Beginnende kalknagel

Beginnende kalknagel
Thijs van Dijk
7 mei 2024

Een kalknagel is iets wat je dagelijks leven erg kan beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat jij er geen last van krijgt, is het belangrijk dat je voeten goed blijft verzorgen. Bij een beginnende kalknagel zijn er een aantal dingen die jij kan doen om je voeten te behandelen. Zo kan je gebruik maken van azijn, tea tree olie en nog andere producten. Wij hebben onze aanbevelingen hieronder verder uitgelegd zodat jij je beginnende kalknagels kan behandelen.

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel is een schimmelinfectie aan je nagel. Een kalknagel ontstaat door middel van bacteriën en schimmels die onze nagels indringen. In veel gevallen zal een kalknagel voorkomen bij je teennagels, want in deze omgeving kunnen ze het beste groeien, maar het is ook mogelijk dat ze ontstaan op je vingers.

Hoe herken je een beginnende kalknagel?

Een beginnende kalknagel is te herkennen aan de hand van een verkleuring of verdikking van de nagel. Als je opmerkt dat de nagelranden van kleur veranderen, weet je dat je een beginnende kalknagel hebt. Daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen aan een kalknagel behandeling. Zodra de schimmel dieper binnen de nagel dringt wordt deze meestal dik of brokkelig. Dit maakt het lastig om de kalknagel te knippen. Zodra je dus een kalknagel herkennen kan, is het belangrijk direct actie te nemen. Doe je dit niet? Dan zal je helaas een losse nagel als gevolg ervaren.

Mensen zullen bij een beginnende kalknagel in het beginstadium afwachtend handelen, omdat ze nog niet de urgentie zien om hier iets aan te doen. Vaak zien we dat mensen vaak wachten tot de schimmel zich verspreid heeft en de kalknagel verkleurt en verdikt is. Dat is natuurlijk zonde, want de kalknagel symptomen zullen hierdoor toenemen en verergeren. Als je twijfelt over de symptomen die je ervaart, is hieronder een lijst met de symptomen van kalknagel in het beginstadium.

De symptomen van kalknagels

De eerste waarneembare symptomen van een kalknagel, zijn een kleine zichtbare verkleuring of kleine vlekjes op de nagel. De nagel zal nog niet dik zijn en er is maar een minimale verkleuring te zien. Verder kan je een kalknagel herkennen aan deze veelvoorkomende symptomen:

  • De nagel ziet er minder gezond uit; het glanst niet.
  • Er zijn steeds meer witte of gele vlekken op de nagel te zien.
  • De nagelranden worden witgeel tot bruin.
  • De nagel wordt dikker en brokkelig.
  • In de ergste gevallen splijt de nagel of laat het los.

Wat is vaak de oorzaak?

Op ieders huid zit een vetlaagje dat ons beschermt tegen schadelijke invloeden van schimmels. Het kan voorkomen dat dit vetlaagje niet meer deze bescherming biedt. Dit geeft schimmels de kans gemakkelijk je nagel binnen te dringen. Zodra deze in je nagel zitten en verder groeien, krijg je helaas last van kalknagels. Soms is de kalknagel oorzaak simpelweg pech hebben, maar toch kan je er zelf wat aan doen. Ze ontstaan namelijk sneller als je:

  • Dagelijks lang doucht of vaak in bad gaat
  • Diabetes hebt
  • Weerstand minder goed is
  • Veel zeep en shampoo gebruikt
  • Een vorm van een huidziekte hebt
Beginnende kalknagels

Hoe ziet een beginnende kalknagel eruit?

Hierboven las je al snel dat een beginnende kalknagel vrij snel te herkennen is aan een of meerdere vlekjes op je nagel. Als je dit ziet, Is er nog geen reden om per definitie aan te nemen dat je een kalknagel hebt. Let daarom ook op alle andere bovengenoemde symptomen. Witte vlekjes op nagels kunnen ook een andere oorzaak hebben. Als je twijfelt raden wij je aan om een dokter in te schakelen, want zo kan je het zekere voor het onzekere nemen. De vlekjes die je ziet zijn vaak wit, ook merk je bij een kalknagel op dat de nagel plaatselijk kan verdikken. Bij het ontstaan van een kalknagel is het mogelijk dat er kleine afbrokkelingen en schilfervorming te zien is op je nagels. Als je dit ziet op je nagels kan je ervan uitgaan dat jij te maken hebt met een beginnende kalknagel. In deze situatie is het verstandig om snel en goed te schakelen, want anders kan het alleen maar erger worden en krijg je meer last van je kalknagel. Naast het wegwerken is het mogelijk om gebruik te maken van een speciale nagellak om je kalknagels te verbergen. Naast het verbergen is het mogelijk om je kalknagels ook te behandelen met een nagellak.

