Beschadigde nagels behandelen

Nagels laten doen
Thijs van Dijk
6 februari 2023

Je handen zijn vaak het eerste wat mensen van je zien. Je handen vallen meteen op en daarbij ook je nagels. Verzorgde handen en mooie nagels zijn dan ook het toonbeeld van een representatief uiterlijk. Toch kan het een hele uitdaging zijn om je beschadigde nagels te behandelen. Je nagels kunnen namelijk snel beschadigd raken.

Beschadigde nagels komen dan ook veel voor. Let op je nagels, want zij vertellen je veel over je gezondheid. Je kan beschadigingen aan je nagels hebben in de vorm van kleuren of in de vorm van texturen. Je kan ook beschadigingen hebben doordat je eerst kunstnagels had en deze nu van je nagels af zijn. Welke vorm van beschadiging je ook hebt, het moet altijd behandeld worden.

Kleuren

Als je nagels beschadigd zijn dan kunnen je nagels allemaal verschillende kleuren aannemen. Zo kunnen je nagels geel, wit, zwart, groen, blauw of rood worden. Hebben je nagels een kleur? Dan is dat nooit goed, maar je kan hier zelf meestal niks aan doen. Ga zo snel mogelijk naar de dokter hiermee zodat het probleem verholpen kan worden.

Heb je gele nagels? Dan zijn ze beschadigd door het gebruik van tabak of door het aanbrengen van nagellak zonder een beschermlaag. Witte of blauwe nagels laten zien dat er vaak sprake is van een stoornis in de bloedsomloop. Zwarte nagels laten zien dat je een ongelukje hebt gehad. Is dat niet het geval? Dan moet je zo snel mogelijk naar de dokter want dat zou wel eens een kwaadaardig melanoom kunnen zijn. Deze moet zo snel mogelijk behandeld worden. Zijn je nagels groen? Dan heb je een schimmelinfectie die je moet behandelen. Rode nagels laten zien dat er iets mis is met je longen, je nieren of in sommige gevallen zelfs je hart.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Texturen

Naast dat je nagels kleuren kunnen krijgen, kunnen er ook andere beschadigingen ontstaan. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je nagels zacht, geribbeld of zelfs broos zijn. Misschien ontdek je wel witte vlekken. Aan deze beschadigingen kun je wel zelf iets doen. Sla dus meteen alarm als je nagels een van deze tekenen vertonen. Heb je zachte nagels? Dan is dat vaak een teken van een tekort aan zwavel. Dit kun je weer binnenkrijgen via voeding. Zijn je nagels geribbeld? Dan hebben je nagels tekort aan zink en kun je dit ook weer binnenkrijgen via voeding of tabletten. Als je broze nagels hebt dan is dit vaak een gevolg van nagelbijten. Allemaal dingen die je dus relatief makkelijk zelf kan oplossen.

nagels verzorgen

Kunstnagels

Deze vorm van beschadiging komt erg veel voor. Wanneer er kunstnagels op de eigen nagels hebben gezeten en deze eraf worden gehaald dan is het eigen nagelbed vaak beschadigd. Niet alleen het nagelbed is beschadigd, ook de nagelriem is vaak niet meer zoals deze hoort te zijn. Wanneer je beschadiging hebt door kunstnagels kun je deze beschadiging ook zelf oplossen, net zoals wanneer je beschadiging aan je nagels hebt door een andere textuur. Het vergt wat werk gedurende een aantal weken, maar daarna stralen ook jouw nagels weer als vanouds. Voor verzachting en verlichting van pijn kan het smeren van sudocreme bijdragen.

Behandelen

Zoals net al gezegd kun je dus beschadigingen door texturen en beschadigingen door kunstnagels zelf behandelen. Dit kun je het beste doen in een aantal stappen. Herhaal deze stappen dagelijks gedurende twee weken tot een maand, zodat je nagels weer kunnen aansterken.

Nagelriemen- Als eerste moet je je nagelriemen goed verzorgen. Waarom? De nagelriem heeft een belangrijke functie. Deze zorgt ervoor dat er geen bacteriën binnendringen. Je kan ze het best verzorgen met een product als dadi oil. Deze olie hydrateert en verzorgt de nagelriemen als je deze een beetje masseert over je nagelriemen. Doe dit dagelijks bijvoorbeeld voor het slapen gaan om je nagelriemen snel te herstellen.

Tea-tree olie- Ook kun je je nagelbed goed verzorgen. Dit doe je met tea-tree olie. Breng een beetje olie aan op een wattenschijfje en masseer het over je nagelbed. Doe dit en keer per dag, bijvoorbeeld weer voor het slapen gaan.

Nagelverharder- Gebruik ook een nagelverharder die je iedere twee dagen opnieuw aanbrengt. Op die manier geef je je nagels wat ondersteuning. Let er wel op dat je de juiste nagelverharder kiest en dat je echt een nagelverharder hebt en geen base coat. Dit is echt een verschil. Een base coat beschermt de nagels tegen verkleuring wanneer je je nagels gaat lakken, een nagelverharder doet dit niet.

Water drinken- De laatste stap: voldoende water drinken. Water drinken helpt je beschadigde nagels herstellen door het lichaam te hydrateren. Je nagels krijgen hierdoor weer een gezonde glans en gaan weer netjes groeien. Dit is niet alleen een handige stap als je je nagels per se moet behandelen. Om je nagels gezond te houden kun je het best iedere dag van het jaar gewoon twee liter water drinken. Ontstekingen, die bij een ingegroeide nagel ontstaan worden niet voorkomen.

Bekijk hieronder een snelle oplossing bij kalknagels!

NailSonic™