Kalknagel aan de hand behandelen

kalknagel aan de hand behandelen
Thijs van Dijk
16 januari 2024

Denk jij last te hebben van een kalknagel op je handen? Een kalknagel is goed te herkennen in vergelijking met je gezonde nagels. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kalknagels zelf te behandelen of je kunt langsgaan bij een pedicure om op een professionele manier je kalknagels te verwijderen. Zou je graag meer informatie willen over kalknagels én hoe je ze kunt behandelen? Lees dan snel onze blog verder over kalknagel aan de hand behandelen.

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel is een schimmelinfectie die de nagel aantast. Je ziet meteen wanneer je een kalknagel hebt, want het uiterlijk van de nagel veranderd. De kleur kan witgeel, groen of bruin worden op je nagels. Daarnaast krijg je een dikke en brokkelige nagel. Het kan ook zijn dat je nagel loslaat. Met medische termen betekent een kalknagel ‘onychomycose’. Kalknagels komen voornamelijk voor bij de teennagels, maar je kunt het ook op je handnagels krijgen. Het kan vervelend zijn als je een kalknagel hebt, maar het is niet gevaarlijk.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Overal waar je naartoe gaat zijn schimmels. Er zitten zelfs schimmels op je lichaam. Niet schrikken, want dit is helemaal niet erg! Je eigen huid heeft namelijk een vetlaagje dat je beschermt voor de schimmels en die ervoor zorgt dat je geen klachten krijgt. Maar het kan zo zijn dat soms de bescherming minder goed werkt, dat bijvoorbeeld het vetlaagje van je huid eraf gaat. De schimmel kan binnendringen en komt in je huid of in je nagels waar de schimmel zich verder groeit. Zo ontstaan schimmelnagels.

Situaties die zorgen voor een schimmelnagel

Er zijn een aantal situaties die ervoor zorgen dat een schimmelnagel sneller kan ontstaan. Schimmels broeien op vochtige en natte plekken, zorg daarom dat je je altijd goed afdroogt. Het kan ook zo maar zijn dat je een voetschimmel krijgt. Hier lees je wat je tegen een voetschimmel kunt doen. Je bent ook gevoeliger voor kalknagels wanneer je een huidziekte of diabetes (suikerziekte) hebt. Wanneer je een lagere weerstand hebt, ben je ook gevoeliger voor kalknagels. Zorg daarom voor een gezonde voeding. Heb je last van kalknagels aan je voeten? Dan is de kans groter dat je ook kalknagels op je handen krijgt. Dit komt doordat een schimmelnagel erg besmettelijk is.

Kalknagel pink en duim meest voorkomend

Hoewel kalknagels aan elke vinger of teen kunnen voorkomen, komen kalknagel pink en kalknagel duim het meeste voor.

Een kalknagel pink
Kalknagel pink komt vaak voor omdat de kleine teen vaak in nauw contact komt met de andere tenen en sokken, wat zorgt voor een vochtige en warme omgeving die bevorderlijk is voor schimmelgroei. Bovendien zijn de nagels van de kleine teen vaak dunner en brozer dan de nagels van de andere tenen, waardoor ze gemakkelijker vatbaar zijn voor schimmelinfecties. Kalknagel pink kan zich langzaam ontwikkelen en kan uiteindelijk leiden tot verdikking en vervorming van de nagel, waardoor het pijnlijk kan worden om schoenen te dragen en de teen kan blootstellen aan secundaire infecties.

Een kalknagel duim
Kalknagel duim komt ook vaak voor omdat de duimen veelvuldig in contact komen met water en vochtige omgevingen, vooral bij mensen die vaak met hun handen werken, zoals bouwvakkers, koks en tuiniers. Bovendien zijn de nagels van de duim vaak dikker en steviger dan de nagels van de andere vingers, waardoor het moeilijker is om de schimmelinfectie te behandelen. Kalknagel duim kan evenals kalknagel pink leiden tot verdikking, verkleuring en afbrokkeling van de nagel, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren die handen vereisen.

Effectieve natuurlijke behandelingen tegen kalknagel

Een van de meest effectieve natuurlijke behandelingen voor kalknagel vingers is NailSonic, omdat het snel het probleem bij de bron aanpakt en geen onnodige schadelijke chemicaliën bevat. Het maakt enkel gebruik van technologie! Je hebt ook verschillende andere natuurlijke middelen die ervoor zorgen dat je je kalknagel vermindert of laat verdwijnen. Een ander middel is kalknagel olie. Deze olie bevat een combinatie van etherische en draagoliën die antimicrobiële eigenschappen hebben om de groei van schimmels en bacteriën te kunnen remmen. Een ander product dat je waarschijnlijk voor iets anders gebruikt is Sudocrem. Dit product bevat namelijk antischimmel- en antibacteriële eigenschappen.

Hand- en nagelhygiëne

Naast het gebruik van verschillende middelen is het ook belangrijk om een goede hand- en nagelhygiëne te handhaven om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Dit omvat het regelmatig wassen en drogen van de handen, het vermijden van vochtige omgevingen en het dragen van ademende handschoenen. We raden je ook aan om je nagels goed te verzorgen. Zo kun je nagelriem olie, waar je hier meer over leest, gebruiken om gezonde nagels te krijgen en behouden. Door een nagelriem olie te gebruiken worden de nagel wortels beschermd met als doel bacteriële ontstekingen te voorkomen. Het is ook belangrijk om eventuele beschadigde of geïnfecteerde nagels te vermijden en regelmatig te knippen om de groei van schimmels te verminderen. Heb je heel erg last van kalknagels en wil je ze graag verbergen? Probeer dan eens nagellak voor kalknagels. Je hebt speciale nagellak waar een kalknagel goed tegen kan, de zuurstof doorlaat en een positief effect heeft op de conditie van je nagels.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!