Vitamines en gezonde voeding tegen kalknagels

bife de lomo
Djibril Kampu
5 april 2022

Af en toe een Bife de lomo eten is absoluut geen probleem en overigens erg lekker. Maar als je last hebt van kalknagels dan kun je dit natuurlijk het beste niet te vaak doen of vermijden. Gezonde voeding is belangrijk, ook voor nagels. Vlees is namelijk niet heel gezond bij zulke aandoeningen. Ook bij reuma patiënten komt steeds vaker uit onderzoek naar voren dat het eten van dierlijke producten, gluten en lactose een vreselijke invloed heeft op hun lichaam en hun pijn. Ook is dit gebleken uit reviews van mensen op het internet dat dit voor kalknagels ook zo geld.

Gezonde voeding en vegan eten

Het is natuurlijk niet bewezen, maar zoals het eruit ziet kan verandering van dieet een hoop teweeg brengen. Zo is een veganistisch dieet effectief gebleken bij het verminderen van schimmelgroei bij mensen en kalknagels. Ook is het minderen van suikers en zuivel een effectieve manier geweest voor iemand om hierdoor van kalknagels af te komen. Wel wordt er veel gesproken over kokosolie tegen kalknagels. Daar hebben we ook een blog over geschreven!

Ontdek wat je nog meer tegen kalknagels kan doen

Kruiden tegen schimmels

  • Aloë vera
  • Rauwe knoflook
  • Gember
  • Kruidnagel
  • Kaneel

Aloë vera, rauwe knoflook, gember, kruidnagel en kaneel zijn allemaal onderzocht en bewezen dat ze effectief zijn tegen bepaalde schimmels om deze te doden, te verlichten werkzaam zijn tegen pathogene schimmels of gisten en het immuunsysteem versterken zodat schimmels geen kans krijgen om zich te ontwikkelen in ons lichaam.

Gezonde voeding is belangrijk

Als je kalknagels hebt is het belangrijk om goed op je voeding te letten en je lichaam van binnen uit zo schoon mogelijk te houden. Je kunt door middel van een goed dieet ervoor zorgen dat je lichaam zich van binnenuit herstelt. Daarnaast moet je er bij schimmel in de nagels ook voor zorgen dat deze behandeld wordt en niet in je bloed terecht komen. Licht eten is ook belangrijk zodat medicijnen makkelijker worden opgenomen in het lichaam. In sommige gevallen is het zelfs het beste om de medicijnen op een nuchtere maag in te nemen zodat de werking van het medicijn dat je krijgt beter werkt en nog sneller wordt opgenomen in het lichaam.

gezonde voeding tegen kalknagels

Als je gezonde voeding belangrijk vind, moet je er rekening mee houden dat dierlijke producten zoals zuivel, vlees en koolhydraten dergelijke aandoeningen en schimmels kunnen verergeren. Daarnaast is het heel erg belangrijk om suikers en suikerrijke producten of producten die veel koolhydraten bevatten te vermijden. Dat is namelijk geen gezonde voeding. Voor mensen die extreem last hebben van schimmels en kalknagels is dit meer een levensstijl dan een dieet. Dit moet je dan ook in acht nemen. Te veel suikers in het lichaam kunnen sowieso sneller ontstekingsreacties veroorzaken in het lichaam en een hoop andere schade toebrengen. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend ongezond om te veel suikers te consumeren.

Vitamines en oliën voor gezonde nagels

Naast gezonde voeding, is het ook mogelijk om goed naar je vitamine-inname te kijken. Een Vitamine-B-complex is een van de bekendste vitamines soorten voor huid, haar en nagels op de markt. Met een goed vitamine-B-complex supplement zit je dus altijd goed als je sterkere nagels, mooier haar en een beter uitziende huid wil hebben. Vitamine B2 en (biotine) vitamine B8 zijn de vitamines die belangrijk zijn voor gezonde nagels.

Haar en nagels bestaan vooral uit dode cellen waar onderhuids wel nieuwe cellen worden aangemaakt. Losse B vitamines gaan daarom vaak ook niet veel doen omdat deze altijd met de andere B vitamines uit het lijstje met elkaar samen werken. Zo spelen Selium, Zink en Foliumzuur (die meestal aan een vitamine-B-complex worden toegevoegd.) Een grote rol met elkaar in de samenwerking. Het gebruik van een goed vitamine-B-complex supplement is daarom ook sterk aan te raden omdat alle B vitamines en de extra toegevoegde componenten aan het supplement elkaar versterken en de werking met elkaar verbeteren.

Ook kun je een nagelolie gebruiken tussentijds om je nagels soepel en gezond te houden. Deze oliën zijn biotine olie, vitamine E olie, kokosolie, Castor olie en nog een aantal gezonde en natuurlijke oliën die de gezondheid van je nagels maar ook van je huid en je haar sterk kunnen bevorderen. Deze werken goed met elkaar samen in combinatie met goede voeding en voldoende vitamines op dagelijkse basis.

Als je last hebt van kalknagels, neem dan contact op met je huisarts. Enkel gezonde voeding zal een schimmelinfectie niet bestrijden. Medicatie gebruiken is soms raadzaam.