De meest gestelde vragen over kalknagels

meest gestelde vragen kalknagels
Thijs van Dijk
26 april 2023

Kalknagels zijn een veel voorkomende schimmelinfectie. In Nederland hebben ruim 4,5 miljoen mensen last van kalknagels, oftewel schimmelnagels. Regelmatig krijgen we vragen over dit onderwerp. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over kalknagels. Hopelijk kun je door middel van dit artikel je kalknagels laten verdwijnen.

De oorzaak van kalknagels

De oorzaak van kalknagels is meestal een schimmelinfectie die de nagel aantast. Deze infectie ontstaat door blootstelling aan schimmelsporen, die vaak worden aangetroffen in vochtige omgevingen zoals zwembaden, douches en kleedkamers. Wanneer de nagel beschadigd raakt, bijvoorbeeld door te strakke schoenen of een verwonding, kan de schimmel de nagel binnendringen en beginnen te groeien. De nagel wordt dikker en brozer en kan verkleuren naar geel, bruin of wit. Kalknagels kunnen ook optreden bij mensen met een verminderde weerstand, zoals ouderen en mensen met diabetes. Hoewel kalknagels meestal niet ernstig zijn, kunnen ze wel ongemak en schaamte veroorzaken. Heb jij nu last van een pijnlijke kalknagel? Klik dan hier voor onze blog om de pijn te verlichten! Of lees wat voor raad oma kan geven bij kalknagels!

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Welke huismiddelen helpen tegen kalknagels?

Soda kan helpen bij het bestrijden van kalknagels. Het gebruik van soda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, kan helpen bij het doden van de schimmel die de kalknagel veroorzaakt. Een eenvoudige manier om soda te gebruiken is door een soda-bad te nemen. Meng hiervoor ongeveer 4 eetlepels soda met warm water en week de voeten hierin gedurende ongeveer 20 minuten. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken. Het is wel belangrijk om te weten dat soda alleen de schimmel kan doden, maar de beschadigde nagel niet kan herstellen. Het kan daarom nodig zijn om een combinatie van huismiddelen en medische behandelingen te gebruiken voor het beste resultaat.

Kun je kalknagels bestrijden met azijn?

Ja, azijn kan helpen bij het bestrijden van kalknagels. Azijn bevat namelijk azijnzuur, wat een schimmelwerende werking heeft. Het kan de schimmel doden die de kalknagel veroorzaakt en kan tevens helpen bij het voorkomen van verdere infectie. Het is belangrijk om te weten dat azijn alleen effectief is bij milde gevallen van kalknagels en niet altijd werkt bij gevorderde gevallen.

Een manier om azijn te gebruiken bij de behandeling van kalknagels is door een voetenbad te nemen. Meng hiervoor gelijke delen azijn en water in een teiltje en week je voeten voor ongeveer 20 minuten. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken voor het beste resultaat. Het is belangrijk om te weten dat azijn een sterke geur heeft en dat het gebruik van azijn bij sommige mensen huidirritatie kan veroorzaken. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je begint met het gebruik van huismiddelen.

Hoe behandel je een kalknagel met vicks?

Er zijn aanwijzingen dat Vicks VapoRub kan helpen bij het behandelen van kalknagels. Vicks bevat ingrediënten zoals kamfer, menthol en eucalyptusolie die een schimmelwerende werking hebben. Hieronder vind je een stappenplan voor het gebruik van Vicks VapoRub bij het behandelen van kalknagels:

 1. Maak je voeten schoon en droog voordat je begint met de behandeling.
 2. Breng een kleine hoeveelheid Vicks VapoRub aan op de aangetaste nagel(s) en wrijf het zachtjes in.
 3. Wikkel vervolgens de nagel in een stukje gaas of een pleister om de Vicks VapoRub op zijn plaats te houden.
 4. Laat de Vicks VapoRub en het gaasje of de pleister gedurende enkele uren op de nagel zitten of doe dit voor het slapen gaan en laat het gedurende de nacht zitten.
 5. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken voor het beste resultaat.

Het is belangrijk om te weten dat Vicks VapoRub alleen effectief kan zijn bij milde gevallen van kalknagels en niet altijd werkt bij gevorderde gevallen. Het kan ook enkele weken of zelfs maanden duren voordat er verbetering zichtbaar is.

meest gestelde vragen kalknagels

Welke oliën kun je gebruiken voor kalknagels?

