Kun je kalknagels met azijn behandelen?

Azijn tegen kalknagels
Thijs van Dijk
10 mei 2024

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels, zijn niet alleen onaantrekkelijk, maar bovenal pijnlijk. Het is dan ook niet meer dan logisch dat men op zoek gaat naar natuurlijke hulpmiddelen die ze al in huis hebben. Veel mensen willen uiteraard zo snel mogelijk de pijn verhelpen en gaan dan ook op zoek naar oplossingen waar ze snel mee aan de slag kunnen. Een van de natuurlijke hulpmiddelen in de strijd tegen kalknagels is azijn. Werkt azijn tegen kalknagels echt? Ja! Azijn is geen gegarandeerd geneesmiddel, maar kan zeker helpen tegen kalknagels. In deze blog vind je een stapsgewijze handleiding voor het behandelen van kalknagels met azijn, waaronder het gebruik van appelazijn en schoonmaakazijn.

Stap-voor-stap gids voor het behandelen van kalknagels met azijn

Ben jij geen voorstander van medicijnen tegen kalknagels, dan is het gebruik van azijn dé oplossing voor jou. Hoe kun je kalknagels behandelen met azijn? Je gaat aan de slag met een azijn voetenbad, waarbij je gelijke delen lauw water met azijn mengt. Hierbij maak je gebruik van witte azijn. Het is de bedoeling dat je dagelijks de nagels tussen 10 tot 20 minuten weekt. Hier heb je het volgende voor nodig:

 • Witte azijn
 • Warm water
 • Een bak groot genoeg voor beide voeten of handen
 • Een zachte handdoek
 1. Knip de kalknagel: om ervoor te zorgen dat het azijn de schimmel onder de nagel bereikt, is het het beste om je nagels kort te knippen voordat je met de behandeling begint. Knip ze echter niet té kort: zorg ervoor dat je zoals gewoonlijk stopt bij het witte randje. Als de nagel erg hard is, kun je deze verzachten met bijvoorbeeld ureumcrème. LET OP: vergeet niet de nagelknipper onmiddellijk te ontsmetten. Kalknagels zijn zeer besmettelijk en je wilt deze infectie niet verspreiden!
 2. Voorbereiding: ter voorbereiding meng je een gelijk deel azijn met water in een bak die groot genoeg is voor je voeten. Meng bijvoorbeeld 200 ml azijn met 200 ml water. Zorg ervoor dat er voldoende van het mengsel in de bak zit, zodat de nagels volledig ondergedompeld kunnen worden.
 3. Weken: week je handen of voeten in het mengsel van water en azijn voor een kwartier tot maximaal 20 minuten. Spoel vervolgens je handen of voeten met water goed af.
 4. Drogen: droog vervolgens met een zachte handdoek de voeten of handen grondig af. Het is hierbij enorm van belang om ervoor te zorgen dat de handen of voeten volledig droog zijn. Dit is namelijk nodig om verdere schimmelgroei te voorkomen.
 5. Herhaling: bij de behandeling van kalknagels met azijn is het belangrijk om te blijven herhalen. Kalknagels groeien namelijk langzaam, het behandelen ervan kan dan ook wat tijd en geduld vergen. Houd hier dan ook rekening mee.

Hoe lang mogen voeten in azijn weken?

Als je precies wil weten hoelang je je voeten mag laten weken in azijn, adviseren we 15 tot 20 minuten aan. Meng 250 ml lauw tot warm water met 250 ml witte azijn in een emmer die groot genoeg is voor je voeten. Hierin mogen de schimmelvoeten gedurende 15 tot 20 minuten weken.

Blijf tot slot de conditie van de nagel-gezondheid in de gaten houden. Als er na een aantal weken aan herhaling geen vooruitgang is geboekt, is het advies om een pedicure voor kalknagels te raadplegen. We zouden de specialist in kalknagel behandelen niet zijn zonder een gouden tip hierbij te geven. Dit is namelijk het feit dat appelazijn met schimmelnagels goed gepaard gaan. Na het afspoelen van de handen of voeten kan je namelijk de nagel met een wattenstaafje aanstippen met appelazijn. Dit azijn mag je gerust twee keer per dag aanbrengen op de plek waar je last van hebt.

