Kalknagels

kalknagels behandelen
Djibril Kampu
16 juni 2023

Welkom bij ons uitgebreide artikel over kalknagels en effectieve behandelingen voor gezonde nagels. Kalknagels, ook bekend als schimmelnagels, zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Ze kunnen ongemak en schaamte veroorzaken, en het is belangrijk om ze effectief te behandelen om de gezondheid van je nagels te herstellen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van kalknagels, hoe je ze kunt voorkomen en welke behandelingen het meest effectief zijn.

Wat is een kalknagel?

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie die de nagels aantast. Deze schimmelinfectie begint meestal aan de rand van de nagel en verspreidt zich vervolgens naar de rest van de nagel. Het resultaat is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel die er onaantrekkelijk uitziet en mogelijk pijnlijk kan zijn.

Oorzaken van kalknagels

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van kalknagels. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan schimmels, zoals dermatophytes, die nestelen in vochtige omgevingen zoals zwembaden, sportscholen en douches. Het dragen van strakke schoenen die de voeten niet goed laten ademen, kan ook bijdragen aan het ontstaan van kalknagels. Andere risicofactoren zijn onder meer het hebben van een verzwakt immuunsysteem, diabetes, slechte hygiëne en beschadigde nagels.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!

Preventie van kalknagels

Het voorkomen van kalknagels is mogelijk door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ten eerste is het belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen, zoals regelmatig je voeten wassen en goed afdrogen, vooral tussen de tenen. Het dragen van ademende schoenen en het vermijden van het delen van schoenen en nagelknippers met anderen kan ook helpen om schimmelinfecties te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om geen nagellak te dragen als je al kalknagels hebt, omdat dit de groei van de schimmel kan bevorderen.

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsopties beschikbaar voor kalknagels. Het kiezen van de juiste behandeling hangt af van de ernst van de infectie en de individuele behoeften van de persoon. Hier zijn enkele van de meest gebruikte behandelingen:

azijn voor kalk

Azijn tegen kalknagels

Azijn kan helpen bij de behandeling van kalknagels, maar de effectiviteit ervan is niet erg groot. Het goedje azijn, vooral appelazijn, bevat zuur dat schimmels kan doden. Het is echter moeilijk voor azijn om diep in de nagel en eronder te doordringen. Als het aankomt op effectieve oplossingen voor kalknagels dan is azijn niet de beste keus. Het is dus verstandig om over te stappen op producten die bewezen effectief zijn.

Het wordt aanbevolen om azijn te verdunnen met water en de teennagels dagelijks onder te dompelen in een azijnoplossing of een voetenbad. Ook is het belangrijk om de nagels goed af te drogen en het nagelknippertje te desinfecteren om herinfectie te voorkomen. Hoewel azijn en appelazijn mogelijk kunnen helpen, zijn er andere producten beschikbaar, zoals de ProtectAir producten, die bewezen effectief zijn bij de behandeling van kalknagels.

Nagellak voor kalknagels

Het probleem van kalknagels is niet eenvoudig op te lossen en is niet alleen vervelend om te hebben maar ook om te zien. Er bestaat echter wel nagellak om kalknagels te verbergen en tegelijkertijd ook te genezen! Dit is een zuurstof doorlatende nagellak. Gewone nagellak kan kalknagels verergeren omdat het de nagels verstikt en er geen zuurstof bij komt. Zuurstof doorlatende nagellak is een goede oplossing om kalknagels te camoufleren en tegelijkertijd te behandelen. Weet je niet zeker of je kalknagels hebt? Onze uitgebreide blog legt uit wat kalknagels zijn en hoe je ze kunt herkennen, met symptomen zoals verkleuring, verdikking en afbrokkeling van de nagel.

Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten nagellak voor kalknagels beschikbaar zijn, zoals Daktarin nagellak en ademende nagellak zoals Nagellak Depend O2. Het gebruik van ademende nagellak in combinatie met een effectief anti-schimmel middel wordt aanbevolen. Gewone nagellak wordt niet aanbevolen omdat het de kalknagel verstikt. De tekst benadrukt ook de besmettelijkheid van kalknagels en de mogelijke oorzaken, zoals warme en vochtige omgevingen. Lees er meer over in onze blog over nagellak voor kalknagels.

Daktarin Nagellak
Klinisch bewezen werking tegen kalknagels met miconazolnitraat
Effectieve resultaten na 2 tot 3 weken
Goede prijs-kwaliteit verhouding
Bekijk de prijs bij bol.com

Kalknagels behandelen met soda: oma’s tip tegen schimmelnagels

Vaker hoor je als oma’s tip dat soda en baking soda een goede werking hebben bij het behandelen van kalknagels en schimmelnagels. Hoewel de resultaten per persoon kunnen verschillen, kan het behandelen van kalknagels met soda effectief zijn. Kalknagel? Oma weet raad! Er is een uitgebreide stappenplan dat helpt bij het bestrijden van kalknagels doormiddel van soda.

Het omvat het schoonmaken van de voeten, het maken van een soda pasta, het aanbrengen ervan op de kalknagel en het laten intrekken gedurende 17 minuten. Dit proces kan twee keer per dag worden herhaald voor zichtbare verbetering binnen twee weken. Naast huismiddelen wordt ook het gebruik van het product ProtectAir als alternatieve behandeling aangeraden om het proces te versnellen. Preventieve maatregelen, zoals het dragen van slippers en het goed verzorgen van de voeten, mogen ook niet worden vergeten. Lees onze uitgebreide blog over hoe soda tegen kalknagels kan helpen.

pleisters voor kalk nagels

Pleisters voor kalknagels

Kalknagel pleisters zijn zelfklevende pleisters die speciaal zijn ontworpen voor de behandeling van schimmelinfecties aan de nagels. Ze bevatten actieve ingrediënten die de schimmels bestrijden en het herstel van de nagels bevorderen. De pleisters werken door de antischimmelmiddelen rechtstreeks op de aangetaste nagel af te geven, wat zorgt voor een continue afgifte en maximale effectiviteit.

Voordelen van kalknagel pleisters
Het gebruik van kalknagel pleisters heeft verschillende voordelen. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen, discreet en bieden gerichte behandeling zonder invasieve procedures. Ze hebben ook een preventieve werking en helpen de verspreiding van de infectie naar andere nagels te voorkomen. Kalknagel pleisters kunnen gebruikt worden op zowel teennagels als vingernagels. Ze worden over het algemeen goed verdragen, maar sommige mensen kunnen milde huidirritatie of allergische reacties ervaren. Het is raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voordat je de pleisters gebruikt, vooral als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Wil je meer weten over pleisters voor kalknagels? Lees dan onze blog!

Vicks Vaporub tegen kalknagels

Een populaire huismiddel voor de behandeling van kalknagels is Vicks Vaporub, een zalf op basis van vluchtige oliën en aromatische stoffen. Vicks bevat het ingrediënt Thymol, afgeleid van het kruid Tijm, dat bekend staat om zijn antibacteriële en ontsmettende werking. Hoewel Vicks niet specifiek wordt geadverteerd als kalknagelbehandeling, kan het helpen bij het verminderen van schimmels.

Voor een effectieve werking van Vicks Vaporub is het belangrijk om ongelakte nagels te hebben, zodat de nagels goed kunnen "ademen". De nagel wordt lichtjes gevijld en vervolgens ingesmeerd met Vicks. Het werkende ingrediënt, Thymol, begint dan zijn werk te doen. Deze behandeling moet ongeveer twee keer per dag worden herhaald. Het kan echter enkele maanden duren voordat de schimmel afneemt en de nagel volledig is uitgegroeid.

