Beginnende kalknagel

Djibril Kampu
9 november 2021

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over kalknagels op het internet zie je genoeg afbeeldingen van geïnfecteerde nagels. Vaak zijn deze voorbeelden al in een laat stadium van een kalknagel en zullen ze hiervoor behandeld moeten worden. Wanneer je beginnende kalknagel hebt en je merkt dit snel op kan je hier gelukkig nog iets tegen doen om de verspreiding en de schaden in te perken. Hieronder vertellen we je alles over wat je moet doen bij een beginnende kalknagel. Ook zullen we je vertellen aan welke symptomen je een beginnende kalknagel kunt herkennen.

Het beginstadium van kalknagel

Een kalknagel in het beginstadium is te herkennen aan een verkleuring of verdikking van de nagel. Als je dit opmerkt, is het van belang dat je gelijk actie onderneemt en er alles aan doet om verdere besmetting tegen te gaan. Daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen aan een kalknagel behandeling. De eerste waarneembare symptomen van een kalknagel, zijn een kleine zichtbare verkleuring of kleine vlekjes op de nagel. De nagel zal nog niet dik zijn en er is maar een minimale verkleuring te zien.

Dit is voor veel mensen geen reden om in te grijpen. Mensen zullen bij een kalknagel in het beginstadium afwachtend handelen, omdat ze nog niet de urgentie zien om hier iets aan te doen. Vaak zien we dat mensen vaak wachten tot de schimmel zich verspreid heeft en de kalknagel verkeurt en verdikt is. Dat is natuurlijk zonde, want de kalknagel symptomen zullen hierdoor toenemen en verergeren. Als je twijfelt over de symptomen die je ervaart, is hieronder een lijst met de symptomen van kalknagel in het beginstadium.

Ontdek wat je nog meer tegen kalknagels kan doen

Beginstadium kalknagel symptomen

Hieronder zie je alle symptomen waaraan je kunt herkennen of je een beginnende kalknagel hebt.

  • De nagel is licht verkleurt
  • De nagel verkleurt in het hoekje van de nagel
  • De nagel verkleurt richting de nagelriem van de nagel
  • Er zijn vlekjes te zien op de nagel
  • De nagel is schilferig
  • De nagel is verdikt
  • De nagel is brokkelig
  • De nagel neemt buitengewone vormen aan

Hoe ziet een beginnende kalknagel eruit?

Hierboven las je al snel dat een beginnende kalknagel vrij snel te herkennen is aan een of meerdere vlekjes op je nagel. Als je dit ziet, Is er nog geen reden om per definitie aan te nemen dat je een kalknagel hebt. Let daarom ook op alle andere boven genoemde symptomen. Witte vlekjes op nagels kunnen ook een andere oorzaak hebben. Als je twijfelt kan je altijd een dokter inschakelen, zodat je het zeker weet. De vlekjes die je ziet zijn vaak wit, ook merk je bij een kalknagel op dat de nagel plaatselijk kan verdikken. Ook kan je bij een beginnende kalknagel dus kleine afbrokkelingen of schilfervorming zien op je nagels. Dit zijn hele duidelijke symptomen van kalknagel. Kalknagel symptomen gaan niet vanzelf weg. Je zult zelf dus actie moeten ondernemen! Hiervoor zijn gelukkig geschikte middelen beschikbaar die vrijwel direct werken.

pijnlijke kalknagel

Hoe ontwikkelt een kalknagel zich?

Een beginnende kalknagel is in de eerste fase nog niet verkleurd of dik, maar wel al gelijk besmettelijk. Het maakt niet uit of je een beginnende of een kalknagel die al in een later stadium zit, zodra je een kalknagel hebt is deze besmettelijk. Als je een kalknagel is het niet te vermijden dat je jezelf of andere herinfecteert als je deze niet behandeld. Dit komt omdat je overal schimmelsporen zal achterlaten. Je sokken en schoenen zijn hier het beste voordeel van. Wanneer je schoenen of sokken draagt en je hebt een kalknagel zal hier altijd sporen van de schimmel in achterlaten. Zo is het mogelijk dat je jezelf verder infecteert. Als je hier niks mee doet, zal je beginnende kalknagel zich verspreiden over je andere nagels.

Beginnende kalknagel behandelen

Een beginnende kalknagel behandelen is daarom ook van groot belang. Als je te lang wacht met het behandelen van een beginnende kalknagel zal deze alleen maar erger worden. Je kalknagel zal vooral verkleuren, verdikken en afbrokkelen. Ook kan de besmetting van de schimmelnagel zich gaan verspreiden naar de overige nagels en dat wil je helemaal niet. Als je te lang wacht met het behandelen van een beginnende kalknagel kan de infectie zich ook dieper in je nagelbed verwortelen, waardoor de behandeling langer en duurder zal worden. We hebben hieronder een aantal stappen voor je opgesomd die je kan gaan uitvoeren om verspreiding tegen te gaan. Ook geven we je een aantal tips die je kan gaan uitvoeren om een beginnende kalknagel te gaan behandelen.

Skafit Casual zilversokken:

Allereerst is het van belang dat je droge en schone gaat dragen. Draag nooit twee keer achter elkaar dezelfde sokken en zorg ervoor dat ze altijd schoon zijn. Je kan ook gebruiken maken van zilversokken. Zilversokken staan bekend om hun schimmeldodende en antibacteriële werking. Zo kan je er zeker van zijn dat de schimmel zich niet verder kan verspreiden. Naast de schimmeldodende en antibacteriële werking zijn deze sokken ook erg ventilerend en vocht regulerend.

Helpt azijn tegen beginnende kalknagel symptomen?

Een kalknagel is een vorm van een schimmelinfectie. Schimmels houden niet van een zure omgeving. Daarom is het logisch om een voetenbad met azijn te nemen om kalknagel in het beginstadium tegen te gaan. Wil je weten hoe je een kalknagel wil behandelen met azijn? Daar hebben we een uitgebreide blog over geschreven.

Azijn is een van de oudste oma weet raad trucjes voor huismiddelen tegen beginnende kalknagels. Door je voeten in een azijnbad te doen kan je verspreiding tegengaan en infectie verminderen. Dit komt omdat azijn een erg hoge zuurtegraad heeft. Schimmels kunnen niet overleven op plekken waar de zuurtegraad te hoog is. Het zal dus zeker een effect hebben op symptomen van beginnende kalknagel. Het bied echter geen volledige zekerheid of een waterdichte oplossing. Hieronder lees je wat wél erg goed helpt tegen kalknagel om er helemaal van af te komen!

Tea tree olie tegen kalknagels:

Een ander veel gebruikt middel tegen kalknagels is tea tree olie. Tea tree olie is gemaakt van een plant genaamd Melaleuca Alternifolia die afkomstig is uit Australië. De Melaleuca Alternifolia is een theeboom die vooral gebruikt werd door de inheemse bevolking van Australië. De bladeren van de theeboom werden gebruikt om allerlei middeltjes te maken tegen huidaandoeningen. Na het gebruik van tea tree olie zijn mensen vaak positief verrast over de werking tegen hun kalknagels.

ProtectAir:

Tot slot onze favoriete behandeling ProtectAir. ProtectAir heeft een bewezen gepatenteerd recept tegen kalknagels. De handige sprays van ProtectAir bevatten Olile-Active die verspreiding van schimmels tegengaat. Ook gaat de spray herinfectie tegen en kun je zorgeloos je schoenen en sokken dragen. ProtectAir heeft bij 86% van de gebruikers een zichtbaar verbeterd resultaat tegen kalknagels binnen één week.