Het gebruik van appelazijn bij schimmelnagels

We zouden de specialist in kalknagel behandelen niet zijn zonder een gouden tip hierbij te geven. Dit is namelijk het feit dat appelazijn met schimmelnagels goed gepaard gaan. Na het afspoelen van de handen of voeten kan je namelijk de nagel met een wattenstaafje aanstippen met appelazijn. Dit azijn mag je gerust twee keer per dag aanbrengen op de plek waar je last van hebt. Over het algemeen zou dit gebruik van appelazijn voldoende moeten zijn. Als je graag een azijnbad maakt met appelazijn is het van belang om het gebruik ervan op te bouwen. Appelazijn kan de huid namelijk sneller irriteren dan witte azijn.

Stap-voor-stap gids voor het behandelen van kalknagels met appelazijn

 1. Zorg ervoor dat je twee gelijke delen aan water en appelazijn gebruikt. Mocht je bijvoorbeeld een mok aan appelazijn gebruiken, dan gebruik je dezelfde hoeveelheid water.
 2. Wederom dompel je volledig de nagels in het gemaakte mengsel.
 3. Omdat je met appelazijn moet opbouwen begin je met het weken van de nagels in 10 minuten. Vervolgens bij herhaling mag dit oplopen tot twintig minuten.
 4. Tot slot droog je met een zachte handdoek de voeten of handen goed af.

LET OP: als je merkt dat je een gevoelige of geïrriteerde huid hebt na het gebruik van het appel-azijnbad, is het advies om direct met deze behandeling te stoppen. Elke gezondheidssituatie verschilt immers van elkaar en daarmee werkt voor ieder een andere oplossing beter.

Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn

Wij weten met onze deskundigheid in kalknagels als geen ander wat het meest effectief is. Het gebruik van schoonmaakazijn raden wij af. Schoonmaakazijn is namelijk geen natuurlijk product. Het is zelfs meer schadelijk dan behulpzaam. Dit soort azijn bevat 2 tot 3 keer zo veel azijn dan tafelazijn. Bovendien kan het methanol bevatten. Het mag dus absoluut geen veelvuldige blootstelling aan de huid hebben, dit kan irritatie veroorzaken. We raden je dan ook aan ons advies op te volgen om appelazijn te gebruiken.

Het behandelen van kalknagels met azijn is dus zeker mogelijk! Voor het beste resultaat is er geduld en consistentie nodig. Houd ons stappenplan aan en gebruik dagelijks onze gouden tip met het appelazijn. In combinatie met medicatie of in ieder geval een antischimmelproduct, werkt deze behandeling op zijn best. Vergeet tot slot niet dat het bestrijden van kalknagels een lang proces kan zijn en het niet voor iedereen hetzelfde werkt. Probeer de behandeling van kalknagels met azijn dan ook uit en kom erachter of we jou hiermee in de goede richting helpen!

Zo werkt azijn tegen kalknagels

Azijn is een bekend hulpmiddel tegen kalknagels om zijn antibacteriële eigenschappen. Dit wil zeggen dat azijn tegen kalknagels helpt door het doden van bacteriën en schimmels. De bacteriën en schimmels in de nagel overleven de hoge zuurtegraad van azijn namelijk niet. Dit maakt het een comfortabele optie voor het behandelen van kalknagels in huis. In het bijzonder raden we appelazijn aan, vanwege de mildere aard en de grotere aanwezigheid van azijnzuur. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs dat de werking van azijn op schimmelnagels preventief is. Kalknagels met azijn behandelen is dus geen blijvende optie, het is aan te raden als aanvullende behandeling bij gebruik van medicatie tegen kalknagels.

Is azijn goed voor (kalk) nagels?

Het natuurlijke middel azijn kan dus helpen tegen kalknagels vanwege zijn zuurtegraad. In die zin is azijn goed voor de nagels omdat het werkt tegen de groei van schimmels. Echter is het belangrijk om aan te merken dat schimmels zich onder de nagel bevinden, op het nagelbed. Aangezien azijn in de nagel doordringt, maar niet in het nagelbed, blijft de schimmel onder de nagel aanwezig. Dus, hoewel azijn tegen kalknagels tijdelijk kan helpen, is het dus géén blijvende oplossing. Ons advies is dan ook om kalknagels te behandelen met antischimmel-medicatie. Azijn kan daarnaast als aanvullende behandeling worden gebruikt.