Kalknagel behandelen met Vicks vaporub

Kalknagel Vicks
Djibril Kampu
12 januari 2024

Schimmelnagels of kalknagels, ze komen vaker voor dan je denkt! Er bestaan talloze middelen die je kunnen helpen om hiervan af te komen. Meestal medisch, maar soms kunnen huishoudmiddelen je helpen. Een van deze huishoudmiddelen is Vicks vaporub. Geloof het of niet maar Vicks tegen je kalknagel werkt. Er bestaaat geen wetenschappelijk bewijs maar toch zweren mensen erbij dat het effectief is. Het potje heb je meestal al in huis en anders kost het je slechts enkele euro's. In 4 stappen kom je met Vicks gemakkelijk af van je kalknagels. De allersnelste manier om van kalknagels af te komen is laseren. Meer over deze opties lees je in onze blog!

Belangrijkste om te weten:

 • Vaporub helpt gemakkelijk met het verwijderen van een beginnende kalknagel in slechts 4 stappen.
 • Voor volledige verwijdering van schimmels is laseren door zijn warmtestralen enorm efficient.
 • Het belangrijkste middel dat écht helpt tegen kalknagels zijn producten met anti-schimmelmiddel zoals Vicks.
 • Je komt het snelst van een kalknagel af met lasertherapie.
 • Vicks is een van oma's adviezen tegen kalknagels.

Hoe gebruik je Vicks Vaporub om kalknagels te behandelen?

Ga je Vicks gebruiken voor het behandelen van kalknagels? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nagels kort zijn, geen nagellak bevatten en je loszittend nagelmateriaal verwijdert. Zo kan de zalf zijn werk het beste doen. Hieronder hebben we een stappenplan opgesteld voor het behandelproces.

 1. Verwijder het loszittende en aangedane nagelmateriaal en haal de schimmel hier weg. Zorg er ook voor dat de verkleurde nagels geknipt zijn, zodat het meeste deel hiervan weg is.
 2. Vijl nu de nagel dun en verwijder hier ook het aangedane materiaal. Na gebruik ontsmet je de vijl en knipper zodat de bacterie weg is.
 3. Pak nu het potje Vicks en gebruik een wattenstaafje om de zalf op je nagel te smeren. Probeer het zoveel mogelijk onder de nagel te krijgen, zodat het beter zijn werking kan doen.
 4. Doe dit twee keer per dag en probeer een keer te doen na het douchen.

Let op! Vicks kan je nagels en nagelriemen uitdrogen. Zorg ervoor dat je je nagels genoeg ademruimte geeft. Ook het gebruik van een nagel moisturizer kan je helpen.

Vicks Vaporub Voordeelpakket
Kamfer
Terpentijnolie
Eucalyptusolie
Thymol
Bekijk de prijs bij bol.com

Wat is Vicks?

Vicks is een huishoudmiddel dat veel mensen standaard in de kast hebben staan. Meestal gebruikt men het om klachten van verkoudheid en griep te verminderen. Vicks werkt ontstekingsremmend en heeft pijnstillende eigenschappen, die worden veroorzaakt door de ingrediënten menthol en kamfer. Beide ingrediënten zorgen voor vermindering van irritatie in luchtwegen en verminderen zwelling. Daarnaast zit er nog een ander ingrediënt in; Thymol. Dit ingrediënt heeft een antibacteriële en ontsmettende werking die ook kan worden toegepast op kalknagels.

Dit doet Vicks op kalknagels

Zoals we al aangaven, heeft Thymol een antibacteriële en ontsmettende werking. De stof wordt pas geactiveerd bij lichaamswarmte, wat dus makkelijk kan gebeuren nadat je het op nagels en nagelriemen hebt aangebracht. Deze antibacteriële werking zal dus werken tegen de "Microsporum canis bacterie", ook wel bekend als de veroorzaker van kalknagels. Echter is er een klein nadeel. Door de oliën en aromatische stoofen droogt Vicks vaporub snel op. Dus wanneer je het aanbrengt, droogt het je huid op die plek uit. Hetzelfde geldt voor je nagels en nagelriemen. Ook deze zullen sneller uitdrogen na het aanbrengen van deze zalf. Het is dan ook belangrijk om dit na het smeren goed in de gaten te houden.

De voor- en nadelen van een Vicks tegen kalknagel

Samengevat, heeft het gebruik van Vicks voor je kalknagels enkele voordelen en nadelen. Hieronder hebben we deze voor- en nadelen kort voor je toegelicht.

Voordelen

 • Vicks is goedkoop: Een potje Vicks kost gemiddeld €9,- ,
 • Je hebt het meestal al in huis: Vicks vaporub staat bijna in iedere voorraadkast. Grote kans dus dat dit bij jou ook zo is en je het dus niet hoeft aan te schaffen.
 • Het kan zorgen voor het doden van een beginnende kalknagel: Het ingrediënt "Thymol" heeft een antibacteriële werking die ervoor zorgt dat schimmels dood gaan.

