Kalknagel aan de hand behandelen

Kalknagel hand
Djibril Kampu
31 maart 2023

Het is waar dat kalknagels het meest voorkomen op de tenen, maar kalknagels op de hand komen ook regelmatig voor. In feite zijn er veel mensen die last hebben van kalknagels aan hun handen, en de symptomen zijn vergelijkbaar met die van kalknagels aan de voeten. Bij een kalknagel aan de hand kan de nagel er geelachtig of bruinachtig uitzien, dikker worden en verbrokkelen. Het kan ook leiden tot onaangename geuren en ongemak bij het dragen van handschoenen of het uitvoeren van taken die precisie vereisen, zoals typen op een toetsenbord of het vasthouden van een pen.

Mogelijke oorzaken kalknagel vingers

Een kalknagel aan de hand wordt meestal veroorzaakt door dezelfde schimmelinfectie als kalknagels aan de voet, namelijk de dermatofytische schimmels. Deze schimmels groeien in vochtige en warme omgevingen en kunnen gemakkelijk worden overgedragen van persoon tot persoon of van objecten naar de handen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door contact met geïnfecteerde nagels. Wanneer iemand met kalknagels de handen schudt of objecten vasthoudt, kan de schimmel van de geïnfecteerde nagel op de handen worden overgebracht.

Als jij vervolgens zijn of jouw eigen nagels aanraakt, kan de schimmel zich verspreiden. De objecten waar je voor moet uitkijken zijn nagelknippers, vijlen en andere nagelgereedschap. Als deze niet goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd tussen het gebruik door verschillende mensen, kan de schimmel zich ook gemakkelijk verspreiden. Tot slot zijn zwakke en kwetsbaardere nagels sneller geïnfecteerd. Let daarom op als je beschadigde nagels hebt door bijvoorbeeld stoten of zwakke nagels door het voortdurend dragen van vochtige of natte handschoenen.

Ontdek wat je nog meer tegen kalknagels kan doen

Kalknagel pink en duim meest voorkomend

Hoewel kalknagels aan elke vinger of teen kunnen voorkomen, komen kalknagel pink en kalknagel duim het meeste voor.

Een kalknagel pink
Kalknagel pink komt vaak voor omdat de kleine teen vaak in nauw contact komt met de andere tenen en sokken, wat zorgt voor een vochtige en warme omgeving die bevorderlijk is voor schimmelgroei. Bovendien zijn de nagels van de kleine teen vaak dunner en brozer dan de nagels van de andere tenen, waardoor ze gemakkelijker vatbaar zijn voor schimmelinfecties. Kalknagel pink kan zich langzaam ontwikkelen en kan uiteindelijk leiden tot verdikking en vervorming van de nagel, waardoor het pijnlijk kan worden om schoenen te dragen en de teen kan blootstellen aan secundaire infecties. Lees alles over kalknagels en de meest gestelde vragen in onze FAQ!

Een kalknagel duim
Kalknagel duim komt ook vaak voor omdat de duimen veelvuldig in contact komen met water en vochtige omgevingen, vooral bij mensen die vaak met hun handen werken, zoals bouwvakkers, koks en tuiniers. Bovendien zijn de nagels van de duim vaak dikker en steviger dan de nagels van de andere vingers, waardoor het moeilijker is om de schimmelinfectie te behandelen. Kalknagel duim kan evenals kalknagel pink leiden tot verdikking, verkleuring en afbrokkeling van de nagel, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren die handen vereisen. Klik hier voor onze blog over de beste kalknagel knippers. 

Effectieve natuurlijke behandelingen tegen kalknagel

Een van de meest effectieve natuurlijke behandelingen voor kalknagel vingers is ProtectAir, omdat het snel het probleem bij de bron aanpakt en geen onnodige schadelijke chemicaliën bevat. Een ander middel is kalknagel olie. Deze olie bevat een combinatie van etherische en draagoliën die antimicrobiële eigenschappen hebben en de groei van schimmels en bacteriën kunnen remmen. Ook het smeren van Sudocreme kan veelzijdig en effectief middel zijn om kalknagels te genezen.

Naast het gebruik van verschillende middelen is het ook belangrijk om een goede hand- en nagelhygiëne te handhaven om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Dit omvat het regelmatig wassen en drogen van de handen, het vermijden van vochtige omgevingen en het dragen van ademende handschoenen. Het is ook belangrijk om eventuele beschadigde of geïnfecteerde nagels te vermijden en regelmatig te knippen om de groei van schimmels te verminderen.