Dit zeggen je nagels over je gezondheid

gezondheid nagels
Thijs van Dijk
17 juni 2023

Hoewel we nagels vaak als louter esthetische kenmerken zien, vormen ze meer dan slechts een canvas voor nagellak. Gladde en consistent gekleurde nagels wijzen normaal gesproken op een goede gezondheid. Daarentegen kunnen veranderingen zoals geribbeldheid, broosheid, zachtheid, witte plekken, of verkleuring mogelijk aandoeningen signaleren zoals circulatiestoornissen, schildklierproblemen, of voedingstekorten. Maar wat vertellen je nagels precies over je gezondheid?

Hoe zien gezonde nagels eruit?

Een gezonde nagel heeft een roze kleur en is stevig, maar ook enigszins flexibel. De nagels zijn glad, zonder groeven of deuken, en hebben een consistente kleur over de hele nagel. Het witte gedeelte aan de top, ook wel de 'maan' of 'lunula' genoemd, is een halvemaanvormige vorm die bij sommige mensen duidelijk zichtbaar is, terwijl hij bij anderen nauwelijks te zien is.

Het is normaal dat de textuur en kleur van je nagels enigszins varieert tussen verschillende mensen. Maar algemeen genomen moet een gezonde nagel geen ongewone kenmerken of verkleuringen hebben.

  • Gele nagels: Deze kunnen voortkomen uit tabaksgebruik of het aanbrengen van nagellak zonder beschermende basislaag. Als je niet rookt en geen nagellak gebruikt, kan de gele kleur echter duiden op een schimmelinfectie of problemen met de lever.
  • Witte nagels: Bleke of witte nagels kunnen een indicator zijn van circulatiestoornissen, bloedarmoede, leveraandoeningen of hartziekten, omdat ze vaak het resultaat zijn van een verminderd aantal rode bloedcellen.
  • Zwarte nagels: Deze verdienen speciale aandacht. Als de kleur niet wordt veroorzaakt door een letsel, kan een zwarte vlek of streep op de nagel een teken zijn van een kwaadaardig melanoom dat zo snel mogelijk behandeld moet worden. Dat of je moet je handen wassen.
  • Groene nagels: Deze kunnen het resultaat zijn van een schimmelinfectie of de aanwezigheid van de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa, die een groene kleur aan de nagels kan geven.
  • Blauwe of paarsachtige nagels: Een blauwe of paarsachtige kleur in het nagelbed kan wijzen op een circulatiestoornis, zoals het syndroom van Raynaud, wat vaak ook zichtbaar is op de vingertoppen.
  • Rode nagels: Donkerrode nagels kunnen een teken zijn van problemen met de nieren, longen, of zelfs het hart, in tegenstelling tot gezonde nagels die doorgaans roze van kleur zijn.
  • Zachte of weke nagels: Deze kunnen ontstaan door een tekort aan zwavel, een natuurlijk component van onze nagels.
Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Witte vlekken

Het oude idee dat witte vlekken op nagels het gevolg zijn van een calciumtekort, is achterhaald. Over het algemeen zijn deze plekken simpelweg het resultaat van lichte schade en zijn ze geen reden tot zorg.

Geribbelde nagels

Horizontale ribbels op je nagels kunnen wijzen op beschadiging, maar als ze op al je nagels voorkomen, kan dat duiden op ernstigere aandoeningen, zoals longontsteking, roodvonk, ongecontroleerde diabetes, circulatiestoornissen, of een ernstig zinktekort. Deze ribbels, ook wel de lijnen van Beau genoemd, kunnen ook veroorzaakt worden door psoriasis.

Broze nagels

Deze kunnen het gevolg zijn van slechte gewoonten, zoals nagelbijten of frequent stoten. Toch kunnen ze ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte, zoals bloedarmoede, of een tekort aan foliumzuur, vitamine C, of eiwitten. Psoriasis kan ook een mogelijke oorzaak zijn.

Kalknagels

Kalknagels zijn vaak een teken van een schimmelinfectie. De nagel wordt dan dikker, verandert van kleur (meestal wit of geel) en kan broos worden. Het is belangrijk om een kalknagel te behandelen, aangezien de schimmelinfectie zich kan verspreiden naar andere nagels of andere mensen.

Gedeukte nagels

Gedeukte nagels, ook wel 'putjes' of 'deukjes' genoemd, kunnen een symptoom zijn van psoriasis. Dit is een huidziekte die zich kan uitbreiden naar de nagels. Deze kleine deuken in de nagel zijn meestal talrijk en kunnen op alle nagels aanwezig zijn. Het is raadzaam om bij deze symptomen medisch advies in te winnen, aangezien effectieve behandelingen beschikbaar zijn.

Lees ook: sporty.nl