Tea tree olie tegen kalknagels

tea tree olie
Thijs van Dijk
29 april 2024

Tea tree olie tegen kalknagel(s), werkt dat? Uit onderzoek blijkt dat dit zeker kan, mits je het op een juiste manier aanpakt. In deze blog gaan we meer vertellen over wat tea tree olie is, wat de werking ervan is, hoe je het gebruikt en wat je kan verwachten van een behandeling met tea tree olie.

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie is afkomstig van een plant genaamd Melaleuca Alternifolia. Dit is een theeboom afkomstig uit New South Wales in Australië. De verzorgende werking van de Melaleuca Alternifolia wordt gebruikt voor allerlei huidaandoeningen, zoals schimmels en een betere Chi. De plant heeft witte bloemen en naalden. De Melaleuca Alternifolia plant staat bekend om zijn ontstekingsremmende en ontsmettende werking. De theeboom kan zo’n zeven tot acht meter hoog worden en wordt vooral gebruikt om tea tree olie te maken.

De papierbast
De inheemse boomsoort Melaleuca Alternifolia komt uit Australië en behoort tot de ‘papierbast’ bomen. De bladeren werden door de inheemse bevolking in water gekookt en gebruikt voor mensen die ziek werden. Dit deden ze omdat ze ontdekte dat de bladeren ontstekingsremmende en ontsmettende werkingen hadden. Als mensen ziek werden met verkoudheid, hoofdpijn of hoesten dan kregen ze vaak de bladeren toegediend.

Wat is de werking van tea tree olie?

Teatree olie kent vele eigenschappen, waaronder een breed scala aan antibacteriële werkingen. De olie kan je immuunsysteem een boost geven, werkt antiviraal, ontstekingsremmend en schimmeldodend. Door zijn schimmeldodende werking kan tea tree olie een erg goede oplossing zijn voor kalknagels.

Het product tea tree olie

Een echte aanrader is de tea tree olie van Honuol. Deze olie is van de hoogste kwaliteit en werkt goed tegen kalknagels en andere lichamelijke kwalen, zoals puistjes.

Hoe kun je het product het beste gebruiken?

Door tea tree olie tegen kalknagel te gebruiken kan je dus op een natuurlijke manier van je kalknagels afkomen. Tea tree olie gebruiken tegen kalknagels is een goedkopere oplossing dan veel andere producten die nu op de markt zijn. Ook kan het je helpen bij het krijgen van glanzende nagels. Voordat je aan de slag gaat met de tea tree olie is het belangrijk om je nagels voor te bereiden, voordat je de olie aanbrengt.

Voorbereiden van de nagels

Voordat je de tea tree olie wil aanbrengen op je nagels, is het verstandig om je nagels voor te bereiden. Dit is vergelijkbaar met het wassen van je haar. Het is ook verstandig om je haren nat te maken, voordat je de shampoo gebruikt, anders werkt de shampoo niet effectief. Dit is hetzelfde met de tea tree olie.

Stap 1: Begin met het knippen van je nagels. Knip voornamelijk de stukken nagel weg die zijn aangetast door de schimmel. Haal zoveel mogelijk van je geïnfecteerde nagel weg en knip je nagels niet te kort.

Stap 2: Wanneer je de aangetaste stukken nagel hebt weggehaald met een nagelschaar, of nagelknipper, gebruik je een nagelvijl om de laatste stukjes weg te veilig. Zorg wel dat je dit veilig doet. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk van de schimmel weghaalt voordat je de nagel gaat behandelen met tea tree olie

Stap 3: Nu je klaar bent met het zo goed mogelijk weg halen van de geïnfecteerde delen, is het tijd om de overige restjes weg te wassen. Het maakt niet uit of je het geïnfecteerde gedeelte helemaal weg hebt kunnen vijlen/knippen, het is belangrijk dat je je nagels goed wast met lauw water en een douchegel die huidvriendelijk is (pH gebalanceerd). Want ondanks dat jij de restjes misschien niet kunt zien, zullen ze er ongetwijfeld wel zijn.

