Helpt azijn tegen kalknagels?

Azijn tegen kalknagels
Djibril Kampu
8 januari 2024

30% van de Nederland heeft last van schimmelnagels of kalknagels. In veruit de meeste gevallen komt dit voor op hun tenen. Kalknagels en schimmelnagels zijn besmettelijk, wat betekent dat de bacterie snel kan verspreiden naar andere teennagels. Het is daarom noodzaak om kalknagels zo snel mogelijk te behandelen. Veel mensen kijken daarom snel naar hulpmiddelen die al in huis zijn. Eén van deze hulpmiddelen die je vaker hoort, is azijn of appelazijn. Een bekend middel dat je zeker al eens te horen hebt gekregen als tip van oma.

Meestal wordt er gekozen voor deze hulpmiddelen om een bepaalde reden: schimmels kunnen namelijk niet tegen zuren. Azijn bevat van nature veel zuur en zal er in theorie voor kunnen zorgen dat de schimmels en bacteriën sneller doodgaan. Echter, is dit nogal een vertekend beeld en laat de praktijk een heel ander beeld zien, waarin de blijvende effectiviteit van azijn of appelazijn op schimmelnagels niet heel groot blijkt te zijn. Dat heeft met een aantal eigenschappen te maken, die we later in deze blog uitgebreid behandelen.

Wanneer je merkt dat het voor jou niet veel doet, is het verstandig om over te stappen op producten die wel aangetoond werken. Voorbeelden hiervan zijn medische producten die een aantoonbaar resultaat hebben en of beschikken over een medisch keurmerk.

Belangrijkste om te weten:

 • Appelazijn werkt het beste tegen kalknagels, maar andere azijnen kunnen ook effectief zijn. Het is af te raden om schoonmaakazijn te gebruiken.
 • Azijn doodt schimmels en bacteriën op- en in je nagels, maar het kan ook je omliggende huid irriteren.
 • Appelazijn voorkomt niet herinfectie.
 • Voor langdurigere kalknagels wordt, bij ineffectiviteit van azijn, NailSonic aangeraden.

Hoe behandel je kalknagels met azijn?

Allereerst dien je het mengsel goed met elkaar te mengen, ga hierbij uit van een 1 op 1 verhouding tussen water en azijn. Let op! Houd je aan deze verhouding, zo voorkom je namelijk dat je irritaties krijgt aan je huid. Vervolgens dien je je geïnfecteerde nagels 1 keer per week te vijlen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën minder kans krijgen op een herinfectie. Betreffende het azijn-watermengsel, dit dien je 1 of 2 keer per dag aan te brengen. Je kunt dit doen door een kwastje nat te maken met dit mengsel, maar een beter idee is om je voeten geheel onder te dompelen in dit mengsel. Zo kom het mengsel beter bij de bron van de infectie en kan het daardoor betere focussen op het helen van deze plek. Verder is het belangrijk om na elke behandeling goed te ontsmetten. Dit geldt ook voor je nageltang en vijl.

Samengevat, ziet het stappenplan met azijn er als volgt uit:

 • Knip of en vijl een keer per week je geïnfecteerde nagels. Ontsmet iedere keer je vijl en schaar zodat de bacteriën verdwenen zijn. Kalknagels zijn namelijk zeer besmettelijk.
 • Zet een teiltje klaar en meng een kwart liter warm water met een kwart liter natuur- of appelazijn. Dompel je voeten onder in dit mengsel en laat dit 10 tot 20 minuten werken. Heb je wondjes op je voeten? Geen zorgen, dit kan verder geen kwaad. Wel kan dit vervelend prikken, dus wees daar op voorbereid!
 • Droog na de behandeling goed je voeten af. Gebruik hier een aparte handdoek voor en doe dit met name tussen de tenen. Als je voeten te vochtig blijven kan de schimmel namelijk snel teruggroeien!
 • Gooi de handdoek direct bij de vieze was. De schimmel is besmettelijk en kan dan ook doorgegeven worden middels deze vochtige gebruikte handdoek. Was deze handdoek op 60 graden voordat je hem opnieuw gebruikt!
wattenstokje met appelazijn tegen kalknagels

Welke azijn werkt het beste tegen kalknagels?

Kalknagels behandel je het best met appelazijn! Dit soort azijn wordt gewonnen uit gepureerde appels. Sommigen kennen het ook wel als appelcider, dit is minder heftig dan natuurazijn. Natuurlijke appelazijn is zuur en dat is waar het van pas komt bij kalknagels. Schimmels kunnen hier namelijk over het algemeen heel slecht tegen. Tevens kun je appelazijn gebruiken als je last hebt van een schimmelinfectie om het uitbreiden van de voetschimmel tegen te gaan. Hiermee maak je het lastig voor de schimmel om te groeien. Zoals we al aangaven is het niet verzekerd dat de schimmelnagel helemaal verdwijnt. De behandeling zal er echter wel voor zorgen dat het lastiger voor de schimmel wordt om te groeien.