Nadelen

 • Het werkt niet bij een langdurende kalknagel: Hoewel Thymol ervoor kan zorgen dat bacteriën snel gedood worden, zal het dit niet goed kunnen doen bij een langer aanwezige kalknagel. Dat heeft te maken met de ernst en intensiteit van het probleem. Thymol is er simpelweg niet voor gemaakt om hier tegen te werken.
 • Het droogt je nagel uit: Vicks bevat veel oliën en aromatische stoffen, die ervoor zorgen dat je nagel sneller uitdroogt. Een uitgedroogde nagel kan het kwetsbaarder maken voor nieuwe bacteriën. Je kunt dit tegen gaan door je nagel genoeg ademruimte te geven of door een moisturizer te gebruiken.
 • Het is lastig aan te brengen: Vicks werkt pas goed als het direct op de huid met de schimmel zit. Het kan dan ook een hele klus zijn om dit aan te brengen.

Hoe kom je het snelst van een kalknagel af?

Het proces van het behandelen van kalknagels kan soms wel een half jaar duren. Een nagel groeit namelijk gemiddeld maar 0,1 millimeter per dag. Ongeveer 3 tot 3,5 millimeter per maand. Echter geldt dit voor vingernagels, voor teennagels ligt dit getal een stuk lager en groeien deze gemiddeld 1,62 millimeter per maand. Wees je er bewust van dat een aangetaste nagel dus niet zal herstellen, maar Vicks enkel kan helpen de nagel rustiger te maken en de schimmel te doden. Een nóg snellere oplossing tegen kalknagels is de NailSonic laser. Het NailSonic apparaat doodt de schimmel op de nagel, door middel van diepgaande trillingen en warmtetechnologie. Door het NailSonic apparaat kan je al na één week af zijn van je geïnfecteerde kalknagels! Het is dan wel de bedoeling dat je 7 dagen per week en 7 minuten per teen het apparaat gebruikt. Niet zeker van de werking? NailSonic geeft ook nog eens 60 dagen garantie!

NailSonic™
(9148 reviews)
Sanne F.

"Ik was altijd onzeker over mijn nagels, maar dit product heeft dat compleet verandert! Het is echt makkelijk te gebruiken en snel en effectief. Ik loop nu vol zelfvertrouwen op m'n slippers over het strand!"

Geen nagelschimmel meer in slechts 7 dagen!
Toon vol vertrouwen overal je nagels
Geniet van blijvende resultaten
Geen resultaat? Je geld terug!
Houdt gezonde nagels en huid intact
Bestel nu!

Wat helpt écht tegen kalknagels?

Net zoals voor veel dingen in het leven geldt: "voorkomen is beter dan genezen". Dit geldt ook bij kalknagels en dus zijn er enkele adviezen die je helpen om schimmelnagels tegen te gaan of deze erger te laten worden.

 • Was je voeten zonder zeep. Gebruik je toch zeep? Zorg er dan voor dat je de zeepresten goed wegspoelt.
 • Droog je voeten goed af en zorg dat dit ook tussen de tenen gebeurt.
 • Zorg ervoor dat je elke dag schone katoenen of wollen sokken draagt.
 • Zorg ervoor dat je schoenen genoeg lucht doorlaten. Draag bij voorkeur sandalen, linnen of leren schoenen.
 • Draag altijd eigen slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Zoals bij doucheruimtes en zwembaden.
 • Heb je een rode gevoelige huid tussen de tenen? Dan kan dit voetschimmel zijn. Het is belangrijk dat je dit behandelt, zodat de bacterie zich niet kan verplaatsen en je nagels kan aantasten. De voetschimmel bacterie heeft namelijk veel weg van de bacterie die kalknagels veroorzaakt. Gelukkig is voetschimmel al gemakkelijk te behandelen met huismiddeltjes.

Let op!: Het is belangrijk om te weten dat Vicks Vaporub een product is tegen verkoudheid en niet gemaakt is voor een kalknagel te bestrijden. De kans is groot dat er andere producten zijn die beter werken, maar als je alles al geprobeerd hebt en niets werkt, kan proberen geen kwaad!

kalknagels behandelen met vicks

Alternatieve middelen tegen kalknagels

Naast Vicks zijn er meer middelen die je tegen een kalknagel kunt gebruiken. Zo helpen azijn en soda bij het behandelen van kalknagels. Azijn is geschikt door de zuurgraad, deze zorgt niet alleen ervoor dat je nagel beter ontsmet wordt, maar zorgt er ook voor dat schimmels worden gedood. Daarnaast kun je gebruik maken van teatreeolie. Ook dit middel heeft een antibacteriële werking en kan zorgen voor verlichting. Net als bij Vicks, is ook hier het effect niet wetenschappelijk bewezen.

Je zal alle huismiddeltjes tegen kalknagels en andere genoemde oplossingen dus zelf moeten uitproberen. Enkel en alleen op deze manier kom je erachter welke behandeling het best bij jouw situatie past. Vergeet niet; ook oma's raad tegen kalknagels is enorm behulpzaam, ook dit kan jou de goede weg op helpen. Veel succes!