De oorzaak van een schimmelnagel

de oorzaak van een schimmelnagel
Thijs van Dijk
22 december 2020

Er zijn een aantal mogelijkheden waardoor schimmel kan voorkomen in een teennagel. Schimmels komen voornamelijk voor op warme en vochtige plekken. Wanneer jouw tenen zich vaak in deze situatie bevinden, is de kans groot dat schimmelnagels ontstaan. Denk hierbij aan zwembaden, openbare kleedruimtes of sportclubs.

Schimmelnagel of toch een kalknagel?

Het grootste verschil tussen kalk- en schimmelnagels zit al in de naam: schimmelnagels worden altijd veroorzaakt door schimmelinfecties. Aan de andere kant kunnen kalknagels ook andere oorzaken hebben. Oorzaken die geen verband houden met schimmels. Bovendien zijn kalknagels, in tegenstelling tot schimmelnagels, niet besmettelijk. Ze hebben wel één ding gemeen: ze zien er hetzelfde uit.

Schimmels komen bij iedereen voor en blijven zich verspreiden. Dit gebeurt tussen mensen onderling en tussen mens en omgeving. Vochtige plaatsen, zoals sauna's, zwembaden, sportscholen en douches zijn perfecte leefgebieden voor schimmels. Schimmels voelen zich het prettigst bij warme en vochtige omgevingen. Blootsvoets lopen en in contact komen met deze schimmels kan voetschimmel veroorzaken, wat kan leiden tot schimmelnagels.

Hygiëne
Het lijkt vreemd, maar als je jezelf hygiënisch goed verzorgd, kun je sneller schimmelnagels krijgen. Veel mensen wassen zich met alkalische zeep, die de natuurlijke beschermlaag op de huid beschadigt. Door de beschadiging van deze zepen aan de natuurlijke beschermlaag van de huid zullen schimmels en bacteriën gemakkelijker binnendringen. Dit fenomeen zien we vooral bij de voeten, omdat ze meestal het eerst met de vloer in aanraking komen. Na he douchen worden voeten meestal slecht afgedroogd, hierdoor wordt een goede voedingsbodem worden voor schimmels die schimmelnagels veroorzaken.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Wat is de oorzaak van een schimmelnagel?

De oorzaak van een schimmelnagel ligt bij schimmelinfecties onder het nagelbed. Schimmelnagels kunnen op tenen, maar ook op vingers verschijnen. Schimmelinfecties beginnen meestal aan de zijkant van de nagel van de grote teen, maar als ze niet worden behandeld, verspreiden ze zich langzaam naar andere tenen en zelfs naar de vingers. Wanneer de infectie zich verspreidt, kan dit aanzienlijke pijn veroorzaken. Het is daarom aanbevolen om schimmelnagels wel te behandelen.

Behandeling van schimmelnagels

Heb je last van schimmelnagel? Dat is geen reden tot paniek, maar een behandeling wordt wel aanbevolen om de verspreiding van schimmelinfecties te voorkomen. Nieuwe nagels zullen na verloop van tijd groeien, is de kans groot dat deze weer worden aangetast met de schimmelinfectie. De enige manier om afscheid te nemen van schimmelinfecties is een effectieve behandeling.