Kalknagels behandelen met soda

kalknagels behandelen met soda
Thijs van Dijk
13 januari 2024

Kalknagels zijn vrijwel altijd een kwel voor iemand. Ze zien er onsmakelijk uit, kunnen pijn gaan doen en zelfs voor meer voetproblemen zorgen. Er bestaan veel middelen die je kunt gebruiken om kalknagels te behandelen, een daarvan is soda. Hoe werkt soda tegen een kalknagel? Dat gaan we je in deze blog vertellen!

Kan ik soda gebruiken voor een kalknagel?

Kalknagels behandelen met soda of zuiveringszout is een goede manier om ze te bestrijden. Verwacht echter geen wonderen, het zal namelijk lang duren voor je resultaat ziet. Na de eerste behandeling zal de soda de kalknagel beginnen te behandelen. Begin je met dit traject? Dan is het belangrijk dat je dit volhoudt. We snappen dat het demotiverend kan werken als je geen resultaat ziet. Zeker wanneer je al een week of twee bezig bent. Toch moet je niet opgeven en doorgaan.

Kalknagels behandelen met soda in 5 stappen

Kalknagels behandelen met soda is snel en eenvoudig. Lees hier ons handige 5 stappenplan voor snelle resultaten!

  • Stap 1: Maak de voet(en) schoon met wat water en dep ze goed droog. Op een schoon oppervlak kan de soda namelijk het beste zijn werk doen.
  • Stap 2: Maak een papje van 2 delen soda en 1 deel water in een kommetje en mix het tot één geheel. (Voor het behandelen van één kalknagel raden wij aan om 2 theelepels soda en 1 theelepel water te gebruiken.)
  • Stap 3: Breng het papje met een wattenstaafje aan op de kalknagel en de omliggende huid. Doe dit niet met je vingers, aangezien dit bacteriën kan introduceren aan het helingsproces.
  • Stap 4: Laat het voor 17 minuten intrekken. Zorg ervoor dat je goed stilzit en er niks tegen de voeten aanstoot tijdens deze 17 minuten.
  • Stap 5: Is de tijd om? Spoel het papje goed van je nagels en de omliggende huid af.

Onze tip? Herhaal dit proces 2 keer per dag en je zult zien dat je nagels al verbeteren binnen een week of 2!

kalknagels behandelen met soda

Waarom kalknagels behandelen met soda?

Een kalknagel behandelen met huismiddelen? Oma weet er wel raad mee! Baking soda, ook wel bekend als zuiveringszout, is zeker zo’n dingetje dat haast iedereen wel in huis heeft staan. Zuiveringszout wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. Waaronder het verdelgen van nare luchtjes in huis, om van een slechte adem af te komen en voor het bestrijden van een kalknagel. Dat laatste wordt veroorzaakt door een paar eigenschappen van soda namelijk:

  • Een antibacteriële werking
  • Werkt pijnstillend
  • Remt ontstekingen

Door je kalknagels te behandelen met soda creëer je een bepaalde omgeving. Hierin kunnen bacteriën en schimmels niet overleven. Wat weer te maken heeft met de eigenschappen van soda. Het is namelijk een alkalisch middel, ofwel het bevat een bepaalde hoeveelheid zuur. Dit zuur zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels worden gedood en het gaat verschillende infecties tegen. Baking soda heeft daardoor een vergelijkbare werking als azijn.

Wat is het effect van een behandeling van soda op je kalknagel?

Het zuur in de baking soda zorgt er in theorie voor dat bacteriën en schimmels worden gedood. Veel mensen zweren erbij dat dit huishoudmiddel hen van een kalknagel heeft geholpen, maar sterk wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog steeds. Vandaar kunnen wij dus niet met zekerheid zeggen dat een behandeling met soda je kalknagel oplost. Echter kan het geen kwaad om het te proberen. Zorg er wel voor dat je de instructies aanhoudt, zo verhoog je namelijk de slagingskans aanzienlijk!

kalknagels behandelen met soda

Azijn en soda voetenbad, een alternatief!

Naast een pap van soda, is er ook een alternatief dat je kan gebruiken voor de behandeling van een kalknagel. Bij dit alternatief gebruik je zowel azijn als soda. Dit pak je als volgt aan:

  • Zo gebruik je de azijn: Pak 1,5 liter water en verwarm deze tot een lauwwarme temperatuur. Meng dit met 125 milliliter appelazijn en dompel nu je voeten 15 tot 20 minuten onder in dit azijn voetenbad.
  • Zo gebruik je de soda: Droog je voeten goed af en gebruik nu de soda in een pasta vorm (zoals we aan het begin van de blog uitlegde). Breng dit papje aan en laat het 10 tot 15 minuten intrekken. Hierna spoel je je voeten weer af en droog je je voeten goed af. Herhaal dit dagelijks tot je kalknagel er weer beter uit gaat zien.

Andere huismiddelen voor een kalknagel te behandelen

Kalknagels, voetschimmel en andere kwaaltjes zijn op allerlei manieren te behandelen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van teatreeolie, Vicks, azijn of een laserbehandeling tegen kalknagels. Schimmelinfecties doen eigenlijk nooit pijn en over het algemeen heb je er geen last van. Maar zowel een kalknagel of voetschimmel kan er vies uitzien. Vooral wanneer ze geel, bruin en korrelig beginnen te verkleuren. Daarnaast is het mogelijk dat je nagel een bepaalde vorm krijgt en op een verkeerde manier gaat groeien. In deze blog hebben we het gehad over baking soda om je kalknagel te behandelen. Daarnaast zijn er nog meer hulpmiddelen die je kunnen helpen tegen een kalknagel of voetschimmel, die we hieronder opsommen:

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Voorkomen beter dan genezen

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Kalknagels of andere schimmels kan je op verschillende plekken oplopen. Als je sauna’s, zwembaden of sportzalen bezoekt, draag dan altijd slippers of waterschoenen. Probeer je voeten altijd goed te drogen na het zwemmen of douche. Verzorg je voeten goed en deel nooit je nagelknipper, vijl of schaar met iemand anders. Doe altijd schone sokken aan. Tot slot moet je ook altijd proberen goed ventilerende schoenen en sokken te dragen.