Andere alternatieve middelen
Naast Vicks Vaporub zijn er ook andere alternatieve middelen beschikbaar voor de behandeling van kalknagels, zoals azijn en tea tree-olie, vanwege hun schimmelwerende eigenschappen. Als huismiddelen niet het gewenste resultaat opleveren, kan het ProtectAir-serum worden gebruikt. Dit serum bevat olile-active, dat de schimmel op de nagel doodt. Na één week gebruik van het ProtectAir-serum kan al zichtbaar verschil worden waargenomen, en na vier weken heeft ongeveer 86% van de gebruikers succesvol nagelherstel ervaren.Bestel hier

Vicks Vaporub Voordeelpakket
Kamfer
Terpentijnolie
Eucalyptusolie
Thymol
Bekijk de prijs bij bol.com

Kalknagels behandelen met Sudocreme

Sudocreme, oorspronkelijk ontwikkeld om luieruitslag bij baby's te behandelen, wordt nu ook gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen, waaronder kalknagels (onychomycose). Sudocreme wordt aanbevolen vanwege de antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Om kalknagels te behandelen met Sudocreme, reinig je de nagel grondig en breng je een kleine hoeveelheid Sudocreme aan op de aangetaste nagel. Bedek de nagel met een verband of pleister en herhaal dit proces dagelijks. Het kan enige tijd duren voordat verbetering zichtbaar is, en de behandeling kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Bijwerkingen van Sudocreme
Sudocreme wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar mogelijke bijwerkingen kunnen huidirritatie, allergische reacties en veranderingen in de huidskleur zijn. Als er geen verbetering optreedt na regelmatig gebruik van Sudocreme, is het raadzaam een arts of dermatoloog te raadplegen voor advies en mogelijke alternatieve behandelingen.Orale antischimmelmedicijnen worden vaak voorgeschreven om kalknagels te behandelen. Deze medicijnen werken van binnenuit en kunnen helpen de schimmelinfectie te bestrijden. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen, om herinfectie te voorkomen. Lokale antischimmelcrèmes en -lotions kunnen ook worden gebruikt als aanvulling op de orale medicatie.

Terbinafine tegen kalknagels

Terbinafine is een effectieve behandelingsoptie voor kalknagels en andere schimmelinfecties. Het werkt door het remmen van de productie van ergosterol, een stof die nodig is voor de groei van schimmels. Door het stoppen van de ergosterolproductie kunnen schimmels niet overleven en worden ze uiteindelijk afgebroken door het immuunsysteem. Terbinafine is het meest effectief in de vorm van tabletten, omdat het zich door het hele lichaam verspreidt en alle aangetaste gebieden behandelt. Het gebruik van terbinafine zalf kan leiden tot het overslaan van bepaalde delen, waardoor schimmels kunnen blijven bestaan en zich verder kunnen verspreiden op de voeten en nagels.

medicijn bij kalknagels

Kalknagel behandelen met Itraconazol

Itraconazol is een medicijn dat wordt gebruikt om bepaalde schimmelinfecties te behandelen. Naast het behandelen van kalknagels, kan het ook worden gebruikt voor voetschimmel en huidschimmel.

In het begin zul je waarschijnlijk weinig verandering opmerken. Het kost namelijk tijd voor de werkzame stoffen om de celwanden van de schimmels te verzwakken en ervoor te zorgen dat de schimmels doodgaan. Het is erg belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de kalknagel al verdwenen lijkt te zijn. Als je de kuur niet afmaakt, is er namelijk een grote kans dat de schimmels weer terugkomen. Dus wees geduldig en voltooi de behandeling om er zeker van te zijn dat de schimmels volledig verdwenen zijn.

Chirurgische ingreep

In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de aangetaste nagel te verwijderen. Dit kan de genezing versnellen en de schimmelinfectie effectiever bestrijden. Een nieuwe nagel zal geleidelijk aan teruggroeien en hopelijk gezond zijn.

