Azijn tegen schimmelnagels

Azijn tegen schimmelnagels
Thijs van Dijk
29 december 2020

Schimmelnagels, vaak aangeduid als kalknagels, zijn een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Veel mensen zoeken naar effectieve en natuurlijke manieren om deze onaantrekkelijke en soms pijnlijke aandoening te behandelen. Een van de meest besproken huismiddeltjes is azijn. Maar wat doet azijn precies tegen schimmelnagels? Is het echt een effectieve oplossing of slechts een mythe? In dit artikel duiken we in de wereld van azijn als een mogelijke behandeling voor schimmelnagels. We verkennen hoe het werkt, wat de wetenschap erover zegt, en geven tips over hoe je het kunt gebruiken. Lees verder om te ontdekken of azijn het antwoord is op jouw probleem met schimmelnagels.

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook bekend als onychomycose, zijn een veelvoorkomende nagelaandoening veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze infecties treffen zowel de nagels van de tenen als de vingers, maar zijn voornamelijk te vinden bij teennagels.

Schimmelnagels ontstaan wanneer schimmels, die in een warme en vochtige omgeving floreren, zich onder, in, of op de nagel nestelen. De infectie manifesteert zich vaak als een witte of gele verkleuring aan het uiteinde van de nagel. Naarmate de infectie voortschrijdt, kan de nagel dikker, brokkelig en zelfs pijnlijk worden. Hoewel Schimmelnagels vooral een cosmetisch probleem zijn, kunnen ze soms tot pijn en ongemak leiden en wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Iedereen kan schimmelnagels krijgen, maar ze komen vaker voor bij ouderen, mensen met diabetes, een verzwakt immuunsysteem of een slechte bloedcirculatie in de benen.

Kalknagels

Kalknagels, vaak verward met schimmelnagels, zijn in feite een specifiek type van een schimmelnagelinfectie. De term 'kalknagel' verwijst naar de verdikte, broze en verkleurde staat van de nagel die optreedt als gevolg van de infectie. Deze verdikking wordt veroorzaakt door een opeenhoping van keratine, een eiwit dat normaal gesproken de nagel zijn stevigheid geeft. Wanneer een schimmel deze keratine begint af te breken, leidt dit tot de typische symptomen van een kalknagel: verkleuring, verdikking, en soms een onaangename geur.

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om op te merken dat niet alle schimmelnagels kalknagels zijn. Kalknagels zijn een geavanceerdere vorm van schimmelnagels, waarbij de infectie diepere lagen van de nagel en het nagelbed heeft aangetast. Dit maakt de behandeling complexer en tijdrovender. Het herkennen van de vroege stadia van een schimmelnagel en het ondernemen van actie kan helpen om de progressie naar een kalknagel te voorkomen.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Azijn tegen schimmelnagels

Azijn, vooral appelazijn, wordt geprezen om zijn schimmelwerende eigenschappen. Het lichtzure karakter van azijn kan de groei van schimmels vertragen door de omgeving te veranderen waarin ze gedijen. Dit maakt azijn een potentieel nuttig middel in de vroege stadia van schimmelnagelinfecties.

Effectiviteit van Azijn

Hoewel er anekdotisch bewijs is dat azijn kan helpen bij de behandeling van schimmelnagels, is het wetenschappelijk bewijs beperkt. Azijn kan nuttig zijn om de verspreiding van de infectie te beperken, maar het moet niet worden beschouwd als een volledige vervanging voor professionele medische behandelingen, vooral in ernstige gevallen.

Hoe azijn te gebruiken tegen schimmelnagels?

Om azijn te gebruiken, week je de getroffen nagels in een mengsel van gelijke delen azijn en water. Dit doe je dagelijks voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Na elke behandeling is het belangrijk om je voeten grondig te drogen, aangezien vocht de groei van schimmels kan bevorderen. Voor de beste resultaten, combineer je deze behandeling met goede hygiëne en eventueel advies van een arts.

De schimmel die je wilt behandelen, zit onder de nagel. Voor het beste behandelingseffect raden we aan om jouw nagels vooraf zo kort mogelijk te knippen. Azijn heeft dan de meeste kans om zo dicht mogelijk bij de infectie te komen. Knip je nagels zo kort mogelijk, maar knip ze niet korter dan het uiteinde van de witte rand. Als je het verder snijdt, kun je jezelf bezeren. Desinfecteer na het knippen van alle schimmelnagels het nagelschaartje. Dit doe je om te voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt. Nagelschimmel is een uiterst besmettelijke infectie. Als je met dezelfde schaar andere nagels knipt, kunnen deze nagels ook schimmel worden.

Azijn tegen schimmelnagels inscrubben

NailSonic™ als alternatief

Als je Azijn geprobeerd hebt en het zou niet werken kan je ook altijd gebruik kunnen maken van NailSonic. Het appaaraat van NailSonic bevat innoverende technologie, dit is dé manier om de schimmel in je nagel te doden.

Na één week heb je geen nagelschimmel meer! Door gebruik te maken van het NailSonic product zal je nagel sneller herstellen dan door gebruik te maken van andere oplossingen, zo simpel kan het al zijn.

Kies je voor azijn of toch een ander middel?

Bij het behandelen van schimmelnagels is azijn een natuurlijke optie, maar het is niet altijd effectief voor ernstige gevallen. De keuze hangt af van de ernst van de infectie en persoonlijke voorkeur. Voor professioneel advies en meer behandelopties, bezoek de rest van onze website!