Beginnende kalknagel

Beginnende kalknagel
Djibril Kampu
19 januari 2024

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over kalknagels op het internet zie je genoeg afbeeldingen van geïnfecteerde nagels. Vaak zijn deze voorbeelden al in een laat stadium van een kalknagel en zullen ze hiervoor behandeld moeten worden. Wanneer je beginnende kalknagel hebt en je merkt dit snel op kan je hier gelukkig nog iets tegen doen om de verspreiding en de schaden in te perken. Hieronder vertellen we je alles over wat je moet doen bij een beginnende kalknagel. Ook zullen we je vertellen aan welke symptomen je een beginnende kalknagel kunt herkennen.

Wat is een kalknagel?

Bij iedereen is er sprake van schimmels op het lichaam. Over het algemeen kan dit geen kwaad, maar in dit geval wel. Een kalknagel is namelijk een schimmelinfectie aan je nagel. Hoe begint dan een kalknagel? Zodra bacteriën en schimmels onze nagels indringen ontstaat er een kalknagel. Meestal komt het voor aan je teennagels, maar helaas is het ook aan je vinger mogelijk. Raak daarom geen kalknagels aan met je vingers, zo voorkom je de kans op verspreiding.

Hoe begint een kalknagel?

Beginnende kalknagel herkennen

Een beginnende kalknagel herkennen is meestal aan de hand van een verkleuring of verdikking van de nagel. Als je opmerkt dat de nagelranden van kleur veranderen, weet je dat je een beginnende kalknagel hebt. Daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen aan een kalknagel behandeling. Zodra de schimmel dieper binnen de nagel dringt wordt deze meestal dik of brokkelig. Dit maakt het lastig om de kalknagel te knippen. Zodra je dus een kalknagel herkennen kan, is het belangrijk direct actie te nemen. Doe je dit niet? Dan zal je helaas een losse nagel als gevolg ervaren.

Mensen zullen bij een beginnende kalknagel in het beginstadium afwachtend handelen, omdat ze nog niet de urgentie zien om hier iets aan te doen. Vaak zien we dat mensen vaak wachten tot de schimmel zich verspreid heeft en de kalknagel verkeurt en verdikt is. Dat is natuurlijk zonde, want de kalknagel symptomen zullen hierdoor toenemen en verergeren. Als je twijfelt over de symptomen die je ervaart, is hieronder een lijst met de symptomen van kalknagel in het beginstadium.

Beginnende kalknagel herkennen doe je zo

De symptomen van kalknagels

De eerste waarneembare symptomen van een kalknagel, zijn een kleine zichtbare verkleuring of kleine vlekjes op de nagel. De nagel zal nog niet dik zijn en er is maar een minimale verkleuring te zien. Verder kan je een kalknagel herkennen aan deze veelvoorkomende symptomen:

  • De nagel ziet er minder gezond uit; het glanst niet.
  • Er zijn steeds meer witte of gele vlekken op de nagel te zien.
  • De nagelranden worden witgeel tot bruin.
  • De nagel wordt dikker en brokkelig.
  • In de ergste gevallen splijt de nagel of laat het los.

Wat is meestal bij een kalknagel de oorzaak?

Op ieders huid zit een vetlaagje dat ons beschermt tegen schadelijke invloeden van schimmels. Het kan voorkomen dat dit vetlaagje niet meer deze bescherming biedt. Dit geeft schimmels de kans gemakkelijk je nagel binnen te dringen. Zodra deze in je nagel zitten en verder groeien, krijg je helaas last van kalknagels. Soms is de kalknagel oorzaak simpelweg pech hebben, maar toch kan je er zelf wat aan doen. Ze ontstaan namelijk sneller als je:

  • Dagelijks lang doucht of vaak in bad gaat
  • Diabetes hebt
  • Weerstand minder goed is
  • Veel zeep en shampoo gebruikt
  • Een vorm van een huidziekte hebt
Beginnende kalknagels

Hoe ziet een beginnende kalknagel eruit?

Hierboven las je al snel dat een beginnende kalknagel vrij snel te herkennen is aan een of meerdere vlekjes op je nagel. Als je dit ziet, Is er nog geen reden om per definitie aan te nemen dat je een kalknagel hebt. Let daarom ook op alle andere bovengenoemde symptomen. Witte vlekjes op nagels kunnen ook een andere oorzaak hebben. Als je twijfelt kan je altijd een dokter inschakelen, zodat je het zeker weet. De vlekjes die je ziet zijn vaak wit, ook merk je bij een kalknagel op dat de nagel plaatselijk kan verdikken. Ook kan je bij een beginnende kalknagel dus kleine afbrokkelingen of schilfervorming zien op je nagels. Dit zijn hele duidelijke symptomen van kalknagel. Kalknagel symptomen gaan niet vanzelf weg. Je zult zelf dus actie moeten ondernemen! Hiervoor zijn gelukkig geschikte middelen beschikbaar die vrijwel direct werken. Om de vlekjes tijdelijk te verbergen is het ook mogelijk om speciale nagellak aan te schaffen voor kalknagels. Ze verbergen de nagel én helpen tegelijkertijd van de nagel af te komen!

