Wat is mycose nagel en hoe kom ik er vanaf?

Middelen tegen schimmelnagels
Thijs van Dijk
12 januari 2024

In Nederland leidt ongeveer 2% tot 13% aan mycose nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer hetzelfde risico op mycose nagels. Deze infectie komt vaker voor op een latere leeftijd. Wanneer de behandeling plaats heeft gevonden, kan het nog enkele maanden duren voordat de nagel helemaal is hersteld. In deze blog lees je alles over hoe een mycose nagel ontstaat, maar belangrijker nog: hoe je er weer van af komt.

De betekenis van een mycose nagel

Mycose is een medische term voor schimmel. Lees je in medische term een onychomycose dan betekent dat schimmelnagel. Onycho betekent nagel in een medische term. Een schimmelnagel heeft een schimmelinfectie op een of meerdere nagels op de voeten en/of handen. Er wordt ook gesproken over kalknagels. Al eeuwen lang is de schimmelnagel bekend bij de mens, alleen toen de mensheid schoenen ging dragen werden kalknagels een erger probleem. Tot op vandaag is het ij weinig mensen bekend dat kalknagels een gevolg zijn van schimmelnagels. Kalknagels zijn dus eigenlijk schimmelnagels en komen het vaakst voren op de voeten, maar ook op de handen kun je het tegenkomen.

Het verloop van een mycose infectie

De schimmelnagel kan ontstaan bij de tenen. Mycose nagels kunnen een beetje pijnlijk zijn. Echter is een schimmelnagel eerder ontsierend, dan pijnlijk. Een mycose nagel verkleurt in het begin wit of geel. Wanneer de infectie erger wordt, verandert de gele nagel van kleur naar geelbruin. Niet veranderd alleen de kleur van de nagel, maar ook de vorm. Door de infectie, wordt de nagel hobbelig en brokkelig. In een later stadium laat de nagel in het geheel of gedeeltelijk los. Om van een mycose nagel af te komen zijn ook inwendige en uitwendige middelen. Hier lees je later in dit artikel meer over!

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Heb je een gezonde levensstijl met gezonde voeding en genoeg vitamines? Dan is de kans op een schimmelnagel kleiner omdat je een goede afweer hebt. Lees hier meer over de invloed van gezonde voeding op ons lichaam. Schimmelinfecties ontstaan vaak bij iemand die een slechte afweer heeft tegen schimmels. Vooral in slecht groeiende nagels, vochtige en beschadigde nagels. Bij dit soort nagels hebben de schimmels sneller de kans om zich te verspreiden. Wist je dat in elke omgeving sporen van schimmels zitten? Dagelijks kom je met schimmels in contact. Vooral plekken die vochtig en druk bezocht zijn bevatten veel schimmels zoals zwembaden, sporthallen, kleedkamers en sauna’s. Het is daarom belangrijk om goed op jouw hygiëne te letten, na het bezichtigen van een van deze openbare plekken. Het kan zomaar zijn dat er een schimmelinfectie optreedt.

Hoe ziet een mycose nagel eruit?

Om een mycose nagel te herkennen moet je op de volgende symptomen letten:

  • Verkleuring van de nagel
  • De nagel veranderd van vorm
  • Grijs-witte velletjes bij de tenen
  • Blaasjes aan de zijkanten van de vingers of handpalmen

Bij een schimmelnagel op je tenen zal je bijna altijd de grote teen als eerste zien met een schimmelinfectie. Wanneer je een mycose nagel niet behandeld zal de schimmel doorgaan naar de andere nagels. Er wordt ook gesproken van een “zwemmerseczeem” als er pijnlijke rode plekken tussen de tenen te zien zijn. Dan kan het duiden op voetenschimmel. Heb je last van voetschimmel? Lees dan welke middelen je kan gebruiken tegen voetschimmel.

Hoe kunnen mycose nagels worden behandeld?

De schimmelinfectie bij een mycose nagel zit vaak erg diep in de nagel. Daarom wordt de mycose nagel ook vaak behandeld van binnenuit. De behandeling van een mycose nagel kan op verschillende manieren.

Mycose nagels oplossen met inwendige middelen

Er zijn verschillende antischimmelmiddelen die de schimmel van binnenuit kunnen bestrijden. Deze antischimmelmiddelen bevatten een kuurperiode. De minimale kuur is drie maanden en de maximale kuurperiode is zes maanden. Producten die de schimmel tegengaan van binnenuit zijn itraconazol, terbinafine en fluconazol.

Mycose nagels oplossen met laserbehandeling

Met een laserbehandeling is het mogelijk om de mycose nagel te bestrijden. Bij een laserbehandeling vindt er verhitting plaats bij de nagelplaat. Door de verhitting worden de schimmels gedood. Het effect van deze behandeling kan drie tot zes maanden duren. Deze periode is erg lang, doordat nagels niet snel groeien. Wil je weten hoe je jouw nagels sneller kan laten groeien? Wij hebben het voor jou uitgezocht!

Drie tot zes maanden is ook gewoon veel te lang. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een product wat dat veel sneller kan en dat is gelukt ook! Hoe veel sneller? Binnen één week zelfs, als je het goed gebruikt. Dit wonderbaarlijke product is het laserapparaat van NailSonic. Wil je meer weten? Klik dan hieronder!

Mycose nagels van buitenaf oplossen

Een oplossing om de nagel met uitwendige middelen te bestrijden, bestaat nog niet. De schimmelnagel wordt vaker vanuit buitenaf met een crème behandeld of met andere huishoudelijke middelen van oma weet raad. Dit komt doordat een schimmelinfectie bij de nagel vaak optreedt met een schimmelinfectie bij de voet. De schimmel is ook aanwezig bij de sok en schoen. Er wordt daarom ook aangeraden om de sok en schoen te behandelen. Dit kan met een specifiek strooipoeder.

Tips voor het bestrijden van een mycose nagel

Heb je nog meer tips nodig om je mycose nagel te bestrijden? Er zijn velen middelen om een schimmelnagels te behandelen zoals Vaporub, azijn of een pedicure.

  • Het wordt aangeraden om geen sok of schoen te dragen met nylon of kunststof. Deze materialen zijn erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
  • Vermijd transpiratie. Probeer in een warme omgeving een luchtige en/of open schoen te dragen
  • Draag slippers in openbare ruimtes. Dit voorkomt dat jouw lichaam in contact komt met de besmettelijke schilfers.
  • Droog je voeten en handen zorgvuldig af. Wanneer dit niet gebeurd kunnen eventuele schimmels zich gaan verspreiden
  • Lees ook onze blog: Mycosan review
Bestel hier het beste product tegen kalknagels!