schoenen gemaakt van natuurlijke materialen.
 • Vermijd het dragen van vochtige sokken.
 • Gebruik slippers in openbare ruimtes zoals kleedkamers en zwembaden.
 • Was je handen na het aanraken van geïnfecteerde delen van je lichaam
Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Huismiddel tegen voetschimmel, het lijstje

Er zijn verschillende huismiddelen te koop die je kunt gebruiken voor de behandeling van voetschimmel, en de kans is groot dat jij hier een aantal van gewoon op voorraad hebt. Om je alvast verder te helpen, hebben wij voor je uitgezocht welk huismiddel tegen voetschimmel je hiervoor kunt gebruiken. Hieronder hebben wij 9 voorbeelden gegeven van de meest effectieve huismiddelen die je hiervoor kunt gebruiken.

Huismiddel 1: Tea tree olie

Tea tree olie staat bekend om zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Breng allereerst een paar druppels tea tree olie aan op de geïnfecteerde gebieden en laat het drogen. Herhaal dit twee keer per dag gedurende enkele weken. Tea tree olie kan de schimmel helpen bestrijden en helpen om de symptomen te verminderen. Een perfect huismiddel tegen voetschimmel dus! Als alternatief zou je ook kunnen kiezen voor kruidnagelolie.

Huismiddel 2: Appelazijn

Appelazijn heeft verschillende schimmelwerende eigenschappen en kan effectief zijn bij de behandeling van voetschimmel. Je begint door twee gelijke delen appelazijn en water in een kom te doen. Week je voeten in de oplossing gedurende 15-20 minuten. Droog uw voeten grondig af na het weken. Herhaal dit dagelijks totdat de symptomen verdwijnen.

Huismiddel 3: Knoflook

Knoflook staat bekend om zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Maak een pasta van geplette knoflookteentjes en breng het aan op de geïnfecteerde huid. Laat dit goedje ongeveer 30 minuten zitten en spoel het daarna af met water. Doe dit dagelijks herhalen totdat de voetschimmel verdwenen is. Het kan even duren voordat je de eerste effecten ziet, maar het is een bewezen effectief huismiddel tegen voetschimmel.

Huismiddel 4: Kokosolie

Kokosolie bevat caprylzuur, dat schimmelwerende eigenschappen heeft. Breng een dun laagje kokosolie aan op de geïnfecteerde delen van de voet en laat het intrekken. Herhaal dit twee keer per dag totdat de symptomen verminderen.

Kokosolie

 Huismiddel 5: Oregano-olie

Oregano-olie heeft antischimmel- en antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van voetschimmel. Meng een paar druppels oregano-olie met een draagolie, zoals olijfolie, en breng het aan op de geïnfecteerde huid. Herhaal dit twee keer per dag gedurende enkele weken.

Huismiddel 6: Zuiveringszout

Zuiveringszout, ook bekend als baking soda, kan de pH-balans van de huid herstellen en de groei van schimmel remmen. Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng het aan op de geïnfecteerde huid. Laat het enkele minuten zitten en spoel het daarna af met water. Herhaal dit dagelijks totdat de symptomen verdwijnen.

Huismiddel 7: Groene thee

Groene thee bevat antioxidanten en antischimmelverbindingen die kunnen helpen bij het bestrijden van voetschimmel. Bereid een sterke kop groene thee en laat het afkoelen. Week je voeten in de afgekoelde thee gedurende 15-20 minuten. Herhaal dit dagelijks totdat de symptomen verdwijnen.

Huismiddel 8: Epsomzout

Epsomzout, ook wel bekend als magnesiumsulfaat, kan helpen bij het verminderen van jeuk en ontsteking geassocieerd met voetschimmel. Los een paar eetlepels Epsomzout op in warm water en week je voeten erin gedurende 15-20 minuten. Droog je voeten grondig af na het weken. Herhaal dit enkele keren per week.

Huismiddel 9: Aloe vera-gel

Aloe vera-gel heeft kalmerende en schimmelwerende eigenschappen. Breng allereerst verse aloe vera-gel aan op de geïnfecteerde huid en laat het drogen. Spoel het niet af. Herhaal de vorige stappen twee keer per dag totdat de symptomen verminderen.

Aloe vera tegen voetschimmel

Raadpleeg eerst altijd een professional

Er zijn verschillende huismiddelen die je kunnen helpen met voetschimmel. Hieronder hebben wij 9 voorbeelden gegeven van de meest effectieve huismiddelen die je hiervoor kunt gebruiken.

Huismiddelen zijn misschien nuttig voor het behandelen van voetschimmel, maar voor je hiermee begint raden wij aan om eerst een professional te raadplegen. Hij of zij kan door de ervaring en expertise beter bepalen welke natuurlijke hulpmiddelen geschikt zijn en kan tijdig inspringen wanneer symptomen aanhouden of verergeren. Heb je heel veel last van deze schimmels? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dermatoloog. Deze persoon kan een juiste diagnose stellen en de meest geschikte behandeling voor je aanbevelen.

Conclusie

Voetschimmel kan zorgen voor veel ongemak, maar met behulp van effectieve huismiddelen kunt u de symptomen verlichten en de schimmel bestrijden op een natuurlijke manier. Tea tree olie, appelazijn, knoflook, kokosolie, oregano-olie, zuiveringszout, groene thee, Epsomzout en aloe vera-gel zijn enkele van de huismiddelen die je kan proberen. Vergeet niet om een professional te raadplegen als de symptomen aanhouden.

Ontdek onze bewezen alternatieve behandeling!

NailSonic™
NailSonic™
(9148 reviews)
Sanne F.

"Ik was altijd onzeker over mijn nagels, maar dit product heeft dat compleet verandert! Het is echt makkelijk te gebruiken en snel en effectief. Ik loop nu vol zelfvertrouwen op m'n slippers over het strand!"

Geen nagelschimmel meer in slechts 7 dagen!
Toon vol vertrouwen overal je nagels
Geniet van blijvende resultaten
Geen resultaat? Je geld terug!
Houdt gezonde nagels en huid intact
Bestel nu!