Beginnende kalknagel behandelen

Een beginnende kalknagel behandelen is daarom ook van groot belang. Als je te lang wacht met het behandelen van een beginnende kalknagel zal deze alleen maar erger worden. Je kalknagel zal vooral verkleuren, verdikken en afbrokkelen. Ook kan de besmetting van de schimmelnagel zich gaan verspreiden naar de overige nagels en dat wil je helemaal niet. Als je te lang wacht met het behandelen van een beginnende kalknagel kan de infectie zich ook dieper in je nagelbed verwortelen, waardoor de behandeling langer en duurder zal worden. We hebben hieronder een aantal stappen voor je opgesomd die je kan gaan uitvoeren om verspreiding tegen te gaan. Ook geven we je een aantal tips die je kan gaan uitvoeren om een beginnende kalknagel te gaan behandelen.

NailSonic™

Ten eerste onze favoriete behandelmethode: NailSonic. NailSonic heeft een bewezen technologie tegen kalknagels. De handige apparatuur van NailSonic bevatten 2 soorten lazers en trillingen die schimmels tegengaan. Ook gaat NailSonic herinfectie tegen door het probleem grondig aan te pakken. ProtectAir heeft bij gebruikers een zichtbaar verbeterd resultaat tegen kalknagels binnen één week.

Skafit Casual zilversokken

Daarnaast is het van belang dat je droge en schone sokken gaat dragen. Draag nooit twee keer achter elkaar dezelfde sokken en zorg ervoor dat ze altijd schoon zijn. Je kan ook gebruiken maken van zilversokken. Zilversokken staan bekend om hun schimmeldodende en antibacteriële werking. Zo kan je er zeker van zijn dat de schimmel zich niet verder kan verspreiden. Naast de schimmeldodende en antibacteriële werking zijn deze sokken ook erg ventilerend en vocht regulerend.

Kalknagels behandelen met azijn

Een kalknagel is een vorm van een schimmelinfectie. Schimmels houden niet van een zure omgeving. Daarom is het logisch om een voetenbad met azijn te nemen om kalknagel in het beginstadium tegen te gaan. Wil je weten hoe je een kalknagel wil behandelen met azijn? Daar hebben we een uitgebreide blog over geschreven.

Azijn is een van de oudste 'oma weet raad' trucjes voor huismiddelen tegen beginnende kalknagels. Door je voeten in een azijnbad te doen kan je verspreiding tegengaan en infectie verminderen. Dit komt doordat azijn een erg hoge zuurtegraad heeft. Schimmels kunnen niet overleven op plekken waar de zuurtegraad te hoog is. Het zal dus zeker een effect hebben op symptomen van beginnende kalknagel. Het biedt echter geen volledige zekerheid of een waterdichte oplossing. Hieronder lees je wat wél erg goed helpt tegen kalknagel om er helemaal van af te komen!

Tea tree olie om kalknagels te behandelen

Een ander veel gebruikt middel tegen kalknagels is tea tree olie. Tea tree olie is gemaakt van een plant genaamd Melaleuca Alternifolia die afkomstig is uit Australië. De Melaleuca Alternifolia is een theeboom die vooral gebruikt werd door de inheemse bevolking van Australië. De bladeren van de theeboom werden gebruikt om allerlei middeltjes te maken tegen huidaandoeningen. Na het gebruik van tea tree olie zijn mensen vaak positief verrast over de werking tegen hun kalknagels.

Kalknagels behandelen met soda

Een manier waarop je thuis je kalknagels kan behandelen is middels soda. Soda bevat namelijk een hoge zuurtegraad waar schimmels niet tegen kunnen. Hoe behandel je een beginnende kalknagel dan met soda? Maak een substantie bestaande uit 2 delen soda en 1 deel water. Smeer het vervolgens op je kalknagel én de omliggende huid met een wattenstaafje. Laat het minimaal een kwartier tot maximaal 20 minuten intrekken en spoel het vervolgens af. Herhaal dit minimaal 2 keer per dag om na een aantal weken vooruitgang te zien.

Een ander hulpmiddel dat goed kan werken bij het behandelen van kalknagels, is terbinafine. Het is te verkrijgen op recept via de huisarts, maar wordt ook in de vorm van sprays en cremes verkocht. Een voorbeeld hiervan is Lamisil. Bekijk meer over de werking van dit product in onze Lamisil review!

Je wilt ervoor zorgen dat een beginnende kalknagel meteen wordt behandeld door jou of door een specialist. Als jij ervoor kiest om er niks aan te doen zal het alleen maar erger worden en trek je zelf aan het kortste eind. Wij hebben voor jou enkele van onze favoriete producten beschreven die jou kunnen helpen bij een beginnende kalknagel. Bij twijfel raden wij jou aan om professionele hulp bij je dokter in te schakelen om daar alle opties te bespreken.