Beginnende kalknagel behandelen

Een beginnende kalknagel behandelen is daarom ook van groot belang. Als je te lang wacht met het behandelen van een beginnende kalknagel zal deze alleen maar erger worden. Je kalknagel zal vooral verkleuren, verdikken en afbrokkelen. Ook kan de besmetting van de schimmelnagel zich gaan verspreiden naar de overige nagels en dat wil je helemaal niet. Als je te lang wacht met het behandelen van een beginnende kalknagel kan de infectie zich ook dieper in je nagelbed verwortelen, waardoor de behandeling langer en duurder zal worden. We hebben hieronder een aantal stappen voor je opgesomd die je kan gaan uitvoeren om verspreiding tegen te gaan. Ook geven we je een aantal tips die je kan gaan uitvoeren om een beginnende kalknagel te gaan behandelen.

Skafit Casual zilversokken:

Allereerst is het van belang dat je droge en schone sokken gaat dragen. Draag nooit twee keer achter elkaar dezelfde sokken en zorg ervoor dat ze altijd schoon zijn. Je kan ook gebruiken maken van zilversokken. Zilversokken staan bekend om hun schimmeldodende en antibacteriële werking. Zo kan je er zeker van zijn dat de schimmel zich niet verder kan verspreiden. Naast de schimmeldodende en antibacteriële werking zijn deze sokken ook erg ventilerend en vocht regulerend.

Skafit Casual zilversokken
Comfortabel dankzij de beste materialen
Anti-bacteriële werking tegen voetschimmel, eczeem en zweetgeur
Koele voeten in de zomer, warme voeten in de winter
Ideaal voor men met de aandoening van Raynaud
Bekijk de prijs bij bol.com

Kalknagels behandelen met azijn

Een kalknagel is een vorm van een schimmelinfectie. Schimmels houden niet van een zure omgeving. Daarom is het logisch om een voetenbad met azijn te nemen om kalknagel in het beginstadium tegen te gaan. Wil je weten hoe je een kalknagel wil behandelen met azijn? Daar hebben we een uitgebreide blog over geschreven.

Azijn is een van de oudste 'oma weet raad' trucjes voor huismiddelen tegen beginnende kalknagels. Door je voeten in een azijnbad te doen kan je verspreiding tegengaan en infectie verminderen. Dit komt doordat azijn een erg hoge zuurtegraad heeft. Schimmels kunnen niet overleven op plekken waar de zuurtegraad te hoog is. Het zal dus zeker een effect hebben op symptomen van beginnende kalknagel. Het biedt echter geen volledige zekerheid of een waterdichte oplossing. Hieronder lees je wat wél erg goed helpt tegen kalknagel om er helemaal van af te komen!

Tea tree olie om kalknagels te behandelen

Een ander veel gebruikt middel tegen kalknagels is tea tree olie. Tea tree olie is gemaakt van een plant genaamd Melaleuca Alternifolia die afkomstig is uit Australië. De Melaleuca Alternifolia is een theeboom die vooral gebruikt werd door de inheemse bevolking van Australië. De bladeren van de theeboom werden gebruikt om allerlei middeltjes te maken tegen huidaandoeningen. Na het gebruik van tea tree olie zijn mensen vaak positief verrast over de werking tegen hun kalknagels.

Honuol Premium Tea tree olie
De tea tree olie is 100% biologisch
De olie is sterk geconcentreerd en bevat geen sulfaten
Helpt bij voetschimmel, sterke teennagel, psoriasis én acné
Bekijk de prijs bij bol.com

NailSonic™:

Tot slot onze favoriete behandeling: NailSonic. NailSonic heeft een bewezen technologie tegen kalknagels. De handige apparatuur van NailSonic bevatten 2 soorten lazers en trillingen die schimmels tegengaan. Ook gaat NailSonic herinfectie tegen door het probleem grondig aan te pakken. ProtectAir heeft bij gebruikers een zichtbaar verbeterd resultaat tegen kalknagels binnen één week.

NailSonic™
(9148 reviews)
Sanne F.

"Ik was altijd onzeker over mijn nagels, maar dit product heeft dat compleet verandert! Het is echt makkelijk te gebruiken en snel en effectief. Ik loop nu vol zelfvertrouwen op m'n slippers over het strand!"

Geen nagelschimmel meer in slechts 7 dagen!
Toon vol vertrouwen overal je nagels
Geniet van blijvende resultaten
Geen resultaat? Je geld terug!
Houdt gezonde nagels en huid intact
Bestel nu!

Kalknagels behandelen met soda:

Een manier waarop je thuis je kalknagels kan behandelen is middels soda. Soda bevat namelijk een hoge zuurtegraad waar schimmels niet tegen kunnen. Hoe behandel je een beginnende kalknagel dan met soda? Maak een substantie bestaande uit 2 delen soda en 1 deel water. Smeer het vervolgens op je kalknagel én de omliggende huid met een wattenstaafje. Laat het minimaal een kwartier tot maximaal 20 minuten intrekken en spoel het vervolgens af. Herhaal dit minimaal 2 keer per dag om na een aantal weken vooruitgang te zien.