Zo behandel jij je kalknagels met appelazijn

Het gebruik van appelazijn om je kalknagels te behandelen is vrij eenvoudig maar zéker effectief, dus let vooral op: Smeer de plek waar je last hebt van je kalknagel minstens 2 tot 3 keer per dag in met de appelazijn. Voor het aanstippen van deze plek kun je een wattenstaafje of kwastje gebruiken. Hiermee breng je de azijn precies aan op de kalknagel. Dit is ook wel dé tip van oma voor het gebruiken van appelazijn tegen kalknagels. Succes is dus gegarandeerd!

Kan ik kalknagels behandelen met schoonmaakazijn?

Wij weten met onze deskundigheid in kalknagels als geen ander wat het meest effectief is. Het gebruik van schoonmaakazijn raden wij af, het gebruik van een voetenbad raden we wel aan! Schoonmaakazijn is namelijk geen natuurlijk product. Het is zelfs meer schadelijk dan behulpzaam. Dit soort azijn bevat 2 tot 3 keer zo veel azijn als tafelazijn. Bovendien kan het methanol bevatten. Het mag dus absoluut geen veelvuldige blootstelling aan de huid hebben, dit kan irritatie veroorzaken. We raden je dan ook aan ons advies op te volgen om appelazijn te gebruiken.

azijn tegen kalknagels

Voor- en nadelen van azijn bij het behandelen van kalknagels

Zowel natuur- als appelazijn heeft zijn voordelen en nadelen. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de voor- en nadelen die spelen bij het gebruik van azijn voor een kalknagel behandeling.

Voordelen

 • Azijn is een stuk goedkoper
 • Zowel appelazijn als natuurazijn kun je op meerdere plekken in de stad kopen
 • Het kan een oplossing zijn voor een beginnende kalknagel

Nadelen

 • Echter, bij een langer aanwezige kalknagel zal het minder effectief zijn
 • Het is een zuur en kan zorgen voor irritatie aan je huid
 • In theorie lost het zuur de schimmel en bacteriën op, maar doet daardoor ook schade aan je huid en nagels
 • Hoewel appelazijn bewezen effectief is tegen schimmels, voorkomt het niet een herinfectie.

Als je last hebt van kalknagels wil je uiteraard middelen uitproberen die het meest effectief zijn. De innoverende technologie van NailSonic is daar een van. Het behandelt jouw kalknagels én voorkomt herinfecties. Het product is bewezen effectief voor de behandeling van jouw kalknagels. NailSonic garandeert namelijk, bij juist gebruik, na al één week groot resultaat!

Wat helpt naast azijn ook effectief voor mijn kalknagels?

Helaas hoor je niet heel vaak dat behandelen met azijn of appelazijn daadwerkelijk de schimmel verwijdert. Zeker bij beginnende kalknagel kan je het voetenbadje 2 keer per dag proberen. Wanneer je vooruitgang ziet dan kun je er altijd mee doorgaan. Maar als je geen vooruitgang ziet, probeer dan methodes waarvan wel is onderzocht dat ze werken te gebruiken. Zoals we net al zeiden, is onze persoonlijke tip het goedkope apparaat van NailSonic. Ze zeggen wie mooi wil zijn (financiële) pijn moet lijden. Dit hoeft bij NailSonic niet. Schimmel-loze nagels zouden niet duur te hoeven zijn.

NailSonic™

NailSonic™
(9148 reviews)
Sanne F.

"Ik was altijd onzeker over mijn nagels, maar dit product heeft dat compleet verandert! Het is echt makkelijk te gebruiken en snel en effectief. Ik loop nu vol zelfvertrouwen op m'n slippers over het strand!"

Geen nagelschimmel meer in slechts 7 dagen!
Toon vol vertrouwen overal je nagels
Geniet van blijvende resultaten
Geen resultaat? Je geld terug!
Houdt gezonde nagels en huid intact
Bestel nu!

Conclusie

We kunnen de conclusie trekken dat appelazijn tegen kalknagels kan werken, maar niet de meest efficiënte manier is. De zuren van appelazijn verwijderen de schimmels die een kalknagel veroorzaken, echter zijn ze niet sterk genoeg om een herinfectie te voorkomen. Dit blijkt niet alleen uit onze persoonlijke ervaring, maar ook uit onderzoek. Bovendien kan het gebruiken van azijn op huid zorgen voor irritaties en zelfs beschadigingen. Daarom is het altijd beter om te kiezen voor een bewezen effectief product zoals NailSonic. Bovendien biedt NailSonic, in tegenstelling tot appelazijn, bescherming tegen herinfectie en zorgt de ontsmettende werking ervoor dat schimmels minder kans krijgen om terug te komen.