Hoe behandel je gele teennagels?

gele teennagels
Djibril Kampu
23 januari 2024

De eerste tekenen van een kalknagel zijn witte vlekken op de nagel, maar ook een verkleuring. Specifieker zal de teennagel op het topje (de vrije rand) geel worden. Dat wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Ook nagellak kan overigens leiden tot verkleuring. In het geval van een kalknagel zal het uiteindelijk bruin of grijs worden en verkruimelen. In deze blog zullen we uitleg geven over het behandelen van gele teennagels, dus lees snel verder.

Belangrijkste om te weten:

 • Gele teennagels worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie maar kunnen ook ontstaan door het gebruik van nagellak.
 • Belangrijke oorzaken zijn onder meer: slechte hygiëne, vieze sokken en het dragen van slecht passende schoenen.
 • Om gele teennagels te behandelen is het belangrijk om ze goed droog te houden en schone sokken en slippers te dragen.
 • Onychomycose, oftewel schimmelnagels, komt voor bij 3 tot 20% van de Nederlandse bevolking en is leeftijdsgebonden.
 • Verschillende soorten onychomycose hebben elk hun eigen kenmerken en manieren van verspreiden.
 • Het voorkomen van schimmelnagels kan door goede hygiëne, zoals het dragen van slippers in openbare ruimtes.
 • Chronische gele nagels kunnen duiden op onderliggende gezondheidsproblemen of een tekort aan bepaalde vitamines.
 • Er zijn behandelingen zoals speciale nagellak met miconazol of medicijnen, maar deze hebben verschillende effectiviteit en bijwerkingen.

Wat is de oorzaak van gele nagels?

Gele nagels hebben vaak als oorzaak dat er schimmel aanwezig is in- of op je nagel. Let ook goed op verdikking van de nagel. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste oorzaken van gele teennagels.

 • Niet regelmatig je nagels knippen
 • Vieze vingers en nagels: dit zorgt voor extra bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat je nagel geler wordt.
 • Vieze of natte sokken: geven de bacteriën de vrijheid om te groeien
 • Slechte en nauw zittende schoenen
 • Zwemmen in verontreinigd water

Behandelen gele teennagels

Gele teennagels zijn vrij gemakkelijk te behandelen. Zorg er tijdens het wassen voor dat je geen zeepproducten gebruikt. Droog naderhand je voeten, maar vooral je gele teennagels goed droog. Belangrijk daarna is om direct schone sokken en slippers te dragen. Op die manier is er minder kans op verspreiding van de desbetreffende schimmel. Heb je naast gele teennagels ook last van een ontstoken of kapotte nagelriem? Bekijk dan eens onze blog over nagelriem olie.

Over Onychomycose

Onychomycose, de medische term voor schimmelnagels, ook wel gele teennagels genoemd. Volgens onderzoek heeft ongeveer 3 tot 20% van de Nederlandse bevolking last van een schimmelnagel. Daarbij is er geen verschil tussen geslacht. Wel speelt de leeftijd hierbij een rol, zo komt het bij kinderen vrijwel nooit voor. Bij mensen rond de leeftijd van 50 daarentegen juist wel, ongeveer 17% van die leeftijdscategorie heeft gele teennagels.

Soorten Onychomycose

Er zijn ook verschillende soorten Onychomycose en deze kun je onder de volgende subcategorieën verdelen:

 • Distal lateral subungual onychomycosis: De meest voorkomende vorm van schimmelinfecties aan nagels. De verkleuring begint aan het uiteinde van de hoek van de nagel en deze verspreidt zich daarna geleidelijk verder over de nagel.
 • White superficial onychomycosis: Dit begint met doffe witte plekken op de oppervlakte van de nagel. Je ziet hierbij dat diegene steeds meer witte doffe plekjes op zijn nagel krijgt. Deze vlekken zijn zacht en bij het schrapen laat die kalkachtige schilfers achter. Deze schilfers zijn weer zeer besmettelijk en kunnen makkelijk iemand anders infecteren.
 • Proximal subungual onychomycosis: Dit is een van de meest zeldzame varianten van schimmelnagels, de infectie begint aan de onderkant van de nagel. Vervolgens zal deze infectie zich steeds meer naar boven verspreiden. De ziekte komt vooral voor bij mensen die een onderliggende ziekte hebben zoals diabetes.
 • Candida onychomycosis: Deze variant komt vooral voor op handen en het is een veel voorkomend probleem bij mensen die veel met handen in het water zitten. Op een natte huid kan een schimmel namelijk zich sneller verspreiden en schade aanrichten. Ook kan in vervuild water een schimmel leven en daardoor dus vrij spel hebben.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Op een gezonde teennagel zit een vetlaagje wat de nagel beschermt tegen schimmels. Deze beschermlaag werkt niet goed als de nagel vochtig of beschadigd is. Dit zorgt ervoor dat schimmels de kans krijgen om zich in de nagel te vestigen. De sporen van schimmels houden zich veel in omgevingen op, zoals de sauna, zwembaden, sporthallen en openbare douches. Als je na het gebruik van een van deze voorzieningen je voeten niet goed afdroogt, knellende schoenen aantrekt en veel zweet, is de kans groot dat de schimmel zich verder gaat ontwikkelen. Dit zal gaan zorgen voor een gele teennagel. Let hierbij op dat je besmettelijk bent met deze schimmel. Deze laat namelijk miljoenen sporen achter, die lang besmettelijk blijven. Lees hier meer over het ontstaan van een schimmelnagel.