Lasertherapie tegen kalknagels

Lasertherapie is een moderne behandelmethode die steeds populairder wordt voor kalknagels. De laser zendt geconcentreerde lichtenergie uit die de schimmel doodt zonder de omliggende weefsels te beschadigen. Deze behandeling is pijnloos en heeft over het algemeen weinig bijwerkingen.

Zijn gele teennagels kalknagel?

Gele teennagels kunnen duiden op een kalknagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie. De behandeling van gele teennagels is vrij eenvoudig. Zorg ervoor dat je geen zeep gebruikt tijdens het wassen en droog je voeten en teennagels goed af. Draag direct schone sokken en slippers om verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Voor hardnekkige schimmels zijn er medicijnen zoals itraconazol (terbinafine tabletten) die in ongeveer 63% van de gevallen volledige genezing van gele teennagels kunnen bieden. Deze medicijnen moeten gedurende drie maanden worden ingenomen om de volledige dosis te voltooien, zelfs als de symptomen verdwenen zijn, om herhaling te voorkomen. Nagellak met miconazol is een alternatieve behandelingsoptie, maar heeft een lagere slagingskans (ongeveer 17% volledige genezing). Het gebruik van deze behandeling duurt ongeveer negen maanden. Raadpleeg altijd een huisarts voor het juiste advies, met name als je zwanger bent, borstvoeding geeft of bloedverdunners gebruikt.

Onychomycose, ook bekend als schimmelnagels of gele teennagels, treft ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking, voornamelijk mensen boven de 50 jaar. Voorkom voetschimmel door altijd slippers te dragen op openbare plaatsen zoals zwembaden. Chronische gele teennagels kunnen ook andere symptomen veroorzaken, zoals gezwollen benen en ademhalingsproblemen, waarbij een longonderzoek belangrijk is om onderliggende problemen op te sporen. Daarnaast kunnen gele teennagels ook worden veroorzaakt door een tekort aan vitamines, met name vitamine B12 en zink.

behandelen van kalknagels

Tips voor een gezonde nagelverzorging

Naast de behandeling van kalknagels is het belangrijk om algemene nagelverzorgingstips te volgen om de gezondheid van je nagels te behouden. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

  • Houd je nagels schoon en droog.
  • Knip je nagels regelmatig, maar niet te kort.
  • Duw je nagelriemen voorzichtig terug en vermijd het knippen of bijten ervan.
  • Draag ademende schoenen en sokken gemaakt van natuurlijke materialen.
  • Gebruik handschoenen bij het werken met water of chemicaliën om je nagels te beschermen.

Kalknagels kunnen een ongemakkelijk en cosmetisch probleem zijn, maar gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar. Het is belangrijk om de juiste preventieve maatregelen te nemen en bij de eerste tekenen van kalknagels snel in te grijpen. Raadpleeg een professionele zorgverlener voor een diagnose en passende behandeling. Met de juiste aanpak kun je binnenkort genieten van gezonde en mooie nagels. Heb je meer vragen over kalknagels? Bekijk dan onze blog waarin wij de meeste gestelde vragen beantwoorden!

ProtectAir Complete Kalknagel Behandeling - 4ml
ProtectAir Complete Kalknagel Behandeling – 5ml
Voorkomt (her)infectie door schimmels en bacteriën in uw eigen schoenen
Zichtbaar resultaat na slechts 1 week bij 72% van de 50 proefpersonen
Nagelherstel na slechts 4 weken
Verwijdert en voorkomt geur in schoenen
Beschermt uw schoenen tot wel 10 dagen met 1 behandeling
Bestel nu!
ProtectAir Medische Schoenenspray - 100ml
ProtectAir Medische Schoenenspray – 100ml
Voorkomt herinfectie door schimmels en bacteriën in uw eigen schoenen
Ondersteunt de behandeling van kalknagels en zwemmerseczeem
Verwijdert en voorkomt geur in schoenen en sportartikelen
Werkt tot wel 10 dagen met 1 behandeling
Beschermt uw schoenen tot wel 10 dagen met 1 behandeling
Bestel nu!