Kalknagel behandelen met propolis tinctuur

propolis tinctuur
Thijs van Dijk
14 juni 2023

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels, kunnen een vervelend probleem zijn dat veel mensen treft. Gelukkig is er een natuurlijk wondermiddel genaamd propolis tinctuur dat effectief kan zijn bij de behandeling van deze hardnekkige aandoening. In dit artikel zullen we toelichten wat propolis tinctuur is, hoe het werkt, hoe je het moet gebruiken en de voordelen ervan bij het bestrijden van kalknagels. Wil je eerst meer weten over kalknagels? Klik dan hier!

Wat is propolis tinctuur?

Propolis tinctuur is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van propolis, een kleverige substantie die door bijen wordt verzameld van verschillende plantenknoppen en boomschors. Bijen gebruiken propolis om hun bijenkorven te beschermen tegen ziekteverwekkers en bacteriën. Het bevat een breed scala aan bioactieve stoffen, zoals flavonoïden, fenolzuren en etherische oliën, die krachtige antischimmel- en antibacteriële eigenschappen hebben.
Bij het behandelen van kalknagels spelen deze eigenschappen een belangrijke rol:

Antischimmelwerking: De flavonoïden en fenolzuren in propolis tinctuur hebben antischimmelactiviteit. Ze kunnen de schimmel bestrijden die de nagel aantast en de groei ervan remmen. Door regelmatig propolis tinctuur op de aangetaste nagel aan te brengen, kan de schimmel geleidelijk worden geëlimineerd, waardoor de nagel gezonder wordt.

Antibacteriële eigenschappen: Naast het bestrijden van schimmelinfecties, heeft propolis tinctuur ook krachtige antibacteriële eigenschappen. Dit helpt bij het voorkomen van bijkomende bacteriële infecties rondom de kalknagel. Door de aanwezigheid van deze eigenschappen kan de tinctuur ontstekingen verminderen en de genezing bevorderen.

Bescherming en versterking van de nagel: Propolis tinctuur kan ook de nagel helpen beschermen en versterken. De bioactieve stoffen in de tinctuur kunnen de nagelstructuur verbeteren en beschadigde nagels herstellen, waardoor de nagels sterker en gezonder worden.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Waar is propolis tinctuur goed voor?

De antischimmel- en antibacteriële eigenschappen van dit middel maken het zeer effectief tegen kalknagels. Het kan helpen bij het bestrijden van de schimmel die de nagel aantast en de groei ervan remmen. Bovendien kan het de nagel helpen beschermen tegen verdere infecties en ontstekingen. Andere natuurlijke middelen die je hiervoor kunt gebruiken, zijn kokos olie en tea tree olie.

propolis tinctuur

Hoe gebruik je propolis tinctuur?

Het gebruik van propolis tinctuur is vrij eenvoudig. Volg deze stappen voor een optimale behandeling van kalknagels:

  • Maak je voeten goed schoon en droog ze grondig af.
  • Breng een paar druppels propolis tinctuur rechtstreeks aan op de aangetaste nagel.
  • Masseer zachtjes in zodat de tinctuur goed wordt opgenomen.
  • Laat de tinctuur volledig drogen voordat je sokken of schoenen aantrekt.
  • Herhaal dit proces twee keer per dag, bij voorkeur 's ochtends en 's avonds.

Kleurverandering nagel
Het is belangrijk om te weten dat propolis tinctuur de nagel een gele of bruine kleur kan geven. Dit is een normaal effect en geen reden tot zorgen. Het laagje propolis hoeft niet te worden verwijderd; je kunt eenvoudig nieuwe druppels of crème bovenop de bestaande laag aanbrengen. Na verloop van tijd zal de propolis vanzelf verdwijnen. Als je het sneller wilt verwijderen, kun je dit laten doen door een pedicure.

Voordelen van propolis bij kalknagels

Antischimmelwerking: Het goedje bevat stoffen die effectief kunnen zijn bij het bestrijden van schimmelinfecties, waardoor de groei van de kalknagel wordt geremd.
Antibacteriële eigenschappen: Het kan helpen bij het voorkomen van bijkomende bacteriële infecties, waardoor ontstekingen worden verminderd.
Natuurlijke samenstelling: Propolis is een natuurlijk product zonder schadelijke chemicaliën, wat het een veilige optie maakt voor langdurig gebruik.
Gemakkelijk in gebruik: Het aanbrengen van de tinctuur op de aangetaste nagels is eenvoudig en kan gemakkelijk worden opgenomen in je dagelijkse routine.

Let op: Hoewel propolis tinctuur veel voordelen biedt, is het belangrijk om te onthouden dat resultaten kunnen variëren en dat het raadzaam is om een gezondheidsprofessional te raadplegen als je ernstige of aanhoudende symptomen ervaart.

Is propolis tinctuur gevaarlijk?

Propolis tinctuur is niet gevaarlijk. Het grootste gedeelte van de mensen die dit middel gebruikt, zal dan ook geen bijwerkingen ervaren. Bij het beperkt aantal mensen dat wel bijwerkingen ervaart, kan zich bijwerkingen zoals hoofdpijn, een vreemd gevoel in de mond of slokdarm en vaker naar de wc moeten, voordoen. Het wordt aangeraden aan mensen met hartproblemen en nierfalen om propolis tinctuur niet te gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om goed te controleren of je niet allergisch bent voor dit middel.

propolis tinctuur

Werking van honing op kalknagels

Naast propolis tinctuur kan ook honing een gunstig effect hebben op kalknagels. Honing staat namelijk ook bekend om zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen! Is kalknagel honing dan ook een oplossing?

Je kunt een kleine hoeveelheid rauwe, onverwerkte honing rechtstreeks op de aangetaste nagel aanbrengen en laten intrekken. Laat het enige tijd zitten voordat je het afspoelt. Herhaal dit proces regelmatig om mogelijke positieve effecten te ervaren. Het is echter belangrijk om op te merken dat honing kleverig kan zijn en dat je ervoor moet zorgen dat de nagel en de omringende huid goed schoon en droog zijn voordat je honing aanbrengt.

Opmerking: Hoewel honing potentieel gunstig kan zijn bij de behandeling van kalknagels, moet je er rekening mee houden dat individuele resultaten kunnen variëren. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van honing op kalknagels niet wetenschappelijk is bewezen en dat het raadzaam is om advies in te winnen bij een medische professional voordat je deze methode probeert.

Conclusie

Propolis tinctuur, gemaakt van propolis verzameld door bijen, is een natuurlijk wondermiddel bij de behandeling van kalknagels. Dankzij de antischimmel- en antibacteriële eigenschappen kan het middel effectief zijn bij het bestrijden van schimmelinfecties, het verminderen van ontstekingen en het beschermen en versterken van de nagels.

Hoewel het de nagel een gele of bruine kleur kan geven, is dit geen reden tot zorgen. Je kunt simpelweg nieuwe druppels of crème aanbrengen en de propolis vanzelf laten verdwijnen. Probeer propolis tinctuur en ontdek zelf de voordelen ervan voor gezonde nagels.

Bekijk hieronder ook een alternatief middel tegen kalknagels!

NailSonic™