Nagellak tegen gele nagels

Mocht je geen pillen mogen of willen gebruiken dan bestaat er ook nog een nagellak. Daarin zit een middel tegen schimmel genaamd, miconazol. Wel heeft dat een kleinere kans op genezing dan bij medicijnen. 17% van de gebruikers geneest er namelijk volledig mee. Gebruik de nagellak twee maal per dag en zorg ervoor dat de nagels kort geknipt zijn. Voor het lakken moeten de nagels ook goed schoongemaakt zijn. Deze behandeling duurt ongeveer negen maanden. Ook kan deze nagellak bijwerkingen met zich mee brengen. Zo kan het bij sommige bloedverdunners veranderingen aanbrengen, raadpleeg daarom voor de zekerheid altijd je huisarts.

Ben je op zoek naar een goede nagel revive-pen die daadwerkelijk doet wat het beloofd? Hieronder zie je het nieuwe product van NailCare™, waarin alles zit wat je nodig hebt! De formule, waar tea tree olie en vitamine B7 in zit, is dé blijvende oplossing om jouw nagels te transformeren. Breng dit product dagelijks aan, 7 dagen lang, op je nagels met een dunne laag en zie de gele kleur verdwijnen!

NailCare™
NailCare™
(9148 reviews)
Olivia V.

"Als iemand die altijd last had van broze nagels, heeft dit product echt het verschil gemaakt. Mijn nagels zijn nu sterker en lijken minder snel te breken. Ik zou het ten zeerste aanraden aan iedereen die op zoek is naar een oplossing voor nagelproblemen."

Geen broze, gespleten of beschadigde nagels meer!
Werkt in al 7 korte dagen
Een boost in je zelfvertrouwen
Geen resultaat? Je krijgt je geld terug!
Beschermt én voedt nagels en nagelriemen
Bestel nu!

Medicijnen tegen kalknagel

Daarnaast zijn er ook een aantal pillen om de hardnekkige schimmel te behandelen. Bij 63% van de gebruikers zorgt het voor volledige verdwijning van de gele teennagels. Het gaat hier om precies te zijn over itraconazol, ook wel terbinafine tabletten genoemd. Deze tabletten krijg je door middel van een bezoek bij de huisarts. Slik de pillen voor ongeveer drie maanden, en pas stoppen op het moment dat de volledige dosis op is. Ook al heb je geen klachten meer. Anders is de kans op vroegtijdige terugkeer groot. Wel zitten hier een aantal bijwerkingen aan. Die zal de huisarts op dat moment ook vertellen, de belangrijkste hiervan is dat je ze niet mag nemen tijdens een zwangerschap of het geven van borstvoeding. In deze blog vertellen we meer over kalknagel medicijnen.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Hoe voorkom je schimmelnagels?

Zoals we hierboven vertelde zijn openbare locaties waar veel mensen op bloten voeten lopen een paradijs voor tientallen schimmels en bacteriën. Waardoor de kans op schimmelnagels groot is. Zorg er daarom voor dat je altijd (bad)slippers draagt. Hierdoor is de kans op gele teennagels vele malen kleiner. Mocht je een open wond hebben, ontwijk dan over het algemeen locaties zoals zwembaden en gemeenschappelijke douches.

Daarnaast kan het hebben van gele (teen)nagels ook chronisch zijn. Wel zal dit niet tot nauwelijks voorkomen. Mocht je het wel hebben, dan krijg je op middelbare leeftijd last van onder andere opgezwollen benen en (chronische) ademhalingsproblemen. Hierbij is het belangrijk om een longonderzoek te doen. Zo kun je onderliggende problemen het snelst achterhalen en behandelen. Verder kan het krijgen van gele teennagels ook komen door een tekort aan vitamine. Vooral vitamine B12 en zink zijn daar verantwoordelijk voor.