Schimmelnagels hoe kom je er aan?

schimmelnagels
Thijs van Dijk
10 september 2021

Een schimmelnagel komt helaas vaak voor. Schimmelnagels loop je vaak op in gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Hier loop je het, het snelste op. De schimmeldraden komen van de candida gist, deze is te vinden in de darmen, van het menselijk lichaam.

Hoe ziet een schimmelnagel eruit?

Wanneer een nagel wit of geel kleurt, is dit vaak al genoeg om te weten dat je een schimmelnagel hebt. Als de infectie erger wordt en dieper doordringt in de nagel, verandert je nagel in een geelbruine kleur. De nagel is vaak wat dikker, hobbelig en brokkelig. Vaak laat de nagel ook gedeeltelijk, of zelfs geheel los.

Een schimmelinfectie kan ontstaan bij de nagels van je voeten, maar ook bij de nagels van je hand. Echter, komt een schimmelinfectie vaker voor bij je teennagels. De infectie begint bijna altijd bij je grote teen. Wanneer je niet tijdig zorgt dat je je nagels behandelt, kan het zijn dat de schimmel verder gaat bij de rest van je nagels.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Is schimmelnagel een candida?

Een candida is een gist, die van nature is te vinden in onze darmen, huis en mond. In de darmen heeft het de taak om de gist om te zetten in glucose. Wanneer er te veel gist aanwezig is, dan ontstaat er te veel gas in je lichaam. Dit merk je aan een opgezette buik en aan winderigheid. Bij een overgroei aan gisten worden er lange draden gevormd, die schimmels worden genoemd.

Lange schimmeldraden zorgen onder andere voor een infectie in de nagels, in de vorm van schimmelnagels. Kokosolie is een interessant huis, tuin en keukenmiddel dat werkt tegen candida infecties. Heb je geen kokosolie? Geen probleem, ook chloor kan helpen. Let er wel op dat je de chloor eerst goed verdunt. Hoe je dit precies doet kun je hier lezen.

schimmelnagels

Hoe ontstaat een candida overgroei

Ons lichaam bestaat uit miljoenen bacteriën, die er voor zorgen dat we gezond en vitaal blijven. De meesten hiervan zijn te vinden in onze darmen. Wanneer onze weerstand verlaagd is te zien dat het evenwicht tussen de slijmvliezen, gezonde darmbacteriën en gisten is verstoord. Zo worden we dus ziek.

Wanneer je een lage weerstand hebt, wil de candida zich snel vermeerderen in je lichaam. Veel candida infecties ontstaan na het gebruik van een antibioticakuur. Deze zorgt ervoor dat de darmflora wordt geschaad en kan een overgroei aan candida ontstaan. Met een gebrek aan diverse darmbacteriën neemt ook de kans op besmetting door parasieten toe.

Candida bij overgewicht

Bij overgewicht is er vaak een overgroei van candida. Dit komt met name, doordat de voeding vaak veel zetmeel bevat. Wanneer je van candida af wilt komen, kun je het beste op je voeding letten. Een van de voornaamste dingen waar je op moet letten zijn suikers. Deze zitten vaak in snoepjes, koekjes, ijs en frisdrank. Daarom kun je het beste suikers links laten liggen.

Gezonde dingen die je het beste kunt nemen in plaats hiervan is: een ontbijt met yoghurt, een salade voor de lunch en een diner met boontjes. Hierdoor zul je dus minder suikers binnen krijgen, die vaak dik maken. Mocht je nog sneller willen afvallen, kun je ervoor kiezen om fast burn extreme te gebruiken. Dit zorgt voor een betere spijsvertering.