Het verhogen van je weerstand

Het verhogen van je weerstand
Thijs van Dijk
23 september 2021

Het laatste anderhalve jaar heeft onze samenleving geleerd hoe belangrijk het is om een goede en hoge weerstand te hebben. Met het opkomen van de pandemie zijn veel mensen gaan inzien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Met alle opgelegde maatregelen zijn sommige mensen bang geworden en andere vinden het maar onzin.

Toch is het belangrijk om onze weerstand hoog te krijgen en dit ook zo te houden. Onze immuunsysteem is een duizendenjaren geëvolueerd systeem, dat ons beschermd tegen ongewenste indringers van buitenaf. Veel mensen leven hun leven vaak onwetend hoe dit precies in elkaar steekt en wat er gedaan kan worden om het immuunsysteem op de juiste manier te laten werken. Virussen en bacteriën zitten overal en nu de winter eraan komt zullen veel mensen weer ziek gaan worden door toedoen van deze microscopische organismes.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Onze weerstand in de winter

Hierboven las je het al snel, maar de winter staat weer op de stoep en veel mensen zullen een verkoudheidje of griepje op gaan lopen. In de winter zijn we nu eenmaal vatbaarder voor virussen en bacteriën, omdat:

  • Virussen en bacteriën in de kou langer zullen overleven.
  • Mensen zitten meer binnen en dichter op elkaar, waardoor virussen en bacteriën zich makkelijker kunnen verspreiden.
  • In de wintermaanden ervaren we meer koude en droge lucht, waardoor de functie van het slijmvlies verminderd raakt. Dit zorgt ervoor dat virussen en bacteriën zich in de luchtwegen kunnen nestelen, waardoor we sneller ziek worden.
Het verhogen van je weerstand

Verschillende weerstanden

Iedereen heeft een andere soort weerstand. De ene heeft een erg hoge weerstand en de ander weer een lage weerstand. Mensen met een lage weerstand hebben natuurlijk meer kans het oplopen van een verkoudheid of griepje. Zwangere vrouwen, baby’s, kinderen en ouderen hebben allemaal een hoger risico op het oplopen van een verkoudheid of griepje dan een jonger iemand van 25 jaar. Zwangere vrouwen, baby’s, kinderen en ouderen moeten uiteraard extra oppassen bij contact met andere. Er is ook een groep mensen waarvan het immuunsysteem niet helemaal naar behoren werkt. Deze mensen moeten altijd oppassen met contact met andere.

Oorzaken en symptomen van een verlaagde weerstand

Een verlaagde weerstand kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Zo hebben velen standaard een verlaagde weerstand als het kouder wordt. Ook mensen die veel stress ervaren, roken, alcohol drinken, ongezond eten en slaapgebrek hebben vaak een verlaagde weerstand. Een verlaagde weerstand kan je vaak makkelijk identificeren. Wanneer je vaker per jaar ziek wordt, verkouden bent, vermoeid bent en als je langzamer geneest van bepaalde infecties. Een verlaagde weerstand kan er ook voor zorgen dat je bepaalde infecties, zoals schimmels en kalknagels sneller oploopt. Dit is uiteraard niet iets wat we willen.

Onze tips om je weerstand te verhogen

Je weet nu waardoor je weerstand verlaagd kan zijn en wat hier de symptomen van zijn. Hieronder hebben we een aantal tips voor je, waarmee je je weerstand op een natuurlijke manier kan verhogen.

  • Slaap: Veel mensen weten hoe belangrijk slaap is, maar doen hier vaak niet veel mee. Door de opkomst van mobiele apparaten hebben veel meer mensen slaapproblemen gekregen. Wanneer we slapen kan ons lichaam tot rust komen en zich herstellen. Daarom is het belangrijk om niet genoeg, maar kwalitatieve slaap ervaren.
  • Water: Het is van essentieel belang dat we dagelijks genoeg water drinken. Water reinigt onze lichamen. Het menselijk lichaam bestaat niet voor niks 80 procent uit water. Probeer er naar te streven om 1,5 tot 2 liter water te drinken.
  • Voeding: Een wel gebalanceerd voedingspatroon is van essentieel belang als we ons goed willen voelen en onze weerstand willen verhogen. Een voedingsschema voor krachttraining kan je helpen bij het fysiek sterker worden van je lichaam. Ook zal hierdoor je weerstand omhoog gaan omdat je de juiste mineralen, vitamines en voedingswaarde binnenkrijgt.
  • Sport: Sport is ook van essentieel belang om ons goed te voelen en onze weerstand te verhogen. Je komt met meer mensen in aanmerking en zorgt dat je lichaam onder bepaalde stress komt. Deze stress leert je lichaam dat het zich moet aanpassen, waardoor we sterker zullen worden.
  • Hygiëne: Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om op je hygiëne te letten. Was je handen regelmatig, zorg voor schone kleren, beddengoed en ruimtes. Zo kan je de kans verkleinen dat je iets oploopt.