Hoe moet je een kalknagel knippen?

kalknagel knippen
Thijs van Dijk
19 juni 2023

Een kalknagel, ook wel bekend als een schimmelnagel, is een nagelaandoening veroorzaakt door een schimmelinfectie. Het is belangrijk om een kalknagel te behandelen om esthetische en gezondheidsredenen. Een onbehandelde kalknagel kan leiden tot verkleuring, verdikking en broze nagels, wat het uiterlijk aantast. Bovendien kan een kalknagel fysiek ongemak veroorzaken, zoals pijn bij het lopen. Daarnaast kan de schimmelinfectie zich verspreiden naar andere nagels en complicaties veroorzaken. Het tijdig behandelen van een kalknagel helpt om de symptomen te verminderen en verdere verspreiding te voorkomen. Hoe? Wij vertellen het je!

Waarom kalknagels knippen?

Het correct knippen van kalknagels is essentieel voor de gezondheid van je voeten. Het voorkomt dat de nagels ingroeien en helpt bij de behandeling en preventie van kalknagels. Door de nagels recht en niet te kort te knippen, verklein je de kans op irritaties en ontstekingen. Het gebruik van schone en scherpe nagelknippers is belangrijk om infecties te voorkomen. Het is raadzaam om de nagels regelmatig te inspecteren en bij het opmerken van een kalknagel direct actie te ondernemen. Een juiste nagelkniproutine draagt bij aan gezonde en mooie voeten. Lees hier over de beste 3 nagelknippers!

Benodigde materialen

Om een kalknagel te knippen zijn er een aantal essentiële materialen die je nodig hebt. Deze materialen zorgen ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om mogelijke complicaties te voorkomen.

  • Een schone en scherpe nagelknipper: Zorg ervoor dat de nagelknipper speciaal ontworpen is voor dikke nagels, zodat je voldoende kracht kunt uitoefenen.
  • Een nagelvijl of schaartje: Om de nagel na het knippen bij te werken.
  • Alcohol of een desinfecterend middel: Om de materialen te reinigen en infecties te voorkomen.

Tot slot is het verstandig om een paar handschoenen te dragen tijdens het knippen van de kalknagel. Dit biedt een extra bescherming laag en voorkomt direct contact met eventuele schimmels of infectieuze materialen die aanwezig kunnen zijn op de nagel.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Veilig en effectief knippen

Het knippen van kalknagels kan een effectieve manier zijn om ze ongemak te verminderen. Hier zijn stapsgewijze instructies om je te helpen bij het veilig en correct knippen van kalknagels.

  1. Desinfecteer van het knipgereedschap: Voorafgaand aan het knippen is het essentieel om het nagelschaartje grondig te desinfecteren. Gebruik een desinfecterend middel, zoals alcohol of een antiseptische oplossing, om eventuele bacteriën of schimmels te doden. Dit helpt om infectie te voorkomen en zorgt voor een hygiënische omgeving.
  2. Verwijder losse nagelresten: Controleer de kalknagel op losse nagelresten of vuil dat zich onder de nagelrand kan ophopen. Gebruik een zachte borstel of een wattenstaafje om voorzichtig en grondig te reinigen. Zorg ervoor dat de nagelplaat schoon en vrij van vuil is voordat je begint met knippen.
  3. Knip de nagel recht en glad: Houd de nagelknipper stevig vast en knip de kalknagel recht af. Het is belangrijk om de nagel in kleine stukjes te knippen om scheuren of beschadigingen te voorkomen. Knip de nagel geleidelijk aan, volg de natuurlijke vorm van de nagel en vermijd scherpe hoeken. Probeer de nagel gelijkmatig te knippen voor een glad resultaat
  4. Voorkom ingegroeide nagels: Bij kalknagel knippen is het cruciaal om een ingegroeide nagel te voorkomen. Zorg ervoor dat je de nagel niet te kort knipt, omdat dit het risico op ingroeien vergroot. Laat een kleine hoeveelheid witte rand over na het knippen, zodat de nagel vrij kan groeien zonder in de huid te graven. Heb je momenteel last van een ingegroeide nagel? Klik hier voor advies over de beste manieren om ermee om te gaan.
  5. Reiniging en nazorg: Na het knippen is het belangrijk om het knipgereedschap opnieuw te desinfecteren om eventuele bacteriën of schimmels te doden. Maak het gereedschap grondig schoon met een desinfecterend middel en bewaar het op een hygiënische plaats. Vergeet niet om je handen te wassen na het knippen van de kalknagel en breng indien nodig een antiseptische crème of een schimmeldodende behandeling aan om de nagel te beschermen.

Veelgestelde vragen over kalknagel knippen

Hoe vaak moet ik mijn kalknagels knippen?: Je kunt je kalknagels knippen wanneer ze te lang worden, meestal om de paar weken.

Is het veilig om kalknagels zelf te knippen?: Ja, het is over het algemeen veilig om kalknagels zelf te knippen, maar het is belangrijk om de juiste technieken en hygiënische maatregelen te volgen.

Welke nagelknipper moet ik gebruiken voor kalknagels?: Het is het beste om een scherpe nagelknipper te gebruiken die geschikt is voor dikke nagels, zoals een nagelknipper met een krachtige snijkant. Klik hier om verschillende nagelknippers te vergelijken en te kiezen wat het beste bij jou past.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kalknagels ingroeien?: Om ingegroeide nagels te voorkomen, knip je de nagels recht af en vermijd je het te kort knippen. Zorg ervoor dat er een kleine hoeveelheid witte rand overblijft en draag comfortabele schoenen die voldoende ruimte bieden voor je tenen.

Nóg sneller van kalknagels af?

NailSonic is een uitstekende aanvulling op het knippen van kalknagels. Door de nagel voorafgaand aan het knippen te behandelen met het NailSonic apparaat zorg je ervoor dat de nagel ook diep van binnen behandeld wordt. Het apparaat helpt bij het verwijderen van symptomen en beschermt de nagel tegen schadelijke invloeden. Tijdens het knippen zorgt NailSonic ervoor dat de nagel zo goed als zeker van schimmel af is. Door het combineren van het knippen van de nagels met het gebruik van NailSonic, kun je de kalknagels effectief behandelen en de gezondheid van de nagels bevorderen!

NailSonic™