Is een kalknagel besmettelijk?

kalknagel besmettelijk
Thijs van Dijk
24 januari 2024

Miljoenen mensen over heel de wereld hebben last van kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd. Verdikking, verkleuring en broosheid van de nagels zijn kenmerkend. Voor veel mensen is de vraag of een kalknagel besmettelijk is, of hebben andere vragen erover.Wil je weten of een kalknagel besmettelijk is? Lees dan verder in dit artikel.

Een kalknagel, wat is het eigenlijk?

Bij oudere mensen is het een veel voorkomend probleem, maar ook jongere mensen krijgen steeds meer last van een kalknagel. De medische term is onychomycose, een schimmelinfectie die de nagels aantast. Meestal begint dit aan de punt of de randen van de nagel, geleidelijk wordt de infectie verspreid over de gehele nagelplaat. Vaak komt dit voor bij de teennagels, maar ook de vingernagels kunnen aangetast worden. Helaas is het een terugkerend iets wat komt door meerdere oorzaken.

De belangrijkste oorzaak van een kalknagel

Schimmels zijn de belangrijkste oorzaak van kalknagels. Een schimmel is in zijn element in een vochtige en warme omgeving. Douches, zwembaden en kleedkamers zijn hier enkele voorbeelden van. Diabetici, een zwak immuunsysteem en slechte voetverzorging kunnen andere oorzaken zijn.

Het dragen van te strakke schoenen is ook niet goed voor je voeten. Hierdoor kan de infectie goed zijn gang gaan. Gelukkig kun je thuis tijdens een spel spelen bij online casino777 je schoenen uit doen.

Hoe herken je een kalknagel?

Je hebt snel door of je met een kalknagel te maken hebt. Vaak treedt er verkleuring van de nagel op, voel je ongemak bij het dragen van schoenen of de nagel doet zeer. Hieronder een aantal kenmerken die je kunt tegenkomen bij een kalknagel:

 • Verdikking en broosheid van de nagel
 • Ongemak en pijn bij het dragen van schoenen
 • De vorm verandert van je nagel
 • Textuur van de nagel wordt brokkelig
 • De nagel verkleurt (geel,bruin of wit)
 • Vuilophoping onder de nagel

Nu komen we bij de belangrijke vraag of een kalknagel besmettelijk is? Het antwoord is ja. De schimmel wordt van persoon tot persoon overgedragen. Mogelijke manieren zijn via direct contact met geïnfecteerde nagels of via besmette oppervlakken zoals nagelgereedschap, handdoeken en vloeren. De meeste mensen zijn hier niet op de hoogte van waardoor de besmette kalknagel zich eenvoudig kan verspreiden. 

Hoe kun je het risico verminderen?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om het risico op kalknagels te verminderen. Hier enkele voorbeelden:

 • Antischimmelproducten gebruiken in sokken en schoenen
 • Draag schoenen van natuurlijke materialen
 • Gebruik alleen je eigen nagelgereedschap en deel dit niet met anderen
 • Verzorg je nagels goed en knip ze recht af
 • Draag slippers in openbare ruimten zoals kleedkamers en zwembaden
 • Houd voeten droog en schoon, vooral tussen de tenen

Moet je een arts raadplegen?

Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een kalknagel moet je direct een arts raadplegen. Heb je diabetes of een verzwakt immuunsysteem dan is dit nog belangrijker. Kalknagels kunnen ernstige complicaties veroorzaken bij deze mensen. Je kunt verschillende dingen doen om kalknagels te voorkomen:

 • Gebruik voldoenden vitaminen die de nagelgezondheid bevorderen
 • Geen schoenen dragen die druk op de nagel uitoefenen
 • Nagels altijd kort en schoon houden
 • Handschoenen dragen bij huishoudelijke taken om de nagels te beschermen
 • Mocht je niet een arts durven raadplegen, of wil je het gewoon lekker thuis doen, dan kan je ook hét laserapparaat van NailSonic hieronder aanschaffen!

Misvattingen over kalknagels

Er bestaan helaas wel wat misvattingen en mythes over kalknagels: 

 • Is een kalknagel hetzelfde als een schimmelnagel?:
  Een schimmelnagel en kalknagel hebben dezelfde aandoening. Beide worden veroorzaakt door een schimmelinfectie.
 • Kalknagels zijn na verloop van tijd weer weg:
  In de meeste gevallen verdwijnen kalknagels niet vanzelf en is er behandeling nodig. Omdat ze besmettelijk zijn, is het belangrijk dat de schimmel niet naar anderen wordt verspreid.
 • Schimmelnagels krijg je van slechte hygiëne:  
  Ongeacht het hygiëne niveau kan een kalknagel iedereen treffen. Blootstelling aan schimmels is een grotere oorzaak dan slechte hygiëne.

Handige weetjes over kalknagels

Bij kalknagels kun je gewoon gebruikmaken van nagellak. Wel is het belangrijk om gebruik te maken van een schimmeldodende nagellak. De nagellak zal ervoor zorgen dat de nagel niet verder aangetast wordt. 

Zwemmen en sporten is altijd gezond om te doen, ook met een kalknagel is dit geen enkel probleem. Wel is het verstandig om slippers te dragen in openbare ruimtes om besmetting te voorkomen.

Bij een kalknagel duurt het enige tijd voordat deze genezen is. Variërend van een maand tot enkele maanden voordat de nieuwe gezonde nagel volgroeid is.

Huisdieren zoals honden kunnen ook kalknagels hebben. Je kunt het praktisch uitsluiten dat je als mens besmet wordt door een huisdier. Er is namelijk veelvuldig contact voor nodig.

Tot slot

Een kalknagel is een schimmelinfectie aan de nagel die heel erg vaak voorkomt. Besef dat kalknagel besmettelijk is en je bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen. Het is altijd verstandig om een arts te raadplegen als je het vermoeden hebt dat je een kalknagel hebt. Een goede nagelverzorging zorgt ervoor dat je de minste kans hebt dat de nagel aangetast blijft. Ook praktische zaken als het dragen van goed schoeisel is bij een schimmelnagel erg belangrijk. Schakel een specialist in om de nagel te verzorgen om te voorkomen dat je andere mensen besmet.