Er zijn verschillende soorten oliën die je kunt gebruiken om kalknagels te behandelen. Hieronder vind je enkele oliën die bekend staan om hun schimmelwerende eigenschappen:

 1. Tea tree olie: deze olie staat bekend om zijn schimmelwerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt bij de behandeling van kalknagels. Breng een kleine hoeveelheid tea tree olie aan op de nagel en wrijf het zachtjes in. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken.
 2. Oregano olie: deze olie heeft ook sterke schimmelwerende eigenschappen en kan helpen bij de behandeling van kalknagels. Meng een paar druppels oregano olie met een dragerolie zoals olijfolie en breng het aan op de nagel. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken.
 3. Eucalyptusolie: deze olie heeft een schimmelwerende werking en kan helpen bij het bestrijden van kalknagels. Breng een kleine hoeveelheid eucalyptusolie aan op de nagel en wrijf het zachtjes in. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken.
 4. Lavendelolie: deze olie heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties. Meng een paar druppels lavendelolie met een dragerolie zoals jojoba-olie en breng het aan op de nagel. Herhaal dit dagelijks gedurende enkele weken.
 5. Kruidnagelolie: Ook deze olie beschikt over antimicrobiële eigenschappen en heeft een schimmelwerende werking. Voordat je deze olie kan gebruiken , dien je deze te mengen met een emulgator of een basisolie (zoals amandelolie).

Werkt jodium tegen kalknagels?

Jodium kan in sommige gevallen helpen bij de behandeling van kalknagels vanwege de antiseptische en antifungale eigenschappen. Jodium kan helpen om de schimmel op de nagel te doden en de nagel gezonder te maken. Echter is dit in lang niet alle gevallen zo.

Kunnen vitamines en gezonde voeding bijdragen bij het verminderen van kalknagels?

Ja, een gezonde voeding en voldoende inname van bepaalde vitamines en mineralen kunnen bijdragen aan het verminderen van kalknagels. Voeding kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de nagels te versterken, waardoor ze beter bestand zijn tegen schimmelinfecties. Een dieet dat aan voedingsstoffen zoals vitamine A, C, D, E, B-complex en zink bevat kan bijdragen aan gezonde nagels.

Voedingsmiddelen die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere donkergroene bladgroenten, citrusvruchten, wortels, eieren, noten, zaden, vis en gevogelte. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het eten van een gezonde voeding en het nemen van voedingssupplementen alleen niet voldoende is om kalknagels te behandelen. Vaak wordt dit in combinatie met andere middelen gebruikt.

meest gestelde vragen kalknagels

Andere middelen tegen kalknagels

Kan Sudocreme kalknagels doen verminderen of verdwijnen?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat Sudocreme effectief is bij het behandelen van kalknagels. Sudocreme bevat zinkoxide, dat bekend staat om zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen, en lanoline, dat de huid kan hydrateren en verzachten. Hoewel deze ingrediënten de groei van schimmels en bacteriën kunnen remmen en de huid kunnen beschermen tegen verdere infecties, kunnen ze de nagel niet direct behandelen.

Kan een kalknagel worden behandeld door middel van nagellak?

Een kalknagel kan ook worden behandeld met behulp van speciale antischimmel nagellak. Deze nagellak bevat een antischimmelmiddel dat in de nagel doordringt en de schimmel bestrijdt. Denk hierbij aan Daktarin nagellak en ProtectAir nagellak.

Wat zijn de voor- en nadelen van het medicijn terbinafine?

Terbinafine werkt door de aanmaak van ergosterol in de schimmelcellen te remmen, waardoor de schimmels worden afgebroken door het immuunsysteem. Het middel is het meest effectief in de vorm van een tablet, omdat het zich dan gemakkelijk door het lichaam verspreidt en alle delen waar de schimmels zich bevinden kan bestrijden.

Terbinafine kan soms bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn, maag- en darmklachten en smaakveranderingen. Een voordeel van het medicijn is dat het een hoge effectiviteit heeft bij de behandeling van kalknagels en andere schimmelinfecties. Voordat je dit medicijn krijgt voorgeschreven moet je eerst langs de huisarts.

Wat doet het medicijn itraconazol?

Itraconazol is een antischimmelmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties. Het werkt door de groei van schimmels te remmen en ze uiteindelijk te doden. Itraconazol wordt vaak gebruikt bij de behandeling van kalknagels en kan helpen om de nagel terug te laten groeien zonder schimmelinfectie. Een nadeel van itraconazol is dat het interacties kan hebben met andere medicijnen en soms bijwerkingen kan veroorzaken, zoals misselijkheid, diarree en leverproblemen. Voordat je dit medicijn krijgt voorgeschreven moet je eerst langs de huisarts.

Helpt ProtectAir echt voor het verminderen van kalknagels?

ProtectAir is een potentiële oplossing voor het verminderen van kalknagels, het is wel noodzakelijk dat het product op de juiste manier wordt gebruikt. Je moet het product 2x per dag aanbrengen met het kwastje, 1x per week de geïnfecteerde nagel vijlen en 1x per 10 dagen alle schoenen behandelen met de spray. Indien je dit doet heb je de meeste kans op vermindering van de kalknagels.

Werkt HFL solutions spray effectief genoeg om kalknagels te behandelen?

Het is meer een product dat je kunt gebruiken voor cosmetische verzorging van je kalknagel. Het beschermt en ondersteunt je nagel en draagt op deze manier bij aan een optimaal herstel van de nagel met als doel een nagel die gezond is en ook nog eens gezond uitziet. Het is afhankelijk van de ernst van de kalknagel, maar er zullen binnen zes tot twaalf weken de eerste veranderingen te zien zijn. HFL helpt om kalknagels weer gezond te maken.

Is de Onycostop pro spray effectief?

Onycostop pro kan voor sommige mensen helpen, maar het is lang niet zo effectief dat ze zelf beschrijven. Uit reviews van gebruikers blijkt dat ze minimale verschillen zien of merken maar lang niet alles is verbeterd. Het ligt natuurlijk ook aan de ernst van het probleem (de kalknagel, voetschimmel).

Hoe wordt Mycosan gebruikt?

Voor het beste resultaat is het belangrijk om Mycosan goed te gebruiken. Het beste kun je beginnen met je voeten te wassen, en daarna goed afdrogen. Daarna kun je het middel op de nagels doen. Het is het beste als je 4 weken lang gebruikt maakt van dit product, twee keer per dag moet je en kleine druppel van het product op de nagel en de rand onder de nagel aanbrengen. Mycosan helpt bij het behandelen van kalknagels en schimmelnagels.

Wat is Amorolfine?

Amorolfine is een stofje dat schimmels doodt. Het stofje zit verwerkt in een medicinale nagellak die bedoeld is tegen kalknagels.  De concentratie van amorolfine in deze nagellak is 5%. Amorolfine is via doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek.

Symptomen van kalknagels

 • Doffe verkleuring van de nagel
 • Verdikking van de nagel
 • De nagel is korrelig
 • De nagel heeft een nare geur
 • Pijn aan de nagel
meest gestelde vragen kalknagels

Behandelingen tegen kalknagels

Wat is de PACT behandeling?

PACT® Schimmelnagel Therapie is een nieuwe methode voor de behandeling van schimmelnagels die nagenoeg 100% schimmeldodend is. De behandelingstherapie bestaat uit drie gedeelten. Het voortraject, de eigenlijke PACT-behandeling en het natraject. In het voortraject moet eerst door uw pedicure worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat. Niet alle verkleurde en/of verdikte nagels zijn schimmelnagels. Er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een Hoornnagel of een Psoriasis-nagel. Daarom wordt een stukje nagel opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium om het te laten onderzoeken. Indien wordt vastgesteld dat het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat, kan de eigenlijke PACT- behandeling starten.

Laserbehandeling voor kalknagels: hoe werkt dat?

Bij laserbehandeling voor kalknagels wordt gebruik gemaakt van een dunne fijne laserstraal. De laserstraal bereikt het midden van de schimmelinfectie die de nagel geïnfecteerd heeft. De schimmel zal de warmte van de laser opnemen en omzetten in warmte. Een laserbehandeling zal de schimmel vernietigen zonder de nagel, huid of het nagelbed te beschadigen. Wanneer de celstructuur van de schimmelinfectie een temperatuur van 45 graden bereikt zal de infectie afsterven en verdere verspreiding tegengegaan.

Kan regelmatig een pedicure behandeling er voor zorgen dat kalknagels verdwijnen?

Nee, dit gaat vaak in combinatie met schimmeldodende producten. Een pedicure kan er voor zorgen dat de kalknagels dun worden geveild, het dood niet de schimmel. Indien dit in combinatie met een goed werkend product wordt gedaan, kan het ervoor zorgen dat kalknagels langzaam verdwijnen.

Dit waren de meest gestelde vragen over kalknagels! Indien er nog andere vragen zijn kun je het beste contact met ons opnemen via info@kalknagelbehandelen.nl.