Voetschimmel en zwemmerseczeem natuurlijk behandelen

Voetschimmel natuurlijk behandelen
Thijs van Dijk
29 maart 2024

Huidinfecties zoals voetschimmel en zwemmerseczeem wil je natuurlijk liever niet, maar toch komt het vaak voor! Ons lichaam bezit van nature veel schimmels, maar zodra daar een verkeerde bacterie of schimmel bij komt kan dit een infectie veroorzaken. Dat is bij voetschimmel en zwemmerseczeem het geval. Je kunt die infecties oplopen in openbare ruimtes zoals zwembaden of sauna’s. Kun je voetschimmel en zwemmerseczeem op een natuurlijke manier behandelen? Ontdek het in deze blog.

Voetschimmel op natuurlijke manier behandelen

Om een voetschimmel te behandelen, moet je natuurlijk eerst weten hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen. Er zijn verschillende huis-tuin en keukenmiddelen om voetschimmel of zwemmerseczeem te behandelen.

Hoe ontstaan (voet)schimmels?

Schimmels zijn microscopische organismen die overal om ons heen bestaan. Ze overleven goed in warme, vochtige ruimtes. Schimmels zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem, dus we kunnen ze niet missen. Wanneer het gaat om onze huid, leven er schimmels in balans met andere micro-organisme. Voetschimmels ontstaan wanneer deze balans verstoord raakt. Eenmaal onder de huid genesteld, grijpt de schimmel de kans om zich te verspreiden, wat leidt tot de ongemakkelijke aandoening voetschimmel of zwemmerseczeem.

Hoe herken je voetschimmel?

Voetschimmel kan zich uiten in witte schilfers tussen de tenen, jeukende blaasjes onder de voeten, scheurtjes in de huid, rode plekken aan de voetranden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je voeten minder fris zijn dan normaal en kan er meer eelt optreden.

Symptomen voetschimmel: jeuk

Natuurlijke behandelingen voor voetschimmel

De strijd tegen voetschimmel hoeft niet altijd met medicijnen of medische zalf gevoerd te worden. Voetschimmel is namelijk ook natuurlijk te behandelen! 

Voetschimmel behandelen met azijn

Door de zure aard van azijn kan het de groei van schimmels bestrijden. Het beste is om een voetenbadje te maken met water en azijn. Laat je voeten er ongeveer 15 tot 20 minuten in weken. Daarna moet je je voeten goed afdrogen, vooral tussen de tenen. Het voetenbadje kan dagelijks herhaald worden tot de voetschimmel is verdwenen. Het azijnzuur helpt niet alleen om de schimmel te doden, maar ook de zuurgraad van de huid te herstellen. Hierdoor is het voor schimmels moeilijker om te overleven. Na het voetenbadje kun je er nog voor kiezen om je voeten in te smeren met schimmelzalf of tea tree olie. 

Oma weet raad: voetschimmel natuurlijk behandelen

Ouderwetse wijsheid en huisremedies van oma zijn verassend effectief. Een van de natuurlijke behandelingen tegen voetschimmel is: appelciderazijn. Ook appelazijn is een huisremedie die je het beste in een voetbadje kunt toevoegen. Voeg 2/3e water toe en 1/3e appelazijn. Roer het even goed door elkaar en daarna kun je je voeten er ongeveer 15 minuten in laten weken. Dit voetbadje kan de schimmel doden, mits je dit een aantal keren herhaalt. 

Voetschimmel behandelen met baking soda

Baking soda is een huismiddel en heeft een anti-schimmel werking. Je kan een baking soda badje maken waar je je voeten in kunt laten weken. Dit moet wel minstens 20 tot 30 minuten. Dus het vergt wat tijd. Ook moet dit meerdere keren herhaald worden. Het is een heel proces. Indien je minder tijd hebt om een voetenbad je nemen kun je er voor kiezen om een zalf te maken van baking soda. Dit doe je door baking soda met een beetje water te mengen

Alternatieven om voetschimmel te behandelen

Als je voetschimmel hebt, kun je naast natuurlijke behandelingen er ook voor kiezen om antischimmelmiddelen te gebruiken. Deze krijg je in verschillende varianten. Denk aan een zalf, crème, spray of poeder. Bekijk zelf wat jij het makkelijkste vindt. Ik zelf heb de volgende middelen geprobeerd.

DAKTARIN crème: dit middel moet je s’ochtends en s’avonds aanbrengen op schone, droge voeten. Het verlicht de jeuk en na een aantal weken die je een aanzienlijk verschil.  Smeer deze crème tot dat alle symptomen zijn verdwenen + 1 week langer om zeker te zijn de schimmel gedood is.

Funghi Clear Schimmelspray: deze spray is supermakkelijk aan te brengen op het geïnfecteerde gebied. Deze spray is multi-functioneel, je kunt hem namelijk ook gebruiken om schimmelnagels te behandelen. Schimmelnagels zien er vaak gelig uit en staan ook wel bekend als kalknagels. 

Lamisil Once: deze behandeling tegen voetschimmel hoef je slechts één keer aan te brengen. Het pakt alle symptomen aan. Dit middel werkt tot 3 maanden na het aanbrengen op en tegen de voetschimmel. Voor te behandelen én te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn verschillende manier om voetschimmel of zwemmerseczeem te behandelen, maar met de volgende tips kun je deze infecties voorkomen. Doordat we dagelijks omringd zijn door onzichtbare micro-organismen, is het niet verassend dat veel mensen voetschimmel krijgen. Toch komt zo’n infectie meestal als het immuunsysteem wat lager is.

Draag slippers in openbare ruimtes

Bescherm je voeten tegen schimmelsporen door slippers of waterdichte schoenen te dragen in openbare ruimtes. Denk hierbij aan gemeenschappelijke doucheruimtes, kleedkamers, sauna’s en zwembaden.

Maak je voeten goed droog

Vocht is de beste vriend van schimmels. Droog je voeten gronding af na het douchen, zwemmen of sporten. Vergeet vooral niet om tussen de tenen af te drogen, dit is de grootste broedplaats voor schimmels.

Kies voor ademende schoenen en sokken

Ontwijk zweetstoffen of schoenen die slechte materialen hebben. Geef de voorkaar aan schoenen en sokken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals katoen. Het helpt je voeten droog te houden.

Wissel regelmatig van sokken

Verwissel je sokken regelmatig, vooral als je veel zweet. Dit is een broeikast voor schimmels en door sneller je sokken te verwisselen hebben deze geen kans van overleven. Was je sokken ook op een hoge temperatuur, hier houden de schimmels niet van.

Ga aan de slag met voetschimmel/ zwemmerseczeem behandelen

Hopelijk heb je met de informatie van hierboven, genoeg om uit te proberen. Kijk wat voor jou het beste werkt om zwemmerseczeem aan te pakken. Volg de tips die gegeven zijn om je voeten te beschermen tegen infecties zoals voetschimmel. Succes!