Tea tree olie kalknagels

tea tree olie
Djibril Kampu
24 januari 2024

Tea tree olie tegen kalknagel(s), werkt dat? Uit onderzoek blijkt dat dit zeker kan, mits je het op een juiste manier aanpakt. In deze blog gaan we meer vertellen over hoe schimmels ontstaan, wat tea tree olie is , wat de werking ervan is, hoe je het gebruikt en wat je kan verwachten van een behandeling met tea tree olie.

Inhoud van dit artikel

 • Het ontstaan van schimmels
 • Wat is tea tree olie?
 • Wat is de werking van tea tree olie?
 • Waarom is een kalknagel moeilijk te behandelen?
 • Hoe gebruik je tea tree olie bij kalknagels?
 • Wat zijn de bijwerkingen van een behandeling tegen kalknagels?
 • Wat is het effect van een tea tree olie behandeling?
 • Ons oordeel
 • Alternatieven

Ontstaan van schimmels

Om het kort te houden, schimmels ontstaan vaak onder warme en vochtige omstandigheden en kunnen zich zo ontwikkelen en verspreiden. Een schimmelinfectie kan zich ook door een beschadiging in je nagel of huid naar binnen werken. Niet iedereen heeft last van kalknagels of andere schimmelinfecties, maar er wordt verwacht dat 25% van de mensen in Nederland ermee te maken krijgt. Daarnaast kunnen mensen met bepaalde ziektes, zoals diabetes gevoeliger zijn voor een schimmelinfectie. Gelukkig kunnen kalknagels goed behandeld worden met bijvoorbeeld ProtectAir, azijn, Vicks of met tea tree olie. Over dat laatste gaan we het in deze blog hebben.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie is afkomstig van een plant genaamd Melaleuca Alternifolia. Dit is een theeboom afkomstig uit New South Wales in Australië. De verzorgende werking van de Melaleuca Alternifolia werd gebruik voor allerlei huidaandoeningen, zoals schimmels en een betere Chi. De plant heeft witte bloemen en naalden. De Melaleuca Alternifolia plant staat bekend om zijn ontstekingsremmende en ontsmettende werking. De theeboom kan zo’n zeven tot acht meter hoog worden en wordt vooral gebruikt om teatree olie te maken.

De papierbast
De inheemse boomsoort Melaleuca Alternifolia komt uit Australië en behoort de ‘papierbast’ bomen. De papierbast is makkelijk van de bomen af te halen en is waterafstotend. Vanwege zijn waterafstotende eigenschap gebruikte de inheemse bevolking de Melaleuca Alternifolia bomen ook om dakbedekking en kano’s te maken.

De bladeren werden door de inheemse bevolking in water gekookt en gebruikt voor mensen die ziek werden. Dit deden ze omdat ze ontdekte dat de bladeren ontstekingsremmende en ontsmettende werkingen hadden. Als mensen ziek werden met verkoudheid, hoofdpijn of hoesten dan kregen ze vaak de bladeren toegediend.

teatree olie

Wat is de werking van tea tree olie?

Teatree olie kent vele eigenschappen waaronder een breed scala aan antibacteriële werkingen. De olie kan je immuunsysteem een boost geven, werkt antiviraal, ontstekingsremmend en schimmeldodend. Door zijn schimmeldodende werking kan teatree olie een erg goede oplossing zijn voor kalknagels.

Het product tea tree olie

Een echte aanrader is de tea tree olie van Honuol. Deze olie is van de hoogste kwaliteit en werkt goed tegen kalknagels en andere lichamelijke kwalen, zoals puistjes.

Honuol Premium Tea tree olie
De tea tree olie is 100% biologisch
De olie is sterk geconcentreerd en bevat geen sulfaten
Helpt bij voetschimmel, sterke teennagel, psoriasis én acné
Bekijk de prijs bij bol.com

Waarom is een kalknagel moeilijk te behandelen?

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft tea tree olie een ontstekingsremmende en schimmeldodende werking, ideaal dus om snel van onychomycose af te komen toch? Niet helemaal en dat heeft met de volgende punten te maken.

 • De schimmel bij kalknagels zit vaker diep in de harde nagel genesteld, hierdoor kan een behandelolie als tea tree olie toe te dringen
 • Onychomycose, de schimmel die kalknagel veroorzaakt, is zeer besmettelijk en spreidt zich snel naar andere nagels of tussen de tenen
 • Onychomycose, kan blijven zitten in sokken of schoenen. wanneer deze niet op 60 graden of hoger gewassen worden, kan de schimmel makkelijk terugkomen.
tea tree olie behandeling

Hoe gebruik je tea tree olie bij een kalknagel behandeling?

Door tea tree olie tegen kalknagel te gebruiken kan je dus op een natuurlijke manier van je kalknagels afkomen. Tea tree olie gebruiken tegen kalknagels is een goedkopere oplossing dan veel andere producten die nu op de markt zijn. Je kunt dit op twee manieren doen

 • Direct aanbrengen: Meng twee theelepels teatree olie met 200 milliliter water. Vervolgens behandel je tweemaal daags de kalknagel met het mengsel. Met een wattenstaafje kan je de geïnfecteerde kalknagel en nagelriem insmeren. Herhaal dit dagelijks tot je kalknagel helemaal weg is.
 • Voetenbadje: Gebruik 5 druppels pure tea tree olie en voeg een eetlepel plantaardige olie toe en voeg dit aan een warm water bad toe. Roer het mengsel goed door elkaar, zodat de olie zich verspreidt. Laat vervolgens je voeten hier voor 20 minuten in weken. Net zoals de directe behandeling, dien je ook dit tweemaal daags te doen.

Tip: Zorg ervoor dat je nagels zo kort mogelijk geknipt zijn. Dit geldt voor zowel het direct aanbrengen als het voetenbadje met tea tree olie. Op deze manier kan de stof beter tot de nagel doordringen en dus effectiever te werk gaan.

Heb je liever een nagel revive lak die je op je nagels kan toepassen, waar ook tea tree olie in zit? Dan is NailCare hetgeen wat je zoekt. Hier zit zowel B7 vitamine als tea tree olie in om je huid gezond en mooi te houden!

NailCare™
(9148 reviews)
Olivia V.

"Als iemand die altijd last had van broze nagels, heeft dit product echt het verschil gemaakt. Mijn nagels zijn nu sterker en lijken minder snel te breken. Ik zou het ten zeerste aanraden aan iedereen die op zoek is naar een oplossing voor nagelproblemen."

Geen broze, gespleten of beschadigde nagels meer!
Werkt in al 7 korte dagen
Een boost in je zelfvertrouwen
Geen resultaat? Je krijgt je geld terug!
Beschermt én voedt nagels en nagelriemen
Bestel nu!

Bijwerkingen tea tree olie

Net zoals veel andere middelen tegen kalknagels, heeft ook tea tree olie enkele bijwerkingen die kunnen gebeuren bij een behandeling. Hieronder hebben wij deze bijwerkingen voor jou verder toegelicht.

 • Pure tea tree olie kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt vooral als je het op dezelfde plek aanbrengt. Om dit tegen te gaan kun je vette plantenolie, zoals kokos, gebruiken. Tevens werkt deze kokosolie ontstekingsremmend.
 • Het is belangrijk dat je tea tree olie goed uit het licht houdt en niet in aanraking laat komen met zuurstof. De stof is namelijk zeer instabiel en kan hierdoor veranderen. Zulke veranderingen kunnen zorgen voor een allergische reactie, dat wil je natuurlijk niet!

Wat is het effect van een tea tree olie behandeling?

Kortgezegd, zorgt tea tree olie voor een vermindering van ontsteking en doodt het schimmels. Dit effect is wetenschappelijk bewezen door meerdere onderzoeken naar de effectiviteit van tea tree olie. In een 6 maandenlang onderzoek naar de effectiviteit van tea tree olie op onychomycosis, kwam eruit dat bij 27% van de behandelde personen de kalknagel volledig verdwenen was. Bij 65% van de behandelde personen was er een duidelijke verbetering te zien in zowel het nagelbed als een afname van kalk (Eyada & Mohammed, 2018).

behandeling met tea tree olie

Ons oordeel

Werkt tea tree olie tegen een kalknagel? Tea tree olie heeft van nature een schimmeldodende werking en ontstekingsremmende eigenschappen, maar is dit sterk genoeg om kalknagels te laten verdwijnen. Op basis van meerdere betrouwbare bronnen en wetenschappelijk onderzoek, blijkt het inderdaad dat er een significant effect is van tea tree olie op onychomycose, ook wel bekend als de veroorzaker van kalknagels. Echter is het belangrijk om te vermelden dat de werking per persoon kan verschillen. Dit heeft te maken met de weerstand van een bepaald persoon en de genetisch bepaalde gevoeligheid voor sommige stoffen. Kortom, tea tree olie werkt tegen kalknagels maar de werking hiervan is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Alternatieven om kalknagels te behandelen

Werkt tea tree olie niet tegen jouw kalknagels? Dan zijn er ook nog andere producten die je kunt gebruiken. Je kan gebruik maken van bijvoorbeeld azijn, soda of producten van ProtectAir. Hieronder zullen we deze 3 methodes toelichten.

Azijn voor kalknagels

Azijn kan een erg goede oplossing zijn tegen kalknagels. Dit komt omdat azijn een erg hoge zuurtegraad heeft, waar schimmelinfecties niet goed tegen kunnen. Als je de kalknagel behandeld met azijn kan het de schimmelinfectie doden en tegengaan. Je kan je voeten in een bad van azijn doen en zo de infectie tegen gaan. Je kan onze blog over kalknagels en azijn lezen als je meer wilt weten over het effect van azijn.

Soda voor kalknagels

Soda heeft een antibacteriële werking, werkt pijnstillend en remt ontstekingen. Daarom is dit een goed middel om te gebruiken voor het behandelen van kalknagels. Net zoals azijn bevat soda een grote hoeveelheid zuur, wat ervoor zorgt dat schimmels worden gedood. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit echt werkt tegen kalknagels, maar er zijn genoeg mensen die dit heeft geholpen. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat je resultaat ziet, het is namelijk geen wondermiddel.