Stap 4: Droog je nagels ten slotte voorzichtig af. Doe dit met een deppende methode, in plaats van wrijven. Dit kan ervoor zorgen dat de nagel geïrriteerd raakt. Vergeet namelijk niet dat schimmels groeien in warme en vochtige omstandigheden. Het daarom juiste belangrijk dat je je voeten, of handen goed droog maakt met een handdoek.

Aanbrengen van de tea tree olie

Wanneer je je nagel(s) hebt voorbereid, is het tijd om de tea tree olie aan te brengen. Je kunt dit op twee manieren doen:

  • Direct aanbrengen: Meng twee theelepels teatree olie met 200 milliliter water. Vervolgens behandel je tweemaal daags de kalknagel met het mengsel. Met een wattenstaafje kan je de geïnfecteerde kalknagel en nagelriem insmeren. Herhaal dit dagelijks tot je kalknagel helemaal weg is.
  • Voetenbadje: Gebruik 5 druppels pure tea tree olie en voeg een eetlepel plantaardige olie toe en voeg dit aan een warm water bad toe. Roer het mengsel goed door elkaar, zodat de olie zich verspreidt. Laat vervolgens je voeten hier voor 20 minuten in weken. Net zoals de directe behandeling, dien je ook dit tweemaal daags te doen.

Heb je liever een nagel revive lak die je op je nagels kan toepassen, waar ook tea tree olie in zit? Dan is NailCare hetgeen wat je zoekt. Hier zit zowel B7 vitamine als tea tree olie in om je huid gezond en mooi te houden!

Mogelijke bijwerkingen van tea tree olie

Net zoals veel andere middelen tegen kalknagels, heeft ook tea tree olie enkele bijwerkingen die je kunt ervaren bij gebruik. Hieronder hebben wij deze mogelijke bijwerkingen voor jou verder toegelicht:

  • Pure tea tree olie kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt, vooral als je het steeds op dezelfde plek aanbrengt. Om dit tegen te gaan kun je vette plantenolie, zoals kokos, gebruiken. Tevens werkt deze kokosolie ontstekingsremmend.
  • Het is belangrijk dat je tea tree olie goed uit het licht houdt en niet in aanraking laat komen met zuurstof. De stof is namelijk zeer instabiel en kan hierdoor veranderen. Zulke veranderingen kunnen zorgen voor een allergische reactie, dat wil je natuurlijk niet!

Wat is het effect van een tea tree olie behandeling?

Kortgezegd, zorgt tea tree olie voor een vermindering van ontsteking en doodt het schimmels. Dit effect is wetenschappelijk bewezen door meerdere onderzoeken naar de effectiviteit van tea tree olie. In een 6 maandenlang onderzoek naar de effectiviteit van tea tree olie op onychomycosis, kwam eruit dat bij 27% van de behandelde personen de kalknagel volledig verdwenen was. Bij 65% van de behandelde personen was er een duidelijke verbetering te zien in zowel het nagelbed als een afname van kalk (Eyada & Mohammed, 2018).

behandeling met tea tree olie

Ons oordeel

Werkt tea tree olie tegen een kalknagel? Tea tree olie heeft van nature een schimmeldodende werking en ontstekingsremmende eigenschappen, maar is dit sterk genoeg om kalknagels te laten verdwijnen? Op basis van meerdere betrouwbare bronnen en wetenschappelijk onderzoek, blijkt het inderdaad dat er een significant effect is van tea tree olie op onychomycose, ook wel bekend als de veroorzaker van kalknagels. Echter is het belangrijk om te vermelden dat de werking per persoon kan verschillen. Dit heeft te maken met de weerstand van een bepaald persoon en de genetisch bepaalde gevoeligheid voor sommige stoffen. Kortom, tea tree olie werkt tegen kalknagels, maar de werking hiervan is niet voor iedereen vanzelfsprekend.