Schoenen ontsmetten bij voetschimmel, wat werkt?

Voetschimmel in schoenen moeten ontsmetten
Thijs van Dijk
29 maart 2024

Schimmels zijn overal. Ze broeien het beste in warme, vochtige plaatsen. Schoenen zijn dus een ideale plek voor schimmels om te broeien en groeien. Veel mensen doen het niet, maar het is belangrijk dat je regelmatig je schoenen doet schoonmaken. Door middel van je schoenen schoon te maken zorg je ervoor dat er geen voetschimmel kan groeien. Als er een punt komt waarop voetschimmel is ontstaan is het belangrijk dat je schoenen goed worden ontsmet. Wij gaan jou enkele tips geven hoe je de schoenen moet ontsmetten als je te maken hebt met voetschimmel, maar ook enkele tips om het te voorkomen.

Hoe loop je voetschimmel op?

In een ideale situatie wil je voetschimmel natuurlijk vermijden, maar in de praktijk loopt dit vaker toch anders. Aangezien je huid in veel gevallen in staat is om je beschermen zal je het niet snel oplopen, maar je huid kan niet altijd bescherming bieden. Dit zijn dan ook de momenten waarop je het meest kwetsbaar bent. Door middel van overmatig zeep gebruik of een verweekte huid door vocht en warmte. Zo zijn dit manieren waarop voetschimmel kan ontstaan, maar dit kan ook door trekken in je schoenen.

Bacteriën en schimmels in je schoenen

Het is algemeen bekend dat je voeten door de dag heen gaan zweten in je schoenen. Het is dan ook niet raar dat er voetschimmel in je schoenen kan ontstaan. Het is verstandig om je schoenen regelmatig schoon te maken, want zo kan je de schimmelvorming tegengaan. Wanneer schoenen vochtig worden zullen schimmels en bacteriën sneller vermenigvuldigen.

Welke middelen het beste gebruiken voor schoenen te ontsmetten

Als het kwaad eenmaal geschied is en je hebt last van voetschimmel in je schoenen zijn er enkele manieren en middelen om hiervan af te komen. Zo kan je de onderverdeling maken in natuurlijke middelen en middelen die je kunt kopen.

Azijn

Zo kan je allereerst gebruik maken van azijn. Door middel van de antibacteriële eigenschappen van azijn werkt dit uitstekend tegen voetschimmel. Op deze manier kan je azijn gebruiken om je schoenen schoon te maken. Het is verstandig om het te mengen met water en spiritus, daarna kan je het aan de binnenkant van schoen sprayen.

Baking soda

Baking soda, oftewel zuiveringszout, is een veelgebruikte remedie om je schoenen te ontsmetten vanwege voetschimmel. Strooi de baking soda in je schoenen en laat het een nacht zitten. Door middel van de baking soda wordt het vocht geabsorbeerd en zal dit de schoen ontsmetten van voetschimmel, maar daarnaast helpt het ook om van vieze geuren af te komen. Denk de dag erna wel eraan dat je de baking soda eruit moet kloppen.

voetschimmel ontsmetten

Uv-licht

Uv-licht staat bekend om het vermogen om bacteriën en schimmels zoals voetschimmel te doden. Sommige schoenendrogers zijn uitgerust met uv-licht dat kan helpen bij het doden van voetschimmel. Naast het doden van de voetschimmel wordt er ook voor gezorgd dat de schoen wordt ontsmet in dit proces.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is effectief bij het ontsmetten van schoenen bij voetschimmel vanwege antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Zo moet je het waterstofperoxide mengen met water in gelijke delen, daarna breng je de verdunde waterstofperoxide aan op de binnenkant van je schoenen. Zo is het van groot belang dat je de schoenen daarna volledig laat drogen op een geventileerde plek zonder direct zonlicht.

Schoenenspray

Er zijn meerdere schoenensprays verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn om bacteriën en schimmels te doden, maar ook om de geur te neutraliseren. Bij het gebruik van een desbetreffende schoenenspray kan je een ruime hoeveelheid spray in je schoenen doen. Daarna moet je de schoenen goed laten drogen voordat je ze weer gaat aantrekken.

Je schoenen ontsmetten door middel van voetschimmel is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet de juiste dingen weten. We hebben je een aantal manieren gegeven om ervoor te zorgen dat jij je schoenen kunt ontsmetten van voetschimmel. Het liefste wil je het natuurlijk allemaal voorkomen, daarom is het belangrijk dat je alles eraan doet dat je al deze trucs niet nodig hebt.