Schimmelnagels

schimmelnagel behandelen
Thijs van Dijk
23 juni 2023

Welkom bij deze zeer uitgebreide blog over schimmelnagels behandelen en de verschillende effectieve behandelingen die je hiervoor kunt nemen om gezonde nagels terug te krijgen. Het hebben van schimmelnagels is namelijk een veel voorkomende probleem en steeds meer mensen ondervinden er problemen mee. Vroeger hadden vooral oudere mensen last van deze kwaal, maar tegenwoordig is dat niet meer zo en zijn er steeds meer jongere mensen die last hebben van schimmelnagels.

Buiten het veroorzaken van hardnekkige schimmelinfecties, kunnen deze soort nagels ook zorgen voor sociale schade. Voorbeelden hiervan zijn sociaal ongemak en schade. Het heeft dus niet alleen fysiek effect, maar kan ook mentaal flinke schade aanrichten. Meer redenen dus om er zo snel mogelijk iets aan te doen en ervan af te komen. Hoe je dat doet? Dat gaan wij je in dit uitgebreide artikel vertellen. We bespreken meerdere natuurlijke en niet natuurlijke middelen waarmee je de oorzaak bij de bron aanpakt. Om overzicht te behouden hebben wij alle middeltjes netjes opgedeeld.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Schimmelnagel of kalknagel?

Kalknagels zijn niet altijd schimmelnagels. Ze kunnen ook deel uitmaken van andere huidziekten. Voorbeelden zijn psoriasis of lichen planus. Kalknagels is eigenlijk  de verzamelnaam voor dezelfde symptomen, namelijk verkleuring en verdikking. Schimmelinfecties zijn de belangrijkste oorzaak van kalknagels. In dit geval zijn meestal meerdere teennagels en handen tegelijkertijd geïnfecteerd. Bij huidaandoeningen zoals psoriasis vormen er putjes in de nagels. De nagels kunnen ook los komen te zitten waardoor zuurstof kan binnendringen onder de nagelen de nagel grijs en wit wordt. Bij Lichen Planus zitten de nagels vol met richels en groeven. Ook kan de nagel dun worden.

Andere huidziektes
Kalknagels hoeven niet altijd een schimmelnagel te zijn. Ze kunnen ook onderdeel zijn van andere huidziektes. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis of lichen planus. Kalknagels zijn als het ware een verzamelnaam voor hetzelfde symptoom namelijk de verkleuring en verdikking. Schimmelinfecties zijn uiteraard de belangrijkste oorzaak van een kalknagel. In dit geval zijn meestal meerdere teennagels geïnfecteerd zowel als handen. Wanneer het een huidziekte is zoals psoriasis dan ontstaan er putjes in de nagel. De Nagel kan ook los komen te zitten waardoor er zuurstof onder komt en de nagel grijs/wit verkleurt. Bij Lichen Planus zijn de nagels dun en komen er richels en groeven in.

Schimmelnagels zijn besmettelijk

Schimmelnagels komen vaker voor dan je misschien in eerste instantie zou denken, en het is van groot belang om hier snel mee te beginnen behandelen. Hoewel schimmelnagels op zichzelf geen directe gezondheidsrisico's vormen, kunnen ze wel zeer hinderlijk zijn. Een van de belangrijkste redenen om een schimmelnagel snel te behandelen, is de extreme besmettelijkheid ervan. De schimmel van één teennagel kan moeiteloos overslaan naar andere nagels, vooral omdat tenen vaak dicht op elkaar zitten. Het risico op kruisbesmetting is daardoor aanzienlijk hoog. Als schimmelnagels niet tijdig worden behandeld, kan de schimmel zich gemakkelijk verspreiden naar andere teennagels. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen beschikbaar, zoals de bewezen producten van NailSonic™, die kunnen helpen bij het elimineren van schimmelnagels en verdere verspreiding kunnen voorkomen.

Wat is een schimmelnagel?

Simpel gezegd is een schimmelnagel een schimmelinfectie (onychomycose) die op en onder je nagel is gaan zitten en deze aantast. Meestal begint zo'n infectie aan de rand van de nagel, waarna het vervolgens langzaam verspreidt naar de rest van de nagel. Uiteindelijk kan dit zorgen voor een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel die er niet alleen vies en onaantrekkelijk uitziet, maar ook nog eens heel erg pijnlijk kan zijn.

De oorzaken van schimmelnagels

Schimmelnagels kunnen ontstaan door veel verschillende factoren, maar de meest voorkomende oorzaak is toch wel de directe blootstelling aan schimmels. Schimmels als dermatophytes nestelen zich in vochtige omgevingen zoals zwembaden, sportscholen en douches. Ook het dragen van te strakke schoenen kan bijdragen aan het ontstaan van een schimmelnagel. Maar ook risicofactoren kunnen zorgen voor het ontstaan van een schimmelnagel. Voorbeelden hiervan zijn een verzwakt immuunsysteem, het hebben van diabetes, slechte hygiëne en het hebben van beschadigde nagels.

Soorten Onychomycose

Er zijn ook verschillende soorten Onychomycose en deze kun je onder de volgende subcategorieën verdelen:

  • Distal lateral subungual onychomycosis: De meest voorkomende vorm van schimmelinfecties aan nagels. De verkleuring begint aan het uiteinde van de hoek van de nagel en deze verspreidt zich daarna geleidelijk verder over de nagel.
  • White superficial onychomycosis: Dit begint met doffe witte plekken op de oppervlakte van de nagel. Je ziet hierbij dat diegene steeds meer witte doffe plekjes op zijn nagel krijgt. Deze vlekken zijn zacht en bij het schrapen laat die kalkachtige schilfers achter. Deze schilfers zijn weer zeer besmettelijk en kunnen makkelijk iemand anders infecteren.
  • Proximal subungual onychomycosis: Dit is een van de meest zeldzame varianten van schimmelnagels, de infectie begint aan de onderkant van de nagel. Vervolgens zal deze infectie zich steeds meer naar boven verspreiden. De ziekte komt vooral voor bij mensen die een onderliggende ziekte hebben zoals diabetes.
  • Candida onychomycosis: Deze variant komt vooral voor op handen en het is een veel voorkomend probleem bij mensen die veel met handen in het water zitten. Op een natte huid kan een schimmel namelijk zich sneller verspreiden en schade aanrichten. Ook kan in vervuild water een schimmel leven en daardoor dus vrij spel hebben.

Preventie van schimmelnagels

Hoewel schimmelnagels snel kunnen ontstaan, kunnen ze toch voorkomen worden door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ten eerste hygiëne. Het is uiterst belangrijk om goede hygiëne te behouden, daarmee doelen we onder andere op het regelmatig wassen van voeten, het goed afdrogen van je voeten en dan vooral tussen de tenen. Dit zal ervoor zorgen dat schimmels minder kans krijgen om zich te nestelen. Ook wordt het aangeraden om goed ademende schoenen te dragen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van zweetvoeten en dus ook minder kans op viezigheid op je voeten. Heb je last van een beginnende schimmelnagel? Draag dan een tijdje geen nagellak. De nagellak kan namelijk de groei van de schimmelnagel bevorderen en daarmee zorgen voor een snellere en uitgebreidere infectie.

schimmelnagels behandelen

Behandelopties voor schimmelnagels

Voor schimmelnagels zijn verschillende effectieve behandelingsopties nodig. In de meeste gevallen kun je met wat huishoudmiddelen als heel erg ver komen, maar dat ligt eraan hoe ernstig de infectie op dat moment is. Is de infectie al verspreid naar een later stadium? Dan kun je altijd nog kiezen voor de iets sterkere producten. Ook kan het kiezen van de behandeling afhangen van de ernst van de infectie en de individuele behoeften van de persoon zelf. Hieronder hebben wij enkele van de meest gebruikte behandelingen voor je op een rijtje gezet:

Azijn tegen schimmelnagels

Azijn kan helpen bij de behandeling van schimmelnagels, de zuren die in azijn zitten kunnen namelijk de schimmels doden. Helaas is er wel een groot probleem met deze behandelmethode. Het azijn kan zich namelijk niet diep in de nagel of eronder doordringen. Hierdoor is dit niet de meest effectieve oplossing voor schimmelnagels en kan het dus een beter idee zijn om over te stappen op producten die bewezen effectief zijn. Wil je toch azijn gebruiken om je schimmelnagels te behandelen? Kies dan voor appelazijn. Deze azijnsoort heeft namelijk de hoogste zuurgraad.

Gebruiksaanwijzing: Voordat je de azijn gaat gebruiken wordt het aangeraden om deze eerst te verdunnen met water. Vervolgens is het belangrijk dat je deze behandeling dagelijks blijft herhalen. Je kunt dit doen door de teen onder te dompelen in een azijnoplossing of een voetenbad te nemen. Bovendien is het belangrijk om de nagels goed af te drogen en het gebruikte nagelknippertje na gebruik te desinfecteren. Het goed afdrogen zorgt er namelijk voor dat de schimmel zich minder makkelijk kan verspreiden en het desinfecteren helpt om een her infectie te voorkomen. Buiten azijn en appelazijn zijn er nog meer producten die je kunt gebruiken om schimmelnagels te behandelen.

Soda gebruiken voor behandeling: oma’s tip tegen schimmelnagels

Vaker hoor je dat oma’s tip soda en baking soda een goede werking hebben bij het behandelen van kalknagels en schimmelnagels. Hoewel de resultaten per persoon kunnen verschillen, kan het behandelen van schimmelnagels door soda te gebruiken zeer effectief zijn. Last van schimmelnagels? Oma weet raad! Wij hebben hier een uitgebreid stappenplan over geschreven, maar hieronder zullen wij dit kort samenvatten.

Het stappenplan: Het stappenplan bestaat onder andere uit het schoonmaken van de voeten, het maken van een soda pasta, het aanbrengen van deze pasta op de schimmelnagels en het laten intrekken gedurende 17 minuten. Herhaal dit proces twee keer per dag en je zult al binnen twee weken een zichtbare verbetering zien.

Daarnaast kun je nog preventieve maatregelen nemen, zoals het dragen van slippers en het goed verzorgen van voeten. In de meeste gevallen zal dit voldoende zijn om ernstige schimmelinfecties te voorkomen.

Nagellak voor schimmelnagels

Schimmelnagels zijn niet eenvoudig op te lossen en zijn niet alleen vervelend om te hebben maar ook om te zien. Er bestaat echter wel nagellak waarmee je schimmelnagels kunt verbergen en tegelijkertijd helpt met het genezen ervan! Maar let op want dit is geen doorsnee nagellak. Deze nagellak is namelijk zuurstof doorlatend, waardoor het niet de nagels verstikt en zuurstof nog steeds bij de nagel kan blijven komen. Ben je er nog niet zeker van of je schimmelnagels hebt? Dan kan deze uitgebreide blog over schimmelnagels je misschien verder helpen.

Er zijn verschillende soorten nagellak voor kalknagels en schimmelnagels beschikbaar, zoals Daktarin nagellak en ademende nagellak zoals Nagellak Depend O2. In het algemeen wordt ademende nagellak in combinatie met een effectief anti-schimmel middel aanbevolen. Er wordt niet aanbevolen om gewone nagellak te gebruiken, omdat dit kan zorgen voor verstikking van de schimmelnagel.

Schimmelnagels behandelen met pleisters

Schimmelnagel pleisters zijn zelfklevende pleisters die speciaal zijn ontworpen voor de behandeling van schimmelinfecties aan de nagels. Deze pleisters bevatten verschillende actieve ingrediënten die de schimmels bestrijden en bevorderen het herstel van de nagels. De pleisters geven antischimmelmiddelen rechtstreeks op de aangetaste nagel af. Dit zorgt voor een continue afgifte en een maximale effectiviteit.

Gebruik maken van schimmelnagel pleisters heeft verschillende voordelen. Niet alleen zijn ze gemakkelijk aan te brengen, maar zijn ze ook nog discreet en bieden ze een gerichte behandeling zonder extra procedures. Ook hebben de pleisters een preventieve werking en helpen ze om verspreiding van de infectie naar andere nagels te voorkomen. Het gebruik van kalknagel pleisters heeft verschillende voordelen. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen, discreet en bieden gerichte behandeling zonder invasieve procedures. Ze hebben ook een preventieve werking en helpen de verspreiding van de infectie naar andere nagels te voorkomen.

De schimmelnagel pleisters kun je zowel gebruiken op teennagels als vingernagels. Over het algemeen worden de pleisters goed verdragen, al kan het zijn dat sommige mensen er milde huidirritatie van krijgen of een allergische reactie ervaren. Wij raden dan ook aan om altijd een zorgverlener of huisarts te raadplegen voordat je met deze pleisters begint. Ook over deze pleisters hebben wij een uitgebreide blog geschreven die je hier kan vinden.

Vicks Vaporub als behandeling tegen schimmelnagels

Naast azijn & soda zijn er meer huismiddelen die je kunt gebruiken om schimmelnagels te behandelen. Een voorbeeld hiervan is Vicks Vaporub, een zalf gemaakt van vluchtige oliën en aromatische stoffen. Vicks creme bevat het hoofd ingrediënt Thymol, wat is afgeleid van het kruid Tijm. Tijm staat als kruid bekend om zijn antibacteriële en ontsmettende werking. Precies deze twee eigenschappen zijn belangrijk bij het behandelen van schimmelnagels. Hoewel Vicks hier niet specifiek mee adverteerd, kan het wel helpen om schimmels flink te verminderen.

Om de Vicks creme zo goed mogelijk te laten werken, is het belangrijk dat je ongelakte nagels hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat nagels goed kunnen "ademen". Deze nagel wordt lichtjes gevijld en kun je vervolgens insmeren met Vicks. Vlak hierna begint het werkende ingrediënt, Thymol, zijn werk te doen. Deze behandeling moet je vervolgens ongeveer twee keer per dag herhalen, het resultaat kan echter even duren. Zo kan het namelijk enkele maanden duren voordat de schimmel afneemt en de nagel in zijn volledigheid is uitgegroeid.

Naast Vicks kun je ook kiezen voor andere alternatieve middelen om schimmelnagels te behandelen, zoals azijn en tea tree-olie. Ook deze middelen hebben schimmelwerende eigenschappen.

Sudocreme om schimmelnagels te behandelen

Sudocreme is oorspronkelijk ontwikkeld om luieruitslag bij baby's te behandelen, maar tegenwoordig wordt dit ook gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen, waaronder schimmelnagels (onychomycose). Net zoals vicks vaporub, heeft ook sudocreme verschillende antischimmel- en antibacteriële eigenschappen.

Voordat je schimmelnagels kunt behandelen met Sudocreme, dien je de nagel grondig te reinigen en een kleine hoeveelheid Sudocreme op de aangetaste nagel aan te brengen. Bedek hierna de nagel met een verband of pleister en herhaal het gehele proces op dagelijkse basis. Houdt er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat je verbetering ziet. De behandeling zelf kan enkele weken tot maanden duren. Dit is vooral afhankelijk van de ernst van de infectie.

Over het algemeen wordt Sudocreme gezien als een veilige creme, maar er zijn bijwerkingen mogelijk. Onder andere huidirritatie, allergische reacties en veranderingen in de huidskleur behoren tot de bijwerkingen. Treedt er geen verbetering op na het regelmatige gebruik van Sudocreme? Dan is het raadzaam om een arts of dermatoloog te raadplegen voor verder advies en mogelijke alternatieve behandelingen.

schimmelnagels behandelen

Antischimmelmedicijnen

Naast bovenstaande voorbeelden van middelen, kan je ook orale antischimmelmedicijnen slikken. Doordat de medicijnen van binnenuit werken kunnen zij zich beter door het gehele lichaam verspreiden en daarmee de schimmelinfectie bestrijden. Het is hierbij wel belangrijk om de volledige kuur af te maken. Zelfs als de symptomen verdwenen zijn, raden wij aan om de kuur af te maken. Doe je dit niet? Dan kan het her infecteren en dat wil je natuurlijk voorkomen. Naast de orale medicatie kun je ook lokale antischimmelcrémes en - lotions gebruiken als extra effectieve aanvulling op orale medicatie.

Terbinafine tegen schimmelnagels

Naast bovenstaande middelen zijn er ook nog andere middelen die je kunt gebruiken als behandelingsoptie tegen schimmelinfecties. Een van deze middelen is Terbinafine. Dit middel zorgt er namelijk voor dat de productie van ergosterol wordt afgeremd, wat een stof is die nodig is voor de groei van schimmels. Het stoppen van ergosterolproductie zal ervoor zorgen dat schimmels niet kunnen overleven en uiteindelijk worden afgebroken door het immuunsysteem. De stof terbinafine heeft het meeste effect wanneer het geconsumeerd wordt in de vorm van tabletten. Dit komt doordat op deze manier de terbinafine zich gemakkelijker door het gehele lichaam verspreidt en hier de aangetaste gebieden in behandelt. De zalf vorm kan ervoor zorgen dat bepaalde delen worden overgeslagen, wat zal resulteren dat sommige schimmels kunnen blijven bestaan en zich verder kunnen verspreiden op voeten en nagels.

Schimmelnagels behandelen met itraconazol

Naast Terbinafine, kun je Itraconazol gebruiken om bepaalde schimmelinfecties te behandelen. Dit middel kan gebruikt worden voor het behandelen van schimmelnagels, maar ook voor het behandelen van voetschimmel en huidschimmel.

Je zal niet direct de effecten voelen van dit middel. Het kost namelijk even voordat de werkzame stoffen de celwanden van de schimmels verzwakken en ervoor zorgen dat de schimmels doodgaan. Ook is het hier altijd erg belangrijk bij om de volledige kuur af te maken, zelfs wanneer de schimmelnagels al eerder verdwenen zijn. Stop je eerder met de kuur? Dan is de kans groot dat schimmels weer terugkomen. We raden dan ook aan om geduldig te zijn en de volledige behandeling te voltooien zodat je zeker weet dat de schimmels verdwenen zijn.

Chirurgische ingreep om schimmelnagels te behandelen

In uitzonderlijke en ernstigere gevallen kan het zijn dat er een chirurgische ingreep nodig is om de aangetaste nagel te verwijderen. Dit zal zorgen voor een versnelde genezing en de schimmelinfectie zelf effectiever bestrijden. Na de chirurgische ingreep zal het wel even duren voordat er een nieuwe nagel is terug gegroeid. Ook in deze tijd is het belangrijk om dit oppervlakte zo schoon mogelijk te houden. Zo zorg je er namelijk voor dat het herstellen van de nagel sneller gaat en je sneller een nieuwe nagel hebt.

Schimmelnagels oplossen met lasertherapie

Naast een chirurgische ingreep kun je er ook voor kiezen om een lasertherapie voor schimmelnagels te ondergaan. Bij deze behandeling zendt de laser geconcentreerde lichtenergie uit die zal helpen om de schimmel te doden zonder hierbij omheen liggende weefsels te beschadigen. Dit zal ervoor zorgen dat het probleem bij de kern wordt aangepakt en de kans op terug groei van schimmel aanzienlijk verminderen. De behandeling zelf is pijnloos en heeft over het algemeen weinig bijwerkingen.

schimmelnagels behandelen

Met deze tips voorkom jij schimmelnagels

We zijn aan het einde van deze uitgebreide blog gekomen, waarin we je informatie over de schimmelnagels hebben gegeven, het ontstaan ervan en waarin we verschillende behandelmethodes hebben besproken. Echter, "voorkomen is beter dan genezen", vandaar dat we hieronder nogmaals de tips toelichten die je gaan helpen om je nagels goed verzorgd te houden en daarmee de groei van schimmelnagels tegen gaan.

  • Houd je nagels schoon en droog.
  • Knip je nagels regelmatig, maar niet te kort.
  • Duw je nagelriemen voorzichtig terug en vermijd het knippen of bijten ervan.
  • Draag ademende schoenen en sokken gemaakt van natuurlijke materialen.
  • Gebruik handschoenen bij het werken met water of chemicaliën om je nagels te beschermen